Jump to content

Képzési modulok/Célok

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Training modules/Goals and the translation is 100% complete.

A Wikimédia Alapítvány Támogatás és Biztonság csapatának egyik éves célja a tisztviselők és szervezetek munkáját segítő új, fordítható online modulok bevezetése volt. Ez a lap ezen modulokat listázza.

Online fenyegetések kezelése
Események biztonsága
Privát információ kezelése
Fordítás
Visszajelzés
Átfogó célok
Modullista
Piszkozatok/megbeszélések
A modulokkal kapcsolatos tervezési, hozzáférési és formázási kérdések megbeszélése
Előző kutatás
Átfogó célok

Első cél: Képzési platform létrehozása a tisztviselők számára

A tisztviselők és közösségirányítói csoportok – intézők, adminok, globális adminok és az Arbitrációs Bizottság tagjai – fontos szerepet töltenek be; főleg az önkéntesek zaklatása elleni fellépésükkel és az arbitrációs ügyek megoldásával. Ezen tisztviselők munkájának segítéséhez hoztuk létre ezt a platformot és a zaklatási ügyek megoldását segítő modult.

 • Első célkitűzés – A célcsoportokban végzett felmérés: A 2016–17-es üzleti év során felméréseket végeztünk a tisztviselők, a közösség tagjai, akadémikusok és ipari résztvevők között a platform kialakításával kapcsolatban – wikilapok és -oldalak legyenek-e vagy MediaWiki-kiterjesztés. Ezután legalább tíz résztvevő bevonásával az implementáció és konfiguráció zajlott.
 • Második célkitűzés – A közösségi problémák képzési platformba és -modulba integrálása: A 2016–17-es üzleti év során közösségi kihívásokkal a tisztviselők online zaklatással szembeni fellépésének oktatására helyeztük a hangsúlyt. (A modulok helye a szükségletek és felmérések eredménye alapján változhat, de minden érintett számára elérhető.)
 • Harmadik célkitűzés – A fenyegetésekről szóló modul fordítása: A 2016–17-es üzleti év végére legalább tíz nyelvre legyen a modul lefordítva.
További részletek: A modul létrehozása után folytattuk a tisztviselők és a közösség körében végzett elégedettség-felmérést a modullal és annak felépítésével kapcsolatban. A sikeresség megállapítására alkalmazott mércék (pl. lapletöltések száma) később kerülnek meghatározásra.

Második cél: Az eseményről való kitiltásokról szóló, az eseményszervezőket segítő modul létrehozása

Úgy döntöttünk, hogy olyan közösségi teret hozunk létre, ahol nemi identitástól, szexuális irányultságtól, fogyatékosságtól, kinézettől, faji-, etnikumi-, nemzeti-, életkori-, politikai-, vallási- és közösségi hovatartozástól függetlenül bárki biztonságban érezheti magát és ezt a teret kapcsolatépítésre, tanulásra és munkára használhatja, illetve ugyanezt szeretnénk biztosítani offline rendezvényeinken is. A 2016–17-es időszakban egy új, az irányítás alól kicsúszó események kezelésére szolgáló modult hoztunk létre, amibe beépítettük az eseményekről való kitiltásról szóló irányelvünket. Az irányelv útmutatóul szolgál, egyben leírja az Alapítvány vagy mások által szponzorált eseményekről való kitiltottak felismerésének és kezelésének folyamatát.

 • Első célkitűzés – A célcsoportokban végzett felmérés: A 2016–17-es üzleti év során editathon-szervezőkkel, GLAM-partnerekkel és külső szakemberekkel egyeztettünk a modul implementálásáról.
 • Második célkitűzés – A siker felmérés, a résztvevők utólagos kikérdezése: A modul létrehozása után folytattuk a tisztviselők és a közösség körében végzett elégedettség-felmérést a modullal és annak felépítésével kapcsolatban. A Támogatás és Biztonság csapat célja, hogy a pénzügyi támogatásokat elnyerők 100%-a elvégezze a modult.
 • Harmadik célkitűzés – A modul által elért csoport bővítése: A 2016–17-es üzleti év végére legalább tíz nyelvre legyen a modul lefordítva.
Idővonal

2016–17 első negyedév

A negyedév 2016. július 1-től 2016. szeptember 30-ig tartott.

 • Július 22: A Meta-oldal létrehozása Kész
 • Augusztus 15: Előkonzultáció kezdete: a modulok tartalmának és ezek lehetséges kialakításának módjairól visszajelzések fokozatos beérkezése a közösség tagjaitól, akadémikusoktól és ipari résztvevőktől Kész
 • Szeptember 15: Előkonzultáció vége Kész
 • Szeptember 23: A Támogatás és Biztonsági csapat előkonzultáción alapuló jelentése Kész

2016–17 második negyedév

A negyedév 2016. október 1-től december 30-ig tartott.

2016–17 harmadik negyedév

A negyedév 2017. január 1-től március 30-ig tartott.

 • 2017 január közepe: A modul-felülvizsgálat eredményeinek közzététele Kész
 • Február 24: Második piszkozatok elkészülte Kész
 • Február 27 – március 10: A tesztmodulok önkéntes-csoportok általi kipróbálása Kész
 • Március 14: A modulok sikerét vizsgáló mércék megalkotása és közzététele Kész
 • Március közepe: A felmérések kiértékelésre továbbítása Kész
 • Március vége: A végső piszkozatok elkészülte Kész