Jump to content

User:CKoerner (WMF)/TemplateStyles approach/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page User:CKoerner (WMF)/TemplateStyles approach and the translation is 100% complete.

Въвеждане на нова софтуерна функционалност в помощ на редакторите на шаблони

Здравейте!

Екипът от Фондация Уикимедия, работещ по функционалността TemplateStyles, би искал да въведе тази функционалност в това уики.

TemplateStyles е функционалност, която позволява на неадминистратори да пишат и поддържат CSS стилове за шаблони. Дава възможност на потребителите, които редактират шаблони, да отделят съдържанието от формата. Това е добра практика в уеб програмирането, която улеснява управлението на външния вид на шаблоните. Ако вие не се занимавате с редактиране на шаблони, тази нова функционалност няма да окаже влияние върху вашите приноси.

TemplateStyles е полезна функционалност по няколко причини.

  • Прави възможно шаблоните да работят по-добре в мобилната версия.
  • Предотвратява обърквания къде да се прилагат CSS правилата.
  • В момента редактирането на CSS стиловете е ограничено само до администраторите, което е съществена пречка за участието.
  • Всички CSS-файлове трябва да бъдат заредени на всички страници (без значение дали се ползват в тях или не), което хаби излишно интернет трафик и усложнява отстраняването на бъгове.

Можете да научите повече за TemplateStyles на MediaWiki.org. Налична е и техническа документация.

Това е функционалност по желание и не е задължително да се използва, но насърчаваме редакторите на шаблони да я използват в работата си! Моля, обсъдете и ни информирайте, ако имате някакви притеснения. Ако нямате, ще продължим с въвеждането на функционалността на 9 август.

Благодарим ви!