Wikimédia Tudásközpont/Útmutató

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Resource Center/Walkthrough and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.

Üdvözöl a Wikimédia Tudásközpont! Örülünk, hogy itt vagy.

A Wikimédia Tudásközpont célja, hogy a wikimédisták egyszerűbben juthassanak munkájukat segítő forrásokhoz.


Jó helyen járok?

Lehet, hogy nem találod meg itt, amit keresel.

Hogy működik a Wikimédia Tudásközpont?

A Wikimédia Tudásközpont (Wikimedia Resource Center, WRC) a Wikimédia Tudásközpontra és allapjaira hivatkozik. A Tudásközpontra egy a forrásokat rendszerező listaként tekinthetsz.

Erőforrások

Minden bejegyzésben egy erőforrás található. Leegyszerűsítve: az erőforrás a wikimédisták küldetését segítő dolog. Ebbe beletartozhat a dokumentáció, mások elérhetőségei, pénzügyi segítség, sablonok, eszközkészletek stb. Ezek a Meta-Wikin vagy máshol is lehetnek. Az itt található források a Wikimédia-mozgalmon belüli önkéntességet, valamint a szervezetek projektjeit és programjait hivatottak segíteni. Netán új fotóversenyt hirdetnél, de nem tudod, hol találsz hozzá botokat és sablonokat, vagy szeretnéd fenntartani a közösség érdeklődését, esetleg a korábbi események eredményeiből kiszámolnád programod sikerességét. A Tudásközpont ezekben kíván segíteni.

Kategóriák

Az erőforrások a szakaszcímeknek megfelelő kategóriákba vannak sorolva. Ezek nem az alapítványi munkakörökön, hanem általánosságban vett csoportokon alapulnak. A jelenlegi kategóriák:

 • Kapcsolat és kérdések – Talán kérdésed van az Alapítvánnyal kapcsolatban, esetleg nekik címeznéd kérdésed; ezekhez nyújt az oldal kiindulási alapot. Gyakran ismételt kérdéseket, egy kérdezőfelületet, vészhelyzeti kapcsolattartási címeket és más közreműködők elérhetőségeit találod itt
 • Készségfejlesztés – Az Alapítvány támogatja a mozgalom szervezeteit. Útmutatót találsz saját programod kiértékeléséhez, olvashatsz a tanulás-módszertanról és eszközöket is listázunk. Információt találsz még a közösségfejlesztési irányzatról és a közösségi finanszírozást segítő ötletekről olvashatsz.
 • Ösztöndíj – A közreműködők és szervezetek pénzügyi támogatásban részesülhetnek. A lap végigvezet az igénylés menetéről, és elolvashatod, nekünk mik az eddigi tapasztalataink.
 • Támogatási programok – A Wikimédia Alapítványnál három ilyen programnak vannak kijelölt kapcsolattartói. Ezen a fülön megtalálod, kihez fordulhatsz a Wikipedia Education Program, a The Wikipedia Library és a GLAM projektekkel kapcsolatban.
 • Szoftveres alapok – Alapok az Alapítványnál folyó szoftverfejlesztéshez. Megtudhatod, hogyan jelenthetsz hibákat, fordíthatod le a dokumentációt, használhatod a Phabricatort és hogyan értesülhetsz a fejlesztőket érintő eseményekről.
 • Szoftverfejlesztés – Az Alapítvány által és a MediaWiki-közösség támogatásával tervezett és fejlesztett eszközök, funkciók.
 • Technikai infrastruktúra – A közösség technikai alapjai.
 • Globális partneri kapcsolatok – A nagy változások nem maguktól történnek, ezért az Alapítvány számos szervezettel (például kormányok, civilek, egyetemek, mobilszolgáltatók stb.) működik együtt. Itt megtalálod ezek listáját, illetve az egyes régiókban elérhető kutatási területeket.
 • Jog – A szabad kultúrát és a nyílt tudást a törvény szavatolja. Itt megtalálod a Wikimédia Alapítvány jogi osztályát, akik különböző ügyekkel (digitális jog, adatvédelem és szerzői jog) foglalkoznak, valamint információkat találhatsz az alapítvány vezetőiről és a nem szabad tartalom Wikimédia-projekteken belüli felhasználásáról.
 • Kommunikáció – Küldetésünk előrehaladásához beszélnünk kell róla. Az itt található gyűjtemény az előadásoktól a közösségi médiáig kiterjedő információkat tartalmaz. Ezeket a Kommunikációs Tanács és az Alapítvány közösen készítette el.

Célcsoportok

A forrásokat az azzal megcélzott csoport szerint is listázhatod. Egy bejegyzés csak egy kategóriában helyezkedhet el, de több csoportnak is szólhat.

 • Program-koordinátoroknak – Eseményszervezőknek (például tréning-szervezők, közösségépítők)
 • Szerkesztőknek – Tartalommal hozzájárulóknak
 • Fejlesztőknek – Botok és Lua-modulok készítőinek, illetve a MediaWiki-szoftverben közreműködőknek
 • Kapcsolattartóknak – Helyi szervezetek vezetőinek, illetve ezen szervezetek tagjainak
 • Összes – A Tudásközpont összes bejegyzése

Tudjuk, hogy a kategorizálás és a célcsoportok listája nem tökéletes, így örülünk a vitalapon tett visszajelzéseidnek.

Mi nem a Tudásközpont?

A Wikimédia Tudásközpont nem nyújt állandó online támogatást, illetve nem várható el a vitalapon feltett kérdések és az ott érkezett hozzászólások azonnali megválaszolása, valamint nem az alapítványi csoportokat listázó lap.

Igen, te is szerkesztheted!

Szeretnénk, hogy a Tudásközpontban az alapítványon belülről és kívülről érkező információk is hozzáférhetőek legyenek. Bátorítunk, hogy bővítsd a listát általad hasznosnak vélt hivatkozásokkal.

Néhány technikai részlet: minden bejegyzés a vonatkozó Lua-táblában van tárolva; az egyes célcsoportoknak szánt tartalom automatikusan frissül. Ez nem megszokott egy wikinél, de jelen esetben egyszerűbbé teszi a karbantartást és nem igényli a különböző lapok manuális naprakészen tartását. A szerkesztés még kényelmesebbé tételéért készítettünk egy segédeszközt a bejegyzések módosításához, illetve újak űrlapon keresztüli hozzáadásához.

Segédeszközök

A Wikimédia Tudásközpont két JavaScript-eszközt használ az egyébként nem elérhető funkciók működéséhez, ezek a „speciális szerkesztőfelület” és az „összecsukható szakaszok”. 2017. július 6-tól ezeket automatikusan bekapcsoljuk; a vonatkozó beállításokat a Special:Preferences#mw-prefsection-gadgets szakaszban találod.