Ask a question/FAQ/Content/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ask a question/FAQ/Content and the translation is 100% complete.

Cum pot contacta persoanele sau entitățile despre care sunt scrise pe site-urile dvs.?

În timp ce site-urile web pe care le menținem găzduiesc articole despre un număr mare de persoane, companii și corporații, nu deținem detalii de contact pentru acestea. Datele de contact pot fi incluse în articolul despre subiect sau în linkurile furnizate în articol. Dacă nu, poate doriți să utilizați un motor de căutare sau o altă resursă pentru a încerca să găsiți aceste informații. Ca organizație care se bazează aproape în totalitate pe bunăvoința voluntarilor, nu avem resursele necesare pentru a cerceta anchete de această natură.

Cum aflu mai multe informații despre subiecte de pe site-urile dvs.?

Deoarece conținutul din proiectele noastre educaționale nu este creat, revizuit sau controlat de o autoritate centrală, ci de membri ai publicului care se oferă să ajute, nu putem oferi mai multe informații despre subiectele de pe site-urile noastre prin e-mail. Ca organizație care se bazează aproape în totalitate pe bunăvoința voluntarilor, nu avem resursele necesare pentru a cerceta un astfel de material.

Cu toate acestea, este posibil să puteți obține informații suplimentare pe site-ul propriu-zis. Multe limbi ale Wikipedia găzduiesc un „birou de referință” – o resursă online în care diverși voluntari încearcă să răspundă la întrebări bazate pe cunoștințe. Wikipedia în limba engleză, de exemplu, se află aici. Puteți găsi o listă lungă de birouri de referință în alte limbi în partea de jos a barei de instrumente din partea stângă a paginii. Deși nu există nicio garanție că pot oferi un răspuns, sunt adesea capabili. Vă rugăm să fiți specific în întrebarea dvs., astfel încât ceilalți să vă poată ajuta mai bine.

Orice postați în Reference Desk va deveni public. Prin urmare, nu vă recomandăm să publicați informații personale, cum ar fi adrese de e-mail sau numere de telefon. În general, odată ce ați postat întrebarea, puteți verifica din nou pagina web într-o zi sau două pentru a vedea dacă voluntarii v-au putut răspunde.

Cum pot raporta utilizarea greșită a conținutului meu protejat prin drepturi de autor pe site-urile dvs.?

Ne pare rău să auzim că ați întâmpinat această problemă pe site-ul nostru. Din păcate, echipa Community Advocacy, care răspunde la întrebări aici la Hub, nu poate ajuta direct la eliminarea conținutului. Fundația Wikimedia nu creează și nu organizează conținut pe site-urile noastre; mai degrabă, această muncă este realizată de o comunitate vastă de voluntari.

Există mai multe abordări pentru eliminarea conținutului dacă acesta vă încalcă drepturile de autor.

În primul rând, puteți contacta agentul nostru desemnat pentru o solicitare de eliminare DMCA (consultați această pagină pentru mai multe detalii). Puteți contacta agentul nostru desemnat prin e-mail la legal@wikimedia.org. Dacă doriți să examinați politica noastră DMCA, aceasta se află aici.

Alternativ, puteți contacta direct comunitatea de voluntari pentru a solicita eliminarea conținutului. Acestea sunt disponibile prin e-mail la info-en-c@wikimedia.org. Site-urile Wikimedia, inclusiv Wikimedia Commons, nu au o autoritate centrală, dar voluntarii care lucrează la aceste adrese de e-mail sunt utilizatori experimentați, care cunosc politici și procese și vă pot ajuta cu astfel de solicitări.

Vă rugăm să nu trimiteți solicitări la ambele adrese, deoarece acest lucru poate întârzia gestionarea cererii dvs. Ar trebui fie să vă procesați cererea prin intermediul echipei de avocați de la prima adresă, fie prin coada de curtoazie alocată de voluntari.

Cum pot raporta inexactități în conținutul unuia dintre proiectele dvs.?

Proiectele noastre sunt „wiki”, ceea ce înseamnă că oricine vizitează site-ul poate edita sau adăuga la majoritatea paginilor. În majoritatea cazurilor, dacă considerați că conținutul ar putea fi îmbunătățit, vă rugăm să îl abordați singur pe site.

În primul rând, puteți edita aproape orice pagină direct. Nu trebuie să aplicați sau să obțineți permisiunea specială pentru a ni se alătura. În partea de sus a fiecărei pagini este o etichetă „editează”. Încercați, de exemplu, la sandbox de pe Wikipedia în engleză. Nici măcar nu trebuie să vă autentificați pentru a edita, deși crearea unui cont vă oferă mai multe opțiuni și vă ajută să țineți evidența contribuțiilor. Vă puteți crea un cont pe proiectele noastre educaționale apăsând „creați cont” în colțul din dreapta sus.

Proiectele noastre sunt deschise voluntarilor și îi încurajează pe oameni să participe. În general, puteți găsi informații despre cum în bara laterală a fiecărui proiect. Introduction și Tutorial ale Wikipedia în limba engleză sunt citiri utile pentru cum să editați software-ul MediaWiki, dacă alegeți să contribuiți direct.

Vă rugăm să rețineți că, deși contribuțiile sunt binevenite, comunitățile de voluntari care creează și organizează conținut au politici și linii directoare pe care le-au elaborat la care conținutul trebuie să le respecte. Acestea vor varia în funcție de proiectul pe care îl editați și, în general, pot fi citite urmând linkurile din partea stângă a paginii pentru un anumit proiect. De exemplu, politicile care guvernează Wikipedia vă cer să rămâneți neutru în proza dvs. și să furnizați surse de încredere pentru a justifica informațiile pe care le adăugați. Conținutul care nu respectă politicile locale poate fi modificat sau eliminat.

Dacă nu doriți să corectați singur problema, vă puteți exprima îngrijorarea pentru examinare de către membrii comunității. Fiecare pagină din proiectele noastre are asociată o „pagină de discuții” sau „pagină de discuție”; îl puteți accesa făcând clic pe linkul „discuție” din partea de sus a paginii. Puteți apoi să vă exprimați preocupările selectând linkul „secțiune nouă” din filele din partea de sus a paginii. Veți vedea două casete de text în care să le scrieți: una pentru un titlu pentru nota dvs. și una pentru nota în sine. (Consultați Pagina de ajutor MediaWiki pe paginile de discuții dacă doriți mai multe informații despre utilizarea acestora).

Dacă alți contribuitori nu sunt receptivi la nota sau editările dvs., există procese de soluționare a litigiilor pe care le puteți urma pe site-uri. Puteți găsi frecvent mai multe informații despre acestea apăsând pe linkul „ajutor” găsit la majoritatea proiectelor în bara laterală din stânga. Dacă nu puteți găsi procesele de soluționare a disputelor pentru un anumit proiect, ar trebui să puteți vizita biroul de asistență sau portalul comunității pentru a întreba voluntarii locali din acel proiect cum să procedeze.

În plus față de procesele de soluționare a litigiilor din cadrul unui anumit proiect (cum ar fi proiectul Wikipedia care vă privește), există un punct de discuție cross-wiki numit „Meta” care are scopul de a coordona activitatea între proiecte. . Dacă un anumit proiect are probleme interne pe care comunitatea locală nu le poate depăși, este posibil să contactați alți Wikimediani din întreaga lume pentru asistență acolo. Procesul folosit pentru aceasta se numește „Requests for Comment”. Vă recomandăm să fiți cât mai concis posibil în explicarea problemei și să oferiți „diferențe” sau „linkuri” clare către pagini și editări care exemplifică problema. Va fi util să arătați comunității Meta unde membrii comunității locale au încercat să rezolve problema și nu au reușit.

În unele cazuri, poate fi adecvat să contactați pentru informații sau asistență echipa de voluntari de răspuns la e-mail la info@wikimedia.org. Echipa de voluntari de răspuns la e-mail primește un număr mare de e-mailuri în fiecare zi și nu au capacitatea sau mandatul de a ajuta la majoritatea corecțiilor minore sau a disputelor de conținut standard. Totuși, ei pot fi capabili să ajute oamenii în circumstanțe speciale. Înainte de a scrie, este o idee bună să verificați proiectul în care întâmpinați dificultăți pentru a vedea dacă există instrucțiuni specifice pentru a contacta voluntarii din acel proiect sau informații specifice despre cum aceștia ar putea să vă ajute. De exemplu, Pagina Wikipedia olandeză din sistemul lor de răspuns prin e-mail voluntar include detalii specifice despre ce trebuie făcut în diferite circumstanțe. (Este posibil să puteți găsi aceste informații în alte proiecte apăsând lupa din bara de căutare, tastând „OTRS” în casetă și apăsând „Ajutor și pagini de proiect” de sub casetă.) Unele proiecte includ acele informații în caseta linkul din stânga etichetat „Pagină de contact”. (A se vedea, de exemplu, pagina „Contactați-ne” din Wikipedia în limba engleză.)

Dacă alegeți să contactați echipa de răspuns e-mail de voluntari, vă rugăm să rețineți că proiectele noastre nu au un comitet editorial central. În timp ce respondenții voluntari sunt aleși dintre comunitatea de voluntari de către alți voluntari pentru experiența lor în proiecte, ei pot acționa numai în conformitate cu politicile și procesele create de comunitate ale proiectelor pe care le deservesc. În unele circumstanțe excepționale, aceștia vă pot ajuta în mod direct, dar, dacă nu, ar trebui să vă poată ajuta adesea să determinați cea mai bună modalitate de a proceda.

Dacă contactați echipa de răspuns la e-mail de voluntari, vă rugăm să explicați clar problemele pe care le întâmpinați și, dacă scrieți adresa generală, vă rugăm să specificați limba și proiectul în care vă confruntați cu problema (de exemplu, Wikționar în franceză; Wikipedia rusă).