Jump to content

Kiemelendő Wikimédia-hírek, 2012. január

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, January 2012 and the translation is 100% complete.

A Wikimédia Alapítvány beszámolójának és a Wikimédia mérnöki beszámolónak fontosabb pontjai illetve más fontos események a Wikimédia-mozgalomból 2012 januárjában.

Kiemelt hírek a Wikimédia Alapítványtól

Az alapítvány munkatársai készülnek a SOPA-ellenes elsötétítésre

Az Alapítvány támogatja a történelmi SOPA-ellenes Wikipédia-elsötétítést

Január 18-án az angol Wikipédia közössége történelmet csinált a döntésével, hogy 24 órára elsötétíti az egész projektet két amerikai törvényjavaslat – a SOPA és a PIPA – elleni tiltakozásul, mert ezek súlyos kárt okoztak volna a szabad és nyílt internetnek, beleértve a Wikipédiát is. További 30 másik Wikimédia-projekt közössége támogatta a tiltakozást. Az Alapítvány sok alkalmazottja segítette a kezdeményezést, a közösség kérésére az elsötétítés technikai oldalának biztosításával, hozzájárulva a kódhoz és dizájnhoz, a megbeszélések előmozdításával, jogi elemzések készítésével és a példa nélküli sajtóvisszhang kezelésével.

Az elsötétítés alatt több mint 8 millió amerikai lakos használta a „CongressLookup” elnevezésű eszközt a lakóhelyük szerinti politikai képviselők megtalálására. Sue Gardner blogposztja több mint 13 000 kommentet kapott, az emberek elsöprő többsége támogatta az elsötétítést. A Google Hírek több mint 11 ezer sajtómegjelenést listázott a Wikipédia elsötétüléséről és a többi január 18-i internetes tiltakozásról, és a #wikipediablackout (Wikipédia-elsötétítés) címkét több mint 1 millió alkalommal használták a Twitteren. A SOPA és PIPA támogatottsága csökkent. A megfigyelők várakozásai szerint eredeti formájukban a két javaslatból nem lesz törvény.

Résztvevők a San Franciscó-i Hackathonon

San Franciscó-i Hackathon

Az első San Franciscó-i Hackathonon (fejlesztőknek szánt maratonon) 92-en vettek részt, sokan közülük teljesen újak. A résztvevők bemutatót láthattak a Wikimédia technológiájáról, majd munkacsoportokban demó projekteken dolgoztak, melyeket végül bemutattak egymásnak, és egy zsűri értékelt. Az első díjat a „SMSpedia” kapta, mely segítségével egy-egy adott számra el lehet küldeni egy szócikk címét SMS, és a küldőt a szolgáltatás visszahívja és felolvassa neki a vonatkozó teljes Wikipédia-bejegyzést.

Mobilos bejelentések: hivatalos Android-alkalmazás, partnermegállapodás az Orange-zsal a Wikipédia ingyenes elérésére Afrikában és a Közel-Keleten

Az első ilyen jellegű partnermegállapodásban az Orange mobilszolgáltató és a Wikimédia Alapítvány megállapodtak abban, hogy több mint 70 millió Orange felhasználónak 20 afrikai és közel-keleti országból adatfelhasználási díjak nélkül mobilos Wikipédia-hozzáférést nyújtanak. Szintén januárban jelentették be a Wikipédia hivatalos Android alkalmazását, melyet az első két hétben több mint félmillióan töltöttek le.

A Wikimédia Alapítvány januárról szóló havi, mérési adatokat és tevékenységeket összegző értekezletéről készül videofelvétel (2012. február 2.)

Adatok és trendek

Decemberi egyéni látogatók száma globálisan:

457 millió (novemberhez képest -3,7%; az előző évhez képest +15,6%)
(a comScore adatai a Wikimédia Alapítvány összes projektjére; a comScore a januári adatokat később, februárban teszi közzé)

Oldallekérések januárban:

18,0 milliárd (decemberhez képest +10,4%; az előző évihez képest +16,4%)
(szervernaplókból származó adat, a Wikimédia Alapítvány összes projektjére, beleérve a mobilos elérést is)

Aktív regisztrált felhasználók (>= 5 szerkesztés/hó) 2011 decemberében:

83 293 (novemberhez képest +0,1%; előző évhez képest +1,6%)
(Adatbázisból származó adat, a Wikimédia Alapítvány összes projektjére kivéve a Wikimédia Commonst)

2011. decemberi adatösszesítő: http://stats.wikimedia.org/reportcard/RC_2011_12_detailed.html

Az adatösszesítő jelenleg átépítés alatt van, egy jobb műszerfal készül belőle (mely a Wikimédia Alapítvány projektjeiről különböző statisztikai adatokat és trendeket is tartalmaz).

Pénzügyek

(A beszámoló készítésének idején csak a 2011. decemberi pénzügyi adatok érhetőek el.)

A bemutatott pénzügyi információk a 2011. július 1. és 2011. december 31. közötti időszakra vonatkoznak.

Bevétel: 25,6 millió dollár

Kiadások:

  • Technológiai csoport: 4 801 082 dollár
  • Közösségi/adománygyűjtő csoport: 2 501 444 dollár
  • Globális fejlesztési csoport: 2 154 912 dollár
  • Irányítási csoport: 464 533 dollár
  • Pénzügyek/jogi/HR/adminisztrációs csoport: 2 916 686 dollár

Összes kiadás: 12 838 657 dollár

Összes többlet/(veszteség): 12 784 247 dollár

A bevétel a tervezettnél jobban állt 2,8 millió dollár pályázati pénz és a tervezettnél 2 millió dollárral több adomány miatt.

A havi kiadások összege a tervezettnél körülbelül 11%-al magasabb, 2,9 millió dollár volt a tervezett 2,6 millió dollár helyett. A pénzügyi év kezdetétől a tervezettnél körülbelül 10%-kal elmaradt, 12,8 millió dollár a tervezett 14,2 millió dollár helyett.

A pénzügyi év kezdetétől számolt elmaradás kiadásának oka a tőkeberuházások időzítése (989 ezer dollár – a költségvetés 12 hónapra egyenletesen lett elosztva), az internet szolgáltatás (64 ezer dollár), az önkéntesek képzése (142 ezer dollár), az utazási és konferencia költségek (233 ezer dollár), a személyzeti kiadások (584 ezer dollár), a toborzási kiadások (124 ezer dollár) és az asztali IT-eszközökre költés (77 ezer dollár) alacsonyabb volt a tervezettnél, ezt ellensúlyozta a díjakra és pályázatokra (261 ezer dollár – a költségvetés 12 hónapra egyenletesen lett elosztva), a jogi és könyvelési díjakra (81 ezer dollár), a professzionális szolgáltatásokra (293 ezer dollár) és a banki költségekre (248 ezer dollár) költött nagyobb összegekkel.

30,6 millió dollár készpénz áll rendelkezésre, mely a jelenlegi költési szintek mellett 13 havi tartalékot jelent, az éves terv alapján 14 havit.

Kiemelt események a mozgalomból

Animált csoportkép a RecentChangesCamp2012-ről

RecentChangesCamp2012

Január 20. és 22. között tartották a RecentChangesCamp2012 nevű eseményt, mely egy először 2006-ban tartott, a wikikre és az internetes kollaboratív gyakorlatokra fókuszáló OpenSpace „unkonferencia”. Az eseményen számos ausztráliai és külföldi wikimédista vett részt.

Hollandia legrégibb múzeuma szerkesztési versenyt indít

A Teylers Múzeum „Ovális terme” (1784)

A Wikimedia Nederland és a Teylers Múzeum (a legrégebbi múzeum Hollandiában) elindították a „Teylers Kihívást”, ahol a résztvevők a múzeummal és a gyűjteményével kapcsolatos többnyelvű tartalmon dolgoznak együtt.

Zágrábi kirándulás a jövőbeni horvát társszervezet érdekében

Január 20. és 22. között, Ting Chen – a Wikimédia Alapítvány elnöke – és a Társszervezeti Bizottság két tagja, Miloš Rančić (Wikimédia Szerbia) és Damokos Bence (Wikimédia Magyarország) Zágrábba látogatott, hogy találkozzon a helyi közösség tagjaival, és hogy megbeszélje a Wikimédia Horvátország (egy jóváhagyásra váró társszervezet) jövőjét.

Az Ausztrál Paralimpiai Bizottság és egy Wikimédia-társzervezet wikimédiásokat küld a játékokra

A „Wikimedians to the Games” kezdeményezés logója

Az Ausztrál Paralimpiai Bizottság és a Wikimédia Ausztrália elindította a „Wikimedians to the Games(Wikimédiásokat a játékokra) című, ausztrál wikimédiásoknak szánt versenyét az ausztrál paralimpiai mozgalom történetével kapcsolatos tartalom fejlesztésére. A két nyertesnek lehetősége lesz Londonba repülni és tudósítani a Wikihírek, a Commons és a Wikipédia részére a 2012-es nyári paralimpiáról.

Első „közkincs napi” ünneplés Franciaországban

Január 26-án a francia Wikimédia-társszervezet közösen a Creative Commons Franciaországgal, a Communiával és az Open Knowledge Foundation embereivel megrendeztek egy „közkincs napi” ünnepséget, és egyben elindítottak egy új weboldalt. A „Közkincs napi” események minden év elején rámutatnak a szerzői jogilag védett művek közkinccsé válására, ez volt az első ilyen esemény Franciaországban.