Jump to content

Translation requests/PR-1mil/Ro:

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

< Pagina principală

Versiune: 14 septembrie / 17:06 UTC, 20:06 RO/MD

Gata de eliberare pe 20 septembrie

[edit]

NOTĂ: Toate contribuţiile la această pagină intră în domeniul public. Această clauză este necesară pentru ca agenţiile jurnalistice să poată să copieze acest comunicat de presă şi să poată crea articole fără să se preocupe în privinţa GNU FDL.


Tot textul de deasupra liniei de mai jos trebuie înlăturat în versiunea finală a comunicatului.



Wikipedia Ajunge La Un Milion De Articole

[edit]

20 septembrie, 2004 (Internet): Fundaţia Wikimedia anunţă astăzi crearea articolului cu numărul un milion în Wikipedia, proiectul său pentru crearea unei enciclopedii libere on-line (www.wikipedia.org). Wikipedia este o enciclopedie multilinguală creată de voluntari, începută în luna ianuarie 2001, cu articole aflate în continuă dezvoltare în peste 100 de limbi; actualmente cea mai mare enciclopedie "cu conţinut deschis" din lume creşte cu o viteză din ce în ce mai mare. Aproape 2.500 de articole noi sunt adăugate în fiecare zi la Wikipedia, articole care sunt acompaniate de un număr de zece ori mai mare de intervenţii asupra articolelor existente deja.

Anul trecut, cele mai mare creşteri au avut loc în versiunile non-engleze, demonstrând natura tot mai internaţională a proiectului. Există 100 de versiuni de limbă, din care 14 au în prezent peste 10.000 de articole (engleză: 343.000, germană: 137.000, japoneză: 69.000, franceză: 50.000, suedeză: 39.000, poloneză: 37.000, olandeză: 35.000, spaniolă: 29.000, italiană: 24.000, daneză: 21.000, esperanto: 15.000, portugheză: 14.000, chineză: 13.000 şi ebraică: 10.000) şi încă 8 au peste 5.000 de articole (bulgară: 9.000, finlandeză: 9.000, norvegiană: 8.500, română: 8.000, catalană: 8.000, ucraineană: 8.000, estoniană: 6.500, rusă: 6.500, slovenă: 6.000).

Una dintre cele mai tinere versiuni de limbă ale Wikipediei este cea în aromână (roa-rup.Wikipedia.org), o limbă foarte asemănătoare românei. În condiţiile promovării reduse ale acestui proiect în comunităţile de aromâni, "Uichipedia pi armâneashti" a strâns deja 16 articole şi beneficiază şi de o versiune locală a unuia din proiectele gemene ale Wikipediei, Wikţionarul (roa-rup.Wiktionary.org).

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, comentează: «Wikipedia îşi datorează succesul prezenţei unui grup de contribuitorii cu un nivel înalt de cultură, dotaţi cu o capacitate bună de scriere şi proveniţi din întreaga lume, care împreună păstrează un standard comunitar de civilizaţie, calitate şi neutralitate». Tot el explică unul dintre mecanismele care asigură calitatea înaltă a articolelor: «Participanţii veghează în continuu asupra paginii "Schimbări recente". Modificând în mod constant articolele existente, ei îmbunătăţesc munca altora». Chiar şi articole care vorbesc despre teme controversate pot fi elaborate prin acest proces. Adoptarea oficială a «punctului de vedere neutru» (PDVN sau NPOV — Neutral Point Of View) pentru articole a fost fundamentală în această situaţie.

Wikipedia se numără printre primele zece situri de referinţă de pe internet ca popularitate, după Alexa.com. Popularitatea sa a fost recunoscută anul acesta, atât prin Prix Ars Electronica pentru comunităţi digitale, cât şi printr-un Webby Award pentru cea mai bună comunitate (http://meta.wikimedia.org/wiki/Trophy_box).

Wikipedia este utilizată din ce în ce mai mult ca sursă de informaţii pentru studenţi, jurnalişti şi de către oricine are nevoie de un punct de plecare pentru o căutare pe internet. În plus faţă de argumentele tradiţionale ale unei enciclopedii, Wikipedia este capabilă să reacţioneze rapid la actualitate şi să furnizeze informaţii aproape imediat. S-ar putea susţine că Wikipedia este mai exactă decât alte surse de ştiri, graţie standardelor sale asupra punctului de vedere netru. Astfel este de valoare inestimabilă în didactică, unde elevii şi studenţii sunt îndemnaţi să fie la curent cu noutăţile şi să le aprofundeze. De vreme ce nu sunt limite de spaţiu pe Wikipedia, ea îşi asumă rolul de a funcţiona ca mai multe enciclopedii specializate în una singură. Astfel, spre deosebire de enciclopediile tipărite, Wikipedia poate conţine articole care tratează acelaşi argument atât la nivel elementar cât şi la nivel avansat.

Wikipedia are nişte atuuri prin care se deosebeşte de orice alte resurse enciclopedice de pe Internet, permiţând colaboratorilor specializaţi într-un subiect să îşi publice propriile cunoştinţe cu un efort minim. Wikipedia permite difuzarea unui material de studiu mult mai vast faţă de orice mijloc de comunicare tipărit, adunând astfel un potenţial public mai vast.

Toate enciclopediile moderne tipărite trebuie să facă loc unor articole noi, eliminându-le pe cele vechi. Acest lucru este esenţial în privinţa articolelor referitoare la ştiinţă şi tehnologie. Wikipedia permite arhivarea şi întreţinerea mai bună a articolelor, contribuind astfel efectiv la resursele istorice.

Wikipedia se bazează pe un tip de software denumit MediaWiki care permite oricărui individ să modifice o pagină în orice moment şi să vadă schimbările instantaneu (wiki înseamnă rapid în limba hawaiiană). Utilizatorii construiesc articolele prin intermediul unor modificări succesive, lucrând împreună chiar dacă susţin argumente contradictorii, prin utilizarea unui punct de vedere neutru. Paginile modificate în mod eronat de către un utilizator pot fi corectate în scurt timp de către alţii.

În plus, versiuni statice de Wikipedia se pregătesc de lansare pe CD şi DVD. În curând vor fi disponibile o versiune de limbă germană distribuită de Directmedia Publishing, şi o versiune bilinguală franceză/engleză va fi inclusă în distribuţia sistemului de operare Linux de la Mandrakesoft.

Tot conţinutul Wikimedia este publicat în termenii Licenţei GNU pentru documentaţie liberă, care permite utilizatorilor să îmbunătăţească şi să schimbe munca altora, bazându-se pe un principiu cunoscut sub numele de copyleft. Licenţa permite de asemenea părţilor terţe să reutilizeze conţinutul Wikipedia în orice manieră doresc, chiar şi în scopuri comerciale, cu condiţia să permită acelaşi drept altora. Software-ul MediaWiki este la rândul său disponibil gratuit sub o licenţă pentru software similară.

Pe lângă Wikipedia, asociaţia non-profit Wikimedia Foundation (wikimediafoundation.org) gestionează şi alte câteva proiecte gemene multilinguale, printre care se află Wikţionarul (dicţionar multilingual şi dicţionar de sinonime şi antonime ro.wiktionary.org), Wikiquote (compendiu de citate faimoase ro.wikiquote.org), Wikibooks (colecţie de manuale electronice pentru necesităţile studenţilor ro.wikibooks.org) şi Wikisource (colecţie de documente istorice de domeniu public şi cărţi wikisource.org). De la crearea sa, Fundaţia Wikimedia a strâns peste 3,2 miliarde de lei (80.000€) pentru finanţarea acestor proiecte, prin intermediul donaţiilor. Pentru informaţii ulterioare şi donaţii, puteţi vizita situl wikimediafoundation.org/fundraising.

Dat fiind ritmul de modificări efectuate în fiecare minut din fiecare zi, este imposibil de prevăzut unde se vor afla Wikipedia şi proiectele sale gemene peste un an. Totuşi, graţie licenţei GNU utilizate, un lucru este sigur: conţinutul şi software-ul folosit pentru modificarea acestuia rămân libere.

Alte informaţii

[edit]

Pentru întrebări şi interviuri, vă rugăm contactaţi:

Bogdan Stăncescu, Wikipedia Press Contact pentru limba română
Telefon: (021) 337 29 16; 0745 103 827
E-mail: bogdan@moongate.ro

Jimmy Wales, Chairman of the Board, Wikimedia Foundation, Inc. (Dl. Wales vorbeşte numai engleză)
Telefon: (+1)-727-527-9776
E-mail: jwales@bomis.com

Pentru alte informaţii vedeţi şi următoarele legături:


Acest comunicat de presă este scris în manieră colaborativă printr-un sistem wiki. Înainte de a fi eliberat a fost editat de ?? de ori de ? diverşi voluntari, şi a fost tradus în ?? de limbi.