Çështjet kryesore të Wikimedia-s, nëntor 2013

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, November 2013 and the translation is 69% complete.

Çështjet kryesore nga Raportet e Fondacionit Wikimedia dhe nga raporti i inxhinierisë në Wikimedia për muajin nëntor 2013, me përzgjedhjen e ngjarjeve të tjera kryesore nga lëvizja Wikimedia.

Çështjet kryesore të Fondacionit të Wikimedias

Kohëzgjatja e edit-a-thons: 91% zgjati me pak se 8 orë

Material i ri ndihmës për organizuesit e programeve: Raport i vlerësimit mbi "edit-a-thons", dhe një bibliotekë model

Një raport i ri mbi edit-a-thons përfshin të dhënat nga 46 ngjarje ndërmjet shkurtit të 2012 dhe tetorit të 2013. Ai fillon me serinë e shtat raporteve mbi programet më të zakonshme të përdorura nga drejtuesit e programeve të Wikimedias nëpër botë, të autorizuara nga Evaluim-Programi i Wikimedia Foundation dhe ekipi i Dizajnit. Kjo është hera e parë, që një analizë e tillë krahason rezultatet e një programi me kostot e tij. Ndër rezultatet e tjera të këtij raporti është edhe fakti, që edit-a-thons me një buxhet modest mund të jenë po aq produktiv sa ngjarje me buxhet të madh.

In the new learning pattern library on Meta, Wikimedians can share what they learn about organizing activities like edit-a-thons, GLAM collaborations, gender gap outreach, or Wiki Loves Monuments. Each pattern includes a description of a common problem, and instructions for solving it.

Screenshot e faqes së re të preferencave "Beta Features"

Opsioni "Beta Features" mundëson përdoruesve të testojnë ndryshimet që do të pasojnë në softuer

Një seksion i ri i "Beta Features" iu shtuamenysë së preferencave të përdoruesit, duke u mundësuar redaktorëve të identifikuar të testojnë ndryshimet që do pasojnë dhe të përcjellin komentet e tyre te zhvilluesit përpara se këto funksione të jenë bërë të disponueshme për çdokënd.

Takimi i gjuhës Open Source në Pune, India

Së bashku me Red Hat, ekipi i teknologjisë së gjuhës së Wikimedia Foundation, organizoi në vjeshtën e 2013Takimin e Gjuhës Open Source në Pune, Indi. Ai u ndoq edhe nga pjesëtarë të ekipeve Redaktimit Vizual dhe Mobile. Temat e sesionit përfshinin:

  • përmirësimin e ndihmës dhe përkrahjes për fontet (veçanërisht në gjuhët indiane)
  • futjen e metodave për dhënien e shkronjave, të cilat nuk janë të disponueshme në tastierën e përdoruesit
  • Tabela Matricë Language Coverage, e cila tregon se si një gjuhë mbështetet në projektet Wikimedia
  • një prototip për një sipërfaqe të përdoruesit për përkthimin e artikujve të Wikipedias dhe përmbajtjeve të ndryshme

Shtesa OAuth lehtëson përdorimin e mjeteve të redaktimit të palës së tretë

All Wikimedia wikis now support OAuth, an open standard that allows users to authorize third-party software tools to carry out actions on the wiki on their behalf, without handing over their user password. Among the first tools that use this new feature is "CropTool", which allows users to crop images on Wikimedia Commons.

Të dhënat dhe Prirjet

Global unique visitors for October:

530 million (+4.86% compared with September; +8.62% compared with the previous year)
(comScore data for all Wikimedia Foundation projects; comScore will release November data later in December)

Page requests for November:

19.039 billion (+1.2% compared with October; -6.4% compared with the previous year)
(Server log data, all Wikimedia Foundation projects including mobile access. Note: the numbers previously reported for the months of July to October 2013 have been corrected.)

Active Registered Editors for October 2013 (>= 5 mainspace edits/month, excluding bots):

75,964 (-0.99% compared with September / -3.83% compared with the previous year)
(Database data, all Wikimedia Foundation projects.)

Report Card (integrating various statistical data and trends about WMF projects):

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definitions)

Financimet

Wikimedia Foundation YTD Revenue and Expenses vs Plan as of October 31, 2013
Wikimedia Foundation YTD Expenses by Functions as of October 31, 2013

(Financial information is only available through October 2013 at the time of this report.)

All financial information presented is for the Month-To-Date and Year-To-Date October 31, 2013.

Të ardhurat $11,646,366
Shpenzimet:
Grupi Inxhinierik $5,379,535
Grupi i Mbledhësve të Fondeve $1,097,830

Grantmaking Group

$556,471

Programs Group

$573,291

Grants

$857,473

Grupi Administrativ 221,061 $
Ligjore/Mbrojtja e Komunitetit/Grupi i komunikimit 1,058,063 $
Financa/Burimet Njerëzore/Grupi i Administratorëve 2,490,383 $
Shpenzimet në Total 12,234,107 $
Deficiti Total (587,741$)
  • Të ardhurat për muajin tetor janë 3.38 milionë $ ndaj planit prej 4.91 milionë $, përafërsisht 1.13 milionë $ ose 23% nën objektivin e planit.
  • Të ardhurat e deritanishme janë 11.65 milionë $ kundrejt planit prej 7.88 milionë $, përafërsisht 3.77 milionë $ ose 48% mbi planin.
  • Shpenzimet për muajin janar janë 2.26 milionë $ përkundrejt planit prej 4.13 milionë $, përafërsisht 1.87 milionë ose 45% nën plan, shkaktuar kryesisht nga shpenzimet më të ulëta të personelit, shpenzimet kapitale, interesat e mbajtura, koha e disbursimit të granteve të FDS, dhe shpenzimet e udhëtimeve të prera nga shpenzimet e larta ligjore dhe shpenzimet jashtë kontratave.
  • Shpenzimet e deritanishme janë 12.23 milionë $ përkundrejt planit 2.47 milionë $, shkaktuar kryesisht nga shpenzimet e personelit, shpenzimet kapitale, mbajtja e internetit, tarifat ligjore, subvencione, kostot e zhvillimit të personelit dhe kostot e udhëtimeve pjesërisht të kompensuara nga ngritja e kostove të përpunimit të pagave.
  • Gjendja e arkës është 38.61 milionë dollarë deri në 31 tetor 2013.
Videoja e takimit mujor mbimetrikët dhe aktivitetet e Wikimedia Foundation që mbulojnë muajin nëntor (5 dhjetor 2013)

Tema të tjera të rëndësishme të lëvizjes Wikimedia

Logoja e përvjetorit të 10 të Wikisource

Përvjetori i 10-të i Wikisource

Për përvjetorin e 10-të të Wikisource më 24 nëntor, u organizuan konkurse korrekture në Wikisource nëitaliane, nëkatalane dhe në anglisht, kontribuuesit j' u përgjigjën intervistave (këtu në anglisht dhe në frëngjisht). Në të njëjtën ditë u bënjoftimi i miratimit zyrtar tëKomunitetit të Grupit të Përdoruesve të Wikisource Community. Që prej krijimit të Wikisource në 2003 (fillimisht njohur me emrin "Project Sourceberg"), vullnetarët e saj kanë redaktuar dhe korrigjuar 1.4 milionë faqe në 63 gjuhë.

Një faqe e printuar nga Viswakosh

Universiteti Indian publikon enciklopedinë nën një licencë pa pagesë

"Konkani Vishwakosh" është një enciklopedi katër-vëllimshme në gjuhën Konkane, e cila flitet kryesisht nga njerëz, të cilët jetojnë në Goa dhe në federatat fqinje në bregdetin perëndimorë të Indisë.

Sipas sugjerimit indianRrugë drejt Dije (A2K, një program, i cili mbështet Wikipedia në Indi, drejtuar nga "Centre for Internet & Society" dhe financuar nga një grant i Wikimedia Foundation), botuesi i "Konkani Vishwakosh", Goa University, e publikoi nën një Creative Commons License (CC-BY-SA 3.0). Kjo është pjesë e një përpjekjeje 3 vjeçare për krijimin e Konkani Wikipedia. 3632 faqet e Vishwakosh janë dixhitalizuar nga 37 vullnetarë të Wikimedian.

Konferenca mbi diversitetin

On November 9–10, over 80 Wikimedians attended the first Wikimedia Diversity Conference, hosted by the German Wikimedia chapter in Berlin. Many of the presentations addressed Wikipedia's gender gap (the fact that the large majority of contributors are male). But other aspects of diversity were a topic as well, e.g. geographic diversity (the under-representation of editors from the Global South) or LGBT issues.

A Magnavox Odyssey, the world's first video game console (1972), photographed by Evan Amos

Photographer receives $17,000 Kickstarter funding to document video games on Wikimedia Commons

Evan Amos (User:Evan-Amos) is a video game enthusiast who has been uploading high-quality photographs of gaming consoles to Wikimedia Commons since 2010. He has now started a project to expand this into an online collection about the history of video games, called "The Vanamo Online Game Museum". He presented the idea on Kickstarter, a fundraising site, and received over $17,000 from more than 1,000 donors in little less than a month. The money is dedicated to buying old video game hardware so that it can be photographed.