Onderzoek naar het Verlanglijstje van de Wikipedia-gemeenschap 2016

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2016 and the translation is 19% complete.
Outdated translations are marked like this.

Magic Wand Icon 229981 Color Flipped.svg De enquête over de verlanglijst van de gemeenschap van dit jaar is voorbij... Magic Wand Icon 229981 Color Flipped.svg

Dit zijn de resultaten van de enquête over de verlanglijst van de gemeenschap 2016

Bedankt voor je deelname!

Total: 265 voorstellen, 1132 bewerkers, 5037 stemmen voor

Curious about what happens next? Check out the Community Wishlist Survey 2016 FAQ.

Categorieën
Klik op een categorie om voorstellen te zien

Moderators en stewards
9 voorstellen
Bots en gadgets
13 voorstellen
Referenties
6 voorstellen
Commons
21 voorstellen
Bewerken
34 voorstellen
Diversen
34 voorstellen
Gsm en apps
10 voorstellen
Modereertools
13 voorstellen
Multimedia
23 voorstellen
Programma's en evenementen
7 voorstellen
Lezen
10 voorstellen
Zoeken
11 voorstellen
Volglijsten
24 voorstellen
Wikidata
26 voorstellen
Wikiprojecten
2 voorstellen
Wikisource
18 voorstellen
WikiWoordenboek
4 voorstellen

 

 • Dien voorstellen in, overleg en verbeter: Nov. 7–20, 2016
 • Community Tech beoordeelt en organiseert voorstellen: Nov. 21–27
 • Op voorstellen stemmen: Nov. 28–Dec. 12
 • Survey analysis: Dec. 13–14
 • Results posted: Dec. 15
 • Screening and assessment of top wishes by Community Tech team: end of December
 • Presentation of the initial assessment: Early January 2017
 • Working on wishes: January–December 2017!
 

The Community Tech team is a Wikimedia Foundation team focused on the needs of active Wikimedia contributors for improved curation and moderation tools. The projects that we primarily work on are decided by the Wikimedia community, through the annual Community Wishlist Survey.

Eens per jaar kunnen actieve Wikimedia bewerkers voorstellen indienen voor functies en verbeteringen waarvan u vindt dat ons team aan moet werken. Na twee weken kunt u stemmen op de ideeën waar u het meest in bent geïnteresseerd.

Deze enquête is ontwikkeld door Wikimedia Duitlands Technische wensen team, die ook een wensenlijstenquête op de Duitse Wikipedia houden. Het internationale verlandlijstproces wordt ondersteund door het Community Relations Specialists team.

 

Quite a few! Here's a brief list.

 • Wish #2: Improved diff comparisons—The nightmare diff in the proposal was a small change made in a huge paragraph, which highlighted the paragraph and obscured the change. A WMF developer updated the diff engine; now it shows what actually changed.
 • Wish #5: Numerical sorting in categories—Community Tech implemented support for numerical sorting and has deployed the feature to 18 different wikis so far; we're currently offering the feature to any wikis that want to try it.

Community Tech is currently working on wish #4, Cross-wiki watchlist, and there are more wishes that have been addressed by volunteers and other teams.

Some of the top 10 wishes weren't feasible for various reasons; you can see all the wishes on the Survey Results page, with links to project pages and discussions.

 
De mascotte van Community Tech: een hond met een kerstmuts.

De voorstelfase is de eerste twee weken van de enquête.

In de voorstelfase kunnen bewerkers van elk project en elke taal voorstellen indienen voor functies en verbeteringen die u wilt zien in 2016. Voorstellen kunnen ingediend worden in elke taal. Als u een voorstel indient in een andere taal dan het Engels, proberen we dat te vertalen zodat iedereen het kan lezen en er eenvoudiger op kan stemmen.

Voorstellen moeten onderscheidende, goed gedefinieerde taken bevatten, waarvan Wikimedia-bewerkers direct kunnen profiteren. Voorstellen moeten de volgende vragen kunnen beantwoorden:

 • Wat is het probleem dat u wilt oplossen?
 • Op welke gebruikers heeft dit betrekking? (bewerkers, moderators, Wikisource-bewerkers, enz.)
 • Hoe wordt het probleem nu aangepakt?
 • Wat zijn de voorgestelde oplossingen (als er ideeën zijn)?

Uw voorstel moet zo specifiek mogelijk zijn, zeker in de probleemomschrijving. Zeg niet alleen dat "(functie x) is verouderd", "verbeterd moet worden" or "veel bugs heeft". Dat is niet genoeg informatie om uit te zoeken wat er gedaan moet worden. Een goed voorstel legt exact uit wat het probleem is en wie er last van heeft. Het is geen probleem als u geen specifieke oplossing voorstelt of meerdere oplossingen voorstelt waaruit u niet kunt kiezen.

Een voorstel indienen is nog maar het begin van het proces. De twee weken durende voorstelfase is een periode waarin de gemeenschap kan samenwerken aan een voorstel dat het idee op zo'n manier presenteert dat het het meest slagingskans heeft in de stemfase. Wanneer een voorstel is ingediend, is iedereen welkom om op het voorstel te reageren en het te verbeteren — vragen stellen en wijzigingen voorstellen. Vergelijkbare voorstellen kunnen worden gecombineerd; heel brede voorstellen kunnen opgedeeld worden in meerdere specifieke ideeën. Het doel is om het beste voorstel voor de stemfase te maken.

Van de indiener van het voorstel wordt verwacht actief in de discussie mee te doen en mee te helpen met verbeteringen. Dat is de reden dat het aantal voorstellen wordt beperkt tot drie per account. Als u meer dan drie voorstellen indient, vragen we u om deze te terug te brengen naar drie. Kom met uw beste ideeën!

Om dezelfde reden kunnen alleen geregistreerde gebruikers voorstellen indienen, om er zeker van te zijn dat ze de discussie kunnen volgen en vragen kunnen beantwoorden. Net als bij het stemmen, moet u een actieve bewerker zijn op tenminste één Wikimedia-project. Als u niet aan dit criterium voldoet, of u de voorstellimiet hebt bereikt, maar meer ideeën hebt, dan kunt u andere gebruikers vragen uw voorstellen te adopteren.

Een laatste opmerking: Voorstellen die oproepen om functies waaraan een WMF productteam heeft gewerkt te verwijderen of uit te zetten vallen buiten de bereik van het Community Tech team. Deze zullen niet in de stemfase komen.

 

Ja, u mag bepaalde voorstellen die in vorige jaren niet genoeg stemmen voor kregen en een tweede poging verdienen, opnieuw indienen.

Als u besluit een voorstel van een oude enquête in de nieuwe enquête te kopiëren, dan verwachten we dat u het voorstel adopteert. Dat betekent dat u actief meedoet in de discussie over het idee en bereid bent om wijzigingen te maken om het idee te versterken wanneer het naar die stemfase verplaatst. Zoals eerder gezegd is er een limiet van drie voorstellen per persoon en het plaatsen van een voorstel van vorig jaar telt mee.

Het helpt als u een koppeling naar de vorige discussie plaatst, maar kopieër alstublieft niet de stemmen en discussie van vorig jaar. Als er goede punten zijn gemaakt in het overleg van vorig jaar, voeg de suggesties of opmerkingen in bij het nieuwe voorstel.

 
Aldino per Natale.jpg

Na de voorstelfase nemen we een korte pause om de voorstellen te beoordelen voordat de stemfase begint.

Alle actieve bijdragers kunnen voorstellen beoordelen en stemmen op de voorstellen die ze willen onderstuenen. U kunt voor zoveel verschillende voorstellen stemmen als u wilt. Om zeker te zijn van een eerlijke stemming kunnen alleen geregistreerde gebruikers stemmen en kunnen stemmen van hele nieuwe accounts worden verwijderd.

De enige stemmen die worden geteld zijn de stemmen voor. De uiteindelijke lijst van wensen zal worden gerangschikt op basis van de meeste stemmen voor. Als u de indiener bent, wordt er automatisch een stem voor voor u meegeteld.

However, lively discussion is encouraged during the voting phase. If you want to post an Oppose or Neutral vote with a comment, then feel free to do so. These discussions can help people to make up their mind about whether they want to vote for the proposals. The discussions also provide useful input to guide the work that will happen through the year.

A reasonable amount of canvassing is acceptable. You've got an opportunity to sell your idea to as many people as you can reach. Feel free to reach out to other people in your project, WikiProject or user group. Obviously, this shouldn't involve sockpuppets, or badgering people to vote or to change their vote. But a good-faith "get out the vote" campaign is absolutely okay.

Note also that the proposals are occasionally rotated to ensure all get fair visibility. This is done by simply moving the top proposal to the bottom.

 

Het klopt dat de meeste voorstellen in de top 10 voor de grootste projecten zijn — de grote Wikipedia's en Commons. Er zijn veel kleinere groepen en projecten die niet genoeg "stemkracht" hebben om hun voorstellen in de top 10 te krijgen, maar wel belangrijk werk voor onze beweging verrichten.

Ons team zet zich in om aan projecten te werken die kleinere groepen inclusief campagne- en programma-organisatoren, GLAM-deelnemers, kleinere projecten zoals Wikisource en WikiWoordenboek en stewards en CheckUsers helpen.

De aanwezigheid van voorstellen van kleinere projecten in de wensenlijst enquête is belangrijk — het helpt ons team en de Wikimedia Foundation om te weten wat mensen in kleinere groepen nodig hebben. Zo ja, plaats uw voorstellen, zelfs als u denkt dat ze niet in de top 10 terechtkomen!

 

De steun-stem ranking creëert een geprioriteerde achterstand van wensen, en het Community Tech team is verantwoordelijk voor het evalueren en aanpakken van de populaire wensen. Om dat te doen, onderzoeken het Community Tech team alle topwensen, en kijken we naar zowel de technische als de sociale/beleidsmatige risicofactoren.De tegen en neutraal stemmen helpen bij het identificeren van mogelijke nadelen. Voor controversiële wensen brengt het Community Tech team de stemming in evenwicht met een meer op consensus gebaseerde beoordeling.

Bij wijze van voorbeeld, dit werkte in de enquête van 2015: De wens om "een gebruikers volglijst toe te voegen" kreeg veel stemmen maar ook een aantal welgemeende tegenstemmen. We luisterden naar alle kanten, en maakten een beslissing over het al dan niet voortzetten van het project.

 
Elke hond die een kerstmuts draagt werkt voor Community Tech.

...in plaats van de andere wensen van eerdere enquêtes te behandelen?

De belangrijkste reden waarom we de enquête een jaarlijkse gebeurtenis maken is dat we meer mensen willen bereiken. Meer mensen kennen het team en de enquête en na een jaar waarin veel van de populairste wensen vervuld zijn verwachten we dat mensen meer interesse krijgen om mee te doen. We willen iedereen een kans geven om nieuwe ideeën in te dienen.

We willen er ook zeker van zijn dat oudere ideeën nog steeds van belang zijn. Terwijl de software verandert, veranderen de benodigdheden van gebruikers ook. Een goede wens van vorig jaar kan niet meer zo belangrijk zijn, of de beschrijving is verouderd geraakt. Door de enquête jaarlijks te houden kunnen we de benodigdheden van de gemeenschap herbevestigen.

Als er wensen van de enquête van vorig jaar zijn die een nieuwe kans verdienen, zie dan “Kan ik een voorstel van een vorige enquête opnieuw indienen?” hierboven.