Translation requests/WMF/About Wikimedia/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

A Wikimedia Alapítvány a gyűjtőszervezete számos szabad tartalom projektnek, legfőképpen Wikipediának, a díjnyertes online enciklopédiának.

Mi az Alapítvány küldetése?[edit]

A Wikimedia Alapítvány küldetése, hogy lehetőséget biztosítson a Föld különböző országaiban élő emberek számára, hogy közösen gyűjtsenek és fejlesszenek tovább oktatási anyagokat a szabad tartalmi jogok alapján, hogy azokat hatékonyan és globális léptékben terjesszünk tovább.

Helyi oldalak hálózatával közös együttműködésben az Alapítvány biztosítja a szükséges infrastruktúrát és a szervezeti kereteket a soknyelvű wiki projektek támogatására, fejlesztésére és minden más törekvésre, amely a küldetés javát szolgálja.

Az Alapítvány a projektekről szóló hasznos információkat az interneten ingyenesen és szabadon hozzáférhetővé teszi.

Lásd még a küldetésünk nyilatkozatát.

Segélyező vagy?[edit]

A Wikimedia egy non-profit támogatható szervezet, amelyet Florida, USA hatályos törvényei alapján szerveződik. A Wikimedia Alapítvány, amely teljesen auditált, szerepel a támogatható szervezetek között a Guidestar és a partner oldalak listáján. A Wikimedia Alapítvány 501(c)(3) adómentességgel rendelkezik az Egyesült Államokban.


A Wikipedia Alapítványt először hivatalosan a Wikipedia alapító Jimmy Wales mutatta be 2003 június 20-án. A Wikimedia szervezeti szabályzata elérhető online.

Mely projektet kívánod támogatni?[edit]

A WMF támogatja a Wikipediát, a híres online enciklopédiát, amely a világ 10 leggyakrabban látogatott honlapja között volt 2007 derekán. A Wikiopedia alapítása (2001) és a Wikimedia bejegyzése (2003) óta a növekedésünk döbbenetes méreteket ölt. Az első projektünk, az angol nyelvű Wikipedia a bejegyzés időpontjától napjainkig 135,000 szócikkről 2 millióra bővült. Emellett nyolc másik nyelven készülő Wikipedia mára meghaladta a 250,000 szócikket.

Az Alapítvány a Wikipedia mellett olyan más projekteket is indított, mint a Wikimedia Commons, amely - 2006 Novemberben 1 millió képet meghaladva - képek szabad gyűjteményeként működik. A Wiktionary, a szabad szótár nyolc nyelven már több mint 50,000 bejegyzéssel érhető el. Ezek közül három 200,000-nél is több definíciót tartalmaz. A Wikisource egy eredeti forrás gyűjtemény, amely már 150,000 laphoz közelít. A Wikiquote (idézetek), a Wikibooks (együttműködéssel írott könyvek), a Wikinews (állampolgári újságírás), és a Wikiversity (tantervi anyag fejlesztés) mind hasonló mértékű növekedést mutat.

Összeségében, projektjeink több mint 7.8 millió oldallal, 2.2 millió képpel és 5 millió regisztált felhasználóval rendelkeznek.

A Wikitravel, Omegawiki és a Wikia külön wikik, amelyek nem tartoznak Wikimedia Alapítvány által támogatott projektek közé.

Több információ olvasható itt. Például, itt olvasható egy riport a Wikisource állapotáról.