Jump to content

Wikimedia hovedpunkter, december 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, December 2015 and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this."Wikidata Birthday Talk Magnus Manske.jpg" by Jason Krüger, freely licensed under CC BY-SA 4.0; "Solomon_Northup_by_Nebro,_edit.jpg" from Twelve Years a Slave (1853), public domain.; "(2011 Education for All Global Monitoring Report) -Government primary school in Amman, Jordan - Young girls reading.jpg" by Tanya Habjouqa, freely licensed under CC BY-SA 3.0 IGO; Collage by Andrew Sherman.

Her er hovedpunkterne fra Wikimedias blog i december 2015.

Wikipedia fejrer 15 år med gratis viden


Da Wikipedia markerede sin 15. fødselsdag, fejrede dens fællesskab dagen med næsten 150 begivenheder på seks kontinenter. Samtidig lover Wikimediafonden en gave, som skal støtte Wikipedia i fremtiden. Photo by Tanya Habjouqa, freely licensed under CC BY-SA 3.0 IGO.

Den 15. januar fejrede vi ikke bare Wikipedia, men også fødselsdagen for en idé: at alle og enhver kan bidrage til verdens viden. Som en del af denne milepæl er det Wikimediafonden en glæde at oprette Wikimedialegatet, en vedvarende fond, der skal sikre, at Wikipedia trives i de kommende generationer. Det er fondens mål at skaffe 100 millioner dollars i løbet af de næste 10 år. Man kan følge med i årsdagen på tagget @Wikipedia, ved at bruge hashtagget #wikipedia15 og ved at besøge 15.wikipedia.org.

For femten år siden var Wikipedia et helt andet sted:


Magnus Manske, der har været bidragyder til Wikipedia siden 2001, blev født og gik på universitetet i Köln, Tyskland. Byens berømte domkirke ses på blilledet her. Photo by Jason Krüger, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

Manske husker tydeligt Wikipedia første tid: “Dengang i 2001 var Wikipedia det nye barn i gaden. Vi var de underlegne, som begyndte med tom side overfor fænomener som Brockhaus og Britannica, tilsyneladende evige giganter i encyklopædiernes verden. Jeg husker, at der stod på forsiden ‘Vi har netop nu 15 ikke-så-ringe artikler. Målet er 100.000, så lad os komme igang med arbejdet.’ ‘Ikke-så-ringe’ drejede sig om tekststubbe med mindst ét komma.” På den tid fandtes der end ikke MediaWiki — den software, der understøtter Wikipedia og andre wikisteder over hele verden. Men netstedets vækst skabte problemer for den oprindelige programmering, UseModWiki, da den ikke kunne udvides til at dække behovet. Manske skabte en erstatning for UseMod, som han kaldte Phase II. Den bragte en række fornyelser, som Wikipedias skribenter stadigvæk bruger, så som namespaces, watchlists og lister over de enkelte brugeres bidrag.

Om at gøre vore pageviewdata let tilgængelige


Ifølge HatNote’s Top 100 var Solomon Northup den mest læste most-visited Wikipediartikel den 12. december — det er en ny app, som drager fordel af den nye pageview API. Illustration from Twelve Years a Slave (1853), public domain.

Wikipedia og dens søsterprojekter får flere end 16 milliarder pageviews pr. måned — mere end det dobbelte af klodens befolkningstal. Populariteten for bestemte Wikipediaartikler kan genspejle tendenser i samfundet, hvis man stiller enkle spørgsmål: hvad er mest populært på den spansksprogede wikipedia, fideuà eller paella? Hvor mange gik ind på Punjabi Wikipedia efter den seneste editathon? Hvilke rejsemål er de mest undersøgte, som folk læser om på den tysksprogede wikivoyage?

Nu kan man bruge Wikimediafondens nye pageview API for at få disse svar let og hurtigt. API'en bygger på en RESTful arkitektur, der gør det let at finde data med en URI. For at gøre den endnu lettere at bruge, er der en R client og en netop frigivet python client.

Korte nyheder

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation

Social Media
  • Der er sket så meget med Wikipedia i løbet af de seneste 15 år. Der er endda en ny pageview API, hvor man kan se noget af historien. Se disse beretninger og flere højdepunkter fra sidste måned på Wikimedias blog.
  • Besøg Wikipedias nye pageview API og fler højdepunkter fra sidste måned på Wikimedias blog.
  • Kender du nogen, som måske kunne have lyst til at læse det bedste fra Wikimedias blog på dette sprog (dansk)? Del venligst dette indlæg med andre!