Hoogtepunten Wikimedia, oktober 2013

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, October 2013 and the translation is 100% complete.

Dit zijn de Hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor oktober 2013, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Proefproject voor gratis mobiele toegang tot Wikipedia via tekstberichten in Kenia

Wikipedia Zero, het programma om toegang tot Wikipedia aan te bieden op mobiele telefoons zonder datakosten, kwam deze maand beschikbaar in Kenia. De samenwerking met mobiele provider Airtel impliceert ook een proefproject waarin gratis toegang tot Wikipedia via USSD / SMS getest wordt. Voor de eerste keer kunnen mensen, die zich niet kunnen veroorloven om voor data te betalen op hun smartphones, Wikipedia lezen via SMS op goedkope simpele telefoons ("functietelefoons").

Een open brief voor gratis toegang tot Wikipedia

Video over de inspanningen van Zuid-Afrikaanse studenten om gratis toegang tot Wikipedia op hun mobiele telefoons te krijgen

In november 2012 schreven de leerlingen van Sinenjongo High School in Zuid-Afrika een open brief op Facebook om aanbieders van mobiele telefonie te stimuleren om af te zien van kosten voor de toegang tot Wikipedia, zodat ze hun huiswerk kunnen doen. Victor Grigas en filmmaker Charlene Music bezochten hen en vroegen hen om hun open brief op de camera lezen, wat resulteerde in een korte video, die werd gepubliceerd in oktober 2013. Hulp is welkom met de vertaling, het ontwerp en de promotie van deze video en van de langere documentaire die gepubliceerd zal worden over de oproep van de studenten aan de telefonie-aanbieders om zich aan te sluiten bij het Wikipedia Zero partnerschapsprogramma georganiseerd door de Wikimedia Foundation.

Planning van de vervanging van het datacenter in Florida

De Wikimedia Foundation Technical Operations team publiceerde een gedetailleerd verzoek voor voorstellen (RFP), die uitnodigen een aanbod te doen voor de plaatsing van een nieuw datacenter in de Verenigde Staten. Het zal toegevoegd worden aan het bestaande primaire datacenter in Virginia en het datacenter in Tampa (Florida) vervangen. Wikipedia en haar zusterprojecten worden sinds 2004 gehost in Florida.

Gegevens en trends

Dario Taraborelli presenteert een analyse van de trends in aantallen van actieve bewerkers

Wereldwijde unieke bezoekers in september:

506 miljoen (+1,82% ten opzichte van augustus; +6,54% ten opzichte van het voorgaande jaar)
(comScore gegevens voor alle Wikimedia Foundation projecten; comScore zal oktober gegevens later release in november)

Opgevraagde pagina's in oktober:

27,05 miljard (+4,4% in vergelijking met september; +36,6% ten opzichte van het voorgaande jaar)
(Server log data, alle Wikimedia Foundation projecten inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde bewerkers in september 2013 (>= 5 bewerkingen in de artikelnaamruimte per maand, exclusief bots):

76.959 (+0,76% in vergelijking met augustus / -5,83% ten opzichte van het voorgaande jaar)
(Database-gegevens, alle Wikimedia Foundation projecten)

Rapportkaart (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten):

http://reportcard.wmflabs.org/ (Terminologie)

Financieel

Inkomsten en uitgaven van de Wikimedia Foundation in dit boekjaar vergeleken met het budget per 30 september 2013
Wikimedia Foundation YTD uitgaven per onderdeel per 30 september 2013

Financiële gegevens zijn alleen beschikbaar voor september 2013 op het moment van schrijven.

Alle gepresenteerde financiële gegevens zijn over de zogenaamde Month-To-Date en Year-To-Date van 30 september 2013.

Inkomsten $7.868.439
Uitgaven:
Technologie (Engineering Group) $4.046.942
Fondsenwerving (Fundraiser Group) $825.991
Beurzen (Grantmaking Group) $441.816
Programmagroep (Programs Group) $424.627
Toekenningen $674.032
Bestuur (Governance Group) $152.461
Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) $843.218
Financiën, personeelszaken, administratie (Finance/HR/Admin Group) $1.982.059
Totale uitgaven $9.391.146
Totaal tekort ($1.522.707)
  • De inkomsten in de maand september zijn $2,46 miljoen, terwijl $0,99 miljoen begroot was, dus ongeveer $1,47 miljoen of 149% meer dan gepland.
  • De inkomsten in het boekjaar liggen met $7,87 miljoen werkelijk ten opzichte van $2,98 gepland, ongeveer $4,89 miljoen of 164% hoger dan gepland.
  • De uitgaven in de maand september zijn $3,33 miljoen, terwijl $3,48 miljoen was begroot, dus ongeveer $157.000 of 5% minder dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, kapitaalkosten, internethosting, juridische kosten en reiskosten deels gecompenseerd door hogere toekenningen, betalingsverwerkingskosten en externe contractdiensten.

De uitgaven in het boekjaar liggen met $9,39 miljoen werkelijk ten opzichte van $11,17 miljoen gepland, ongeveer $1,78 miljoen of 16% lager dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, investeringen, internethosting, uitgegeven beurzen en uitgaven aan reizen, en hogere uitgaven aan bankkosten.

  • De liquide middelen zijn $37,77 miljoen per 30 september 2013.
Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over oktober 2013 (7 november 2013)

Andere hoogtepunten uit de Wikimediabeweging

Een video met motion-tracked vingerbewegingen van twee pianisten die hetzelfde stuk spelen. Geïmporteerd door het OHIM uit een open toegankelijk research paper

Wetenschap award voor bot die multimedia importeert uit wetenschappelijke publicaties naar Wikimedia Commons

De Open Access Media Importer Bot (OAMI) doorzoekt de database PubMed Central voor wetenschappelijke papers die audio- en videobestanden als aanvullend materiaal bevatten. Indien zij bestanden vindt onder een geschikte vrije licentie, upload de bot ze naar Wikimedia Commons. Het meeste materiaal komt uit biomedische onderzoekspapers. De bot heeft meer dan 14.000 multimediabestanden geïmporteerd sinds 2012, de meeste daarvan zijn video's. Ze vormen een groot deel van de ongeveer 38.000 videobestanden die momenteel op Wikimedia Commons staan. Meer dan 700 van de geïmporteerde bestanden worden momenteel gebruikt op Wikimedia-projecten, op pagina's die samen ongeveer 3 miljoen pageviews per maand krijgen.

Op 21 oktober ontving User:Daniel Mietchen, tijdens een evenement in Washington DC (VS) tijdens de jaarlijkse Open Access Week een ASAP award voor het team achter het OAMI. De "Accelerating Science Award Program" wordt gesponsord door 27 organisaties die open toegang ondersteunen. Elke winnaar ontvangt US $ 30.000.

Nieuw project stimuleert Afrikaanse gemeenschappen om lokaal materiaal toe te voegen aan Wikimedia-projecten

Kumusha Takes Wiki is een nieuw project voor het ondersteunen van mensen in Afrika "om vrij-gelicentieerde informatie, tekst, afbeeldingen en media over hun gemeenschappen (dorpen, townships, voorsteden, binnensteden, etc.) te creëren en bij te dragen." Het wordt gefinancierd door de Orange Foundation. Foto's worden geüpload naar Wikimedia Commons en de tekst zal worden verstrekt in een vorm die geschikt is voor hergebruik op Wikipedia en andere Wikimedia-projecten.

"Kumusha" is een woord uit de taal Shona (gesproken in Zimbabwe en de buurlanden) en betekent "de plaats waar je vandaan komt". Het project "Kumusha Takes Wiki" is onderdeel van "Activate Africa", een netwerk van projecten en initiatieven die gericht op het aanmoedigen van bijdragen aan Wikimedia-projecten in Afrika, gelanceerd tijdens Wikimania 2013.

Derde "Iberoconf" top in Mexico-Stad

Iberocoop is een initiatief waarin chapters en andere groepen de Wikimediabeweging uit Latijns-Amerika, Spanje, Portugal en Italië zich verenigen. Van 12 tot 15 oktober kwamen vertegenwoordigers van deze organisaties, evenals enkele bestuursleden en medewerkers van de Wikimedia Foundation, samen in Mexico-Stad voor Iberoconf 2013, de derde vergadering na die van 2011 (Buenos Aires) en 2012 (Santiago de Chile).

Een van de uitkomsten was de beslissing om een coördinator te benoemen voor Iberocoop. Carmen Alcázar van Wikimedia Mexico is de eerste die deze rol op zich zal nemen.