Jump to content

Notícies destacades de Wikimedia, març de 2013

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, March 2013 and the translation is 100% complete.

Notícies destacades de l'Informe de la Fundació Wikimedia i de l'Informe d'enginyeria de Wikimedia per al mes de març de 2013 amb una sel·lecció d'altres esdeveniments importants del moviment Wikimedia

Destacats de la Fundació Wikimedia

Lua millora la velocitat de les pàgines i dóna més possibilitats als col·laboradors tècnics de Wikimedia

El 13 de març, Lua ha estat habilitat per a les plantilles de tots els wikis de Wikimedia. La sintaxi actual per a plantilles wikitext és complicada i limitada: per exemple no permet fer bucles. Amb Lua els editors poden usar un autèntic llenguatge de programació amb el que poden també contribuir a programar en projectes fora de Wikimedia. Per als wikis de Wikimedia, Lua significa una gran millora de rendiment a plantilles molt usades, com per exemple les citacions: 300 citacions en un article en anglès a la Viquipèdia ara s'enllesteixen en 3 segons enlloc de 18.

El nou botó de penjar imatges en un article a la versió mòbil de la Viquipèdia en anglès

Llençades penjades des del mòbil a les aplicacions i la versió mòbil de la web

A la versió mòbil de la Viquipèdia els usuaris de smartphones poden fàcilment penjar una imatge d'encapçalament als articles de la Viquipèdia que no en tenen. També en març, l'Equip mòbil ha llençat una aplicació específica per a Wikimedia Commons, permetent penjar diversos suports des de dispositius Android i iOS.

Primeres Beques de Compromís Individuals atorgades a projectes comunitaris innovadors

Els receptors de les Beques Individuals per al Compromís han estat anunciats el 29 de març. Aquestes beques subvencionen projectes duts a terme per persones individuals o petits grups durant sis mesos. Entre els projectes més grans d'entre les vuit beques atorgades estan "The Wikipedia Library" ($7.500), que té com a objectiu dotar als editors accés a fonts de consulta de confiança donades per les editorials; "The Wikipedia Adventure" ($10.000), un joc al wiki per a nous editors; i un projecte per a definir de forma col·laborativa una visió del futur de Wikisource (10.000 Euros).

Wikipedia Zero guanya un premi, arriba a nous usuaris

Wikipedia Zero, que permet a gent d'arreu del món accés mòbil gratuït a la Viquipèdia de franc ha guanyat el premi d'"Activisme" Interactiu al SXSW de 2013, superant als altres quatre finalistes. També en març, Wikipedia Zero ha arribat a estar disponible a més de 55 milions de subscriptors a Rússia com a part de l'associació amb Beeline (VimpelCom). Aquest ha estat el llançament més gran per a l'equip de Wikipedia Zero fins a la data. El mateix mes, una nova associació de Wikipedia Zero amb Axiata Group ha estat anunciada i servirà per a expandir el programa a Indonèsia, Malàisia, Cambodja, Sri Lanka i Bangla Desh aquest mateix any.

Quatre dels Defensors del Poble durant la seva visita a les oficines de la WMF

Els Defensors del Poble es reuneixen, potser amplien el seu mandat

Al març, l'equip LCA de la Fundació va albergar a cinc dels set membres de la Comissió de Defensors del Poble a San Francisco on aquests membres de la comunitat d'arreu del món es coneixien en persona per primer cop. Van fer consultes a diversos departaments de la WMF i van fer aportacions sobre temes de privacitat i el treball dels administradors. Format al 2006, la Comissió de Defensors del Poble s'ocupa actualment en investigar les queixes sobre violacions de la Privacy policy en nom de la Junta Directiva. S'ha proposat que la Comissió també hauria de poder ocupar-se de queixes sobre la CheckUser policy global i la Oversight policy. Un RfC (sol·licitud de comentaris) sobre aquest tema esta essent preparada.

Dades i tendències

Visitants únics globals al febrer:

483 milions (-1,12% en comparació amb gener; +1,53% en comparació amb l'any anterior)
(dades de comScore per a tots els projectes de la Fundació Wikimedia; comScore donarà a conèixer les dades de març al mes d'abril)

Pàgines sol·licitades en març:

21,5 milers de milions (-1,1% en comparació amb febrer; +24,8% en comparació amb l'any anterior)
(Registres del servidor, tots els projectes de Wikimedia inclòs l'accés mòbil)

Editors Actius Registrats a febrer de 2013 (>= 5 edicions/mes, excloent-hi bots):

78.083 (-7,53% en comparació amb gener / -2,43% en comparació amb l'any anterior)
(Dades de la base de dades, tots els projectes de la Fundació Wikimedia.)

Report Card (integra varies dades estadístiques i tendències sobre projectes de la WMF) per a febrer de 2013:

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definicions)

Aspectes econòmics

Ingressos i Despeses de la Fundació Wikimedia acumulats respecte a la Planificació a 28 de febrer de 2013
Despeses per Funcions de la Fundació Wikimedia acumulades a 28 de febrer de 2013

(La informació financera només està disponible fins a febrer de 2013 al moment d'aquest informe.)

Tota la informació financera presentada és la acumulada per al mes i any actuals respectivament a 28 de febrer de 2013.

Ingressos $35.650.340
Despeses:
Grup d'Enginyeria $9.379.205
Grup de Recaptació de Fons $2.411.055
Grup de Beques i Programes $3.935.546
Grup de Govern $504.987
Grup Legal/de Defensa Comunitaria/de Comunicacions $2.029.585
Grup Financer/de Recursos Humans/d'Administració $3.702.999
Despeses totals $21.963.377
Superàvit total $13.686.963
  • Els ingressos per al mes de febrer són $1,89 milions respecte a una planificació de $276 milers, aproximadament $1,61 milions o 585% per sobre del planificat.
  • Els ingressos acumulats són de $35,65 milions respecte a una planificació de $30,46 milions, aproximadament $5,19 milions o 12% per sobre de la planificació.
  • Les despeses al mes de febrer són de $4,25 milions respecte a una planificació de $4,03 milions, aproximadament $215 milers o un 5% per sobre del planificat, principalment per unes majors despeses de capital per a compensar menors despeses de personal, allotjament i beques.
  • Les despeses acumulades aquest any són de $21,96 milions respecta a una planificació de $25,94 milions, aproximadament $3,98 milions o 15% per sota del previst, principalment degut a despeses de personal, despeses de capital, allotjament a internet, desemborsament de subvencions del FDC, beques de projectes de la WMF i despeses de viatge parcialment compensats per despeses legals més altes i quotes bancàries.
  • La situació econòmica és de $40,68 milions a 28 de febrer de 2013.
Vídeo de de la reunió sobre mètriques i activitats de la Fundació Wikimedia per al mes de març (4 d'abril de 2013)

Altres assumptes destacats del moviment

La segona fase se Wikidata comença a estar disponible a la Viquipèdia

El logo de Wikidata

El 27 de març, el dipòsit central de Wikidata està disponible per al seu ús a les primeres 11 Viqupèdies. Per exemple: A l'article de la Viquipèdia sobre Yahoo!, el codi wikitext "{{#property:p169}}" retornarà "Marissa Mayer", ja que ella és actualment la CEO de la companyia. El llançament a la Viquipèdia en anglès i tota la resta d'idiomes està programada durant el mes d'abril.

Vyšenské kopce, una reserva natural a la República Txeca

Avaluació del resultat del projecte "Mediagrant" per a documentar reserves naturals

Wikimedia de la República Txeca ha publicat una avaluació del resultat del seu projecte "Mediagrant", finançat per una beca de la Fundació Wikimedia. Des de 2011 aquest projecte ha subvencionat les despeses de desplaçament per a viatges fotogràfics de voluntaris de Wikimedia a àrees protegides a la República Txeca. El propòsit era documentar plantes i animals poc comuns i la pròpia àrea. S'han fet 74 viatges a 298 ubicacions i es calcula que el cost mitjà de cada foto ha estat de 3,08 Kč (al voltant de 0,12 €).

L'espai WikiAfrica a Douala, Camerun

WikiAfrica ofereix espai físic per als col·laboradors de Wikimedia a Camerun

En un centre d'art a Douala, Camerun, una sala d'ordinadors amb accès a Internet d'alta velocitat s'ha posat a disposició dels habitants que vulguin contribuir a projectes Wikimedia. Una manca d'ordinadors i accés en línia son probablement un dels motius de l'escassa cobertura de temes africans a la Viquipèdia. Els visitants de l'espai WikiAfrica reben ajut per a editar la Viquipèdia per personal qualificat. El projecte WikiAfrica Camerun també inclou un membre de Wikimedia resident i diversos tallers i està recolzat per la Fundació Orange.