Jump to content

Проучване на желанията на общността 2016

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2016 and the translation is 88% complete.

Проучването на желанията на общността за 2016 г. приключи...

Благодарим Ви за участието!

Общо: 265 предложения, 1132 сътрудници, 5037 гласове "за"

Любопитно сте какво ще се случи по-нататък? Вижте Често задавани въпроси за проучването за желанията на общността 2016

Категории
Кликнете върху категория, за да прегледате предложенията

Администратори и стюарди
9 предложения
Ботове и джаджи
13 предложения
Източници
6 предложения
Общомедия
21 предложения
Редактиране
34 предложения
Разни
34 предложения
Мобилност и приложения
10 предложения
Инструменти за модериране
13 предложения
Мултимедия
23 предложения
Програми и събития
7 предложения
Reading
10 предложения
Търсене
11 предложения
Списъци за наблюдение
24 предложения
Уикиданни
26 предложения
Уикипроекти
2 предложения
Уикиизточник
18 предложения
Уикиречник
4 предложения

 

 • Изпращане, обсъждане и преглед на предложенията: Nov. 7–20, 2016
 • Community Tech reviews and organizes proposals: Nov. 21–27
 • Гласуване на предложенията: Nov. 28–Dec. 12
 • Анализи от проучването:13–14 декември
 • Публикуване на резултатите: 15 декември
 • Проверка и оценка на топ желанията от екипа на Техн. общност: края на декември
 • Представяне на първоначалната оценка: началото на януари 2017 г.
 • Работа по желанията: януари–декември 2017!
 

Екипът на Техническата общност е екип на Фондация Уикимедия, фокусиран върху нуждите на активните сътрудници на Уикимедия от подобрени инструменти за работа и модериране. Кои да са проектите, върху които да работим, се решава от уикимедианската общност, чрез годишното проучване за желанията на общността.

Веднъж годишно активните сътрудници на Уикимедия могат да изпращат предложения за функции и поправки, върху които биха искали екипът ни да работи. След две седмици можете да гласувате за идеите, от които се интересувате. Топ 10-те желания ще бъдат разгледани и адресирани от екипа на техническата общност. Някои от другите най-добри желания могат да бъдат разгледани от други развойни екипи.

This survey process was developed by Wikimedia Deutschland's Technical Wishes team, who run a wishlist survey on German Wikipedia. The international wishlist process is supported by the Community Relations Specialists team.

 

Доста! Ето кратък списък.

 • Желание #1: Архивиране на мъртви външни връзки - Техническата общност подкрепи проект на доброволен принцип в английската Уикипедия, написа и тества код, който да помага на InternetArchiveBot да открива мъртвите връзки.
 • Желание #2: Подобрено сравняване между разликите - предложението е за кошмара на малка разлика, направена в огромен параграф, като се подчертават параграфите и потъмняват промените. Разработчиците на ФУ актуализираха задвижването за разликите; сега то показва какво всъщност се е променило.
 • Желание #5: Подреждане по номер в категориите - Техническата общност внедри поддръжка за числово сортиране и досега въведе функцията в 18 различни уикита; към момента предлагаме тази функция на всички уикита, които искат да я пробват.
 • Желание #7: Инструмент за статистика на страници - Техническата общност създаде инструмента Pageviews Analysis, който сега се използва във всички Уикипедии.
 • Желание #9: Подобряване на бота за откриване на плагиатство - Техническата общност изгради CopyPatrol, нов интерфейс за откриване на плагиатства в работния поток, който привлече повече патрулиращи и намали опашката от натрупани случаи.

Техническата общност понастоящем работи по желание #4, Междууики списък за наблюдение, а има и още желания, но които е обърнато внимание от доброволци и други екипи.

Някои от първите 10 желания не бяха осъществими по различни причини; можете да видите всички желания на страницата Резултати от проучването, с връзки към страниците в проекта и дискусиите.

 
Талисманът на техническата общност: куче, носещо шапка на Дядо Коледа.

The proposal phase is the first two weeks of the survey.

In the proposal phase, contributors from every project and language can submit proposals for features and fixes that you'd like to see in 2016. Proposals may be submitted in any language. If you submit a proposal in a language other than English, we will attempt to get it translated so everyone can read and vote on it more easily.

Предложенията трябва да бъдат обособени, добре дефинирани задачи, които ще бъдат от полза за активните сътрудници на Уикимедия. Предложенията трябва да отговарят на следните въпроси:

 • Какъв е проблемът, който искате да разрешите?
 • Кои потребители са засегнати? (редактори, администратори, потребители на Общомедия, потребители на Уикипедия и т.н.)
 • Как се решава този проблем в момента?
 • Какви са предложените решения? (ако има някакви идеи)

Предложението ви трябва да бъде възможно най-конкретно, особено в описанието на проблема. Не просто да кажете, че "(x функцията) е остаряла", "трябва да се подобри" или "има много бъгове". Това не е достатъчно информация, за да разберем какво трябва да се направи. Доброто предложение обяснява какъв точно е проблемът и кой е засегнат от него. Всичко е наред, ако нямате конкретно решение, което да предложите, или ако имате няколко възможни решения и не знаете кое е най-доброто.

Представянето на предложение е само началото на процеса. Двуседмичната фаза за предложения е време, в което общността може съвместно да работи по предложение, което представя идеята по начин, който най-вероятно ще успее във фазата на гласуване. Когато се подаде предложение, всички се приканват да го коментират и да спомогнат за най-доброто му възможно представяне - да задават въпроси и да предложат промени. Подобни предложения могат да бъдат комбинирани; предложения, които са големи, трябва да бъдат разделени на по-конкретни идеи. Целта е да се създаде възможно най-доброто предложение за фазата на гласуване.

От лицето, което представя предложение, се очаква да е активно в дискусията и да помогне да се направят промени в течение на обсъждането му. Поради това ще ограничим предложенията до три на човек. Ако публикувате повече от три предложения, ще ви помолим да го намалите на три. Дайте най-добрите си идеи!

Similarly, only registered users can make proposals to ensure they can watchlist the discussion and respond to questions. Just as with voting, you should be an active editor on at least one Wikimedia project. If you do not meet this criteria, or you have hit your proposal limit but have more ideas, you can seek other users to adopt your proposals.

Още една бележка: Предложенията, които изискват премахване или деактивиране на функция, върху която е работил продуктовия екип на Фондация Уикимедия, са извън възможния обхват на техническата общност. Те няма да участват във фазата на гласуване.

 

Да, определено има някои полезни предложения, които не получиха в подкрепа достатъчно гласове миналата година и заслужават втори опит.

Ако решите да копирате предложение от старото проучване в новото, очакваме да "осиновите" това предложение, което означава да участвате активно в дискусията за тази идея и да имате желание да направите промени в предложението, за да го превърнете в по-добра идея, която да се придвижи до етапа на гласуване. Както казахме по-горе, има лимит от три предложения на човек и публикуването на предложение от миналата година се включва в тях.

Полезно ще е да публикувате линк към предишната дискусия, но моля, не копирайте гласовете и дискусиите от миналата година. Ако има основателни гледни точки, засегнати в дискусиите от миналата година, включете предложенията или предупрежденията в новото предложение.

 

After the proposal phase, we take a break to review the proposals before the voting phase begins.

Всички активни сътрудници могат да прегледат и гласуват за предложенията, които искат да подкрепят. Можете да гласувате за колкото искате различни предложения.

Единствените гласове, които се броят, са гласовете "За". Окончателният списък на желанията ще бъде подреден по реда на по-големия брой получени гласове "За". If you are the proposer, a support vote is automatically counted for your proposal.

Все пак, оживената дискусия се насърчава по време на гласуването. Ако искате да дадете вот "Против" или "Неутрален" с коментар, не се колебайте да го направите. Тези дискусии могат да помогнат на хората да се замислят дали искат да гласуват за предложенията. Дискусиите също така осигуряват полезни приноси за насочване на работата, която да бъде осъществена през годината.

Разумно количество агитиране е приемливо. Имате възможност да "продадетe" идеята си на толкова хора, колкото можете да достигнете. Чувствайте се свободни да се свържете с други хора във вашия проект, уикипроект или потребителска група. Очевидно това не би трябвало да включва марионетки или хора, които да гласуват и да променят своя вот. Но добросъвестната кампания "Гласувайте!" е абсолютно наред.

Обърнете внимание, че предложенията понякога се въртяха, за да се гарантира, че всички получиха еднаква видимост. Това ставаше просто чрез преместване на горното предложение на дъното.

 

Обичайно е повечето от предложенията, които завършват в топ 10, да са за най-големите проекти - големите Уикипедии и Общомедия. Има множество по-малки групи и проекти, които нямат достатъчно "сила за гласуване", за да придвижат предложението си в топ 10, но те извършват важна работа за движението ни.

Our team has a commitment to work on projects that help out smaller groups, including campaign and program organizers, GLAM participants, smaller projects like Wikisource and Wiktionary, and stewards and CheckUsers.

Having smaller projects' proposals in the Wishlist Survey is important — it helps our team and the Wikimedia Foundation broadly know what people in smaller groups need. So yes, please come and post your proposals, even if you don't think you'll get into the top 10!

 

Класирането по гласове "За" създават приоритетни неизпълнени желания, а техническият екип на общността е отговорен за оценяването и адресирането на първите 10 желания. За да направим това, ние изследваме всички най-добри желания и разглеждаме както техническите, така и социалните и свързаните с политиките рискови фактори.

Гласовете "Против" и "Неутрален" също са много полезни за осведомяването за потенциалните недостатъци. При противоречиви желания балансираме гласуването с основан на консенсус преглед. Например това сработи при проучването през 2015 г.: желанието за "добавяне на списък за наблюдение на потребителите" получи много гласове, но също така и някои искрени гласове "Против". Изслушахме всички страни и взехме решение дали да продължим проекта или не.

As an example, this worked in the 2015 survey: The wish to "add a user watchlist" received a lot of votes but also some heartfelt Oppose votes. Community Tech listened to all sides, and made a decision on whether to pursue the project or not.

 
Всяко куче, което носи шапка на Дядо Коледа, работи за техническата общност.

…instead of addressing other wishes from older surveys?

Основната причина, поради която правим проучването ежегодишно събитие, е, че искаме да включим повече хора! За екипа и проучването сега знаят повече хора, а след година, през която много от най-добрите желания са завършени, очакваме, че хората ще бъдат още по-заинтересовани и развълнувани от участието си. Искаме да дадем на всеки един шанс да допринесе с нови идеи.

We also want to make sure that older ideas are still wanted. As software evolves, so do the user’s needs. Sometimes a really good wish from last year isn’t so important anymore, or the description has simply become outdated. Conducting the survey annually helps reconfirm what the community needs.

If there are wishes from last year's survey that you think deserve another shot, see “Мога ли отново да изпратя предложение от предишни проучвания?” above.