Jump to content

Community health initiative/Partial blocks/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community health initiative/Partial blocks and the translation is 100% complete.

This page documents a feature the Wikimedia Foundation's Anti-Harassment Tools team has built. Development of this feature is complete.

🗣   We invite you to join the discussion!
🛠   Track in Phabricator at T2674.

Het doel van deze functie is om beheerders in staat te stellen blokkades toe te passen die adequaat zijn en in verhouding staan tot de verkeerde activiteit van de geblokkeerde gebruiker.

Het Anti-Harassment Tools team (AHT) van de Wikimedia Foundation heeft het werk aan gedeeltelijke blokkades van pagina's en namespaces voltooid. Begin 2024 zal de opvolger van de AHT, Trust and Safety Product, de actieblokken implementeren op alle wiki's.

Merk op dat het toepassen van zowel een actieblok als een namespaceblok twee verschillende blokken oplevert. Bijvoorbeeld, het blokkeren van pagina-creatie en het blokkeren of bewerken in de main namespace resulteert in zowel een pagina-aanmaak als het bewerken in het main namespace. Het is niet beperkt tot pagina's in de main namespace.

Type blokkades

Actieblokken

Na de inzet van gedeeltelijke blokkades vroegen verschillende gemeenschappen om actiespecifieke blokkering (de Phabricator-taak). Als gevolg hiervan heeft het AHT-team in 2022 actieblokken geïntroduceerd. Er zijn vier nieuwe blokopties geïntroduceerd:

  • Blokkeren van uploaden van bestanden (T6995)
  • Blokkeren van maken van pagina's (T199918)
  • Blokkeren van verplaatsen/hernoemen van pagina's (T194529)
  • Blokkeren van verzenden van bedankjes (T242785)

Gedeeltelijke blokkades (pagina en namespace blokkades)

De gedeeltelijke blokkades maken het mogelijk om een gebruiker te blokkeren:

  1. Bewerken een of meer bepaalde pagina('s)
  2. Bewerken alle pagina's binnen een of meer namespace(s)
  3. Andere gebruikers e-mailen

Hoe deze blokkades werken

Use-cases

Deze soorten blokkades kunnen nuttig zijn wanneer:

  • Een overigens productieve gebruiker een agenda heeft op bepaald terrein (bijv. politiek, religie enz.)
  • Een pagina wordt structureel gevandaliseerd door een na te trekken serie IP-adressen (bijv. studenten van een sportclub die vandalisme plegen op pagina's over een tegenstander)
  • Twee of meer gebruikers hebben sancties gekregen niet onderling in discussie te gaan
  • Een gebruiker misbruik maakt van wat functies, maar verder productief is op de wiki
  • Een gebruiker bewerkt sjablonen en geüploade bestanden op een ongewenste manier

Functie

Deze blokkades zouden vergelijkbaar met sitebrede blokkades werken:

  • Kunnen door moderatoren worden opgelegd.
  • Kunnen staan op gebruikersnamen, IP-adressen of IP-adresseries.
  • Inclusief standaard blokkade-parameters: reden, vervaldatum, inclusief overleg en subpagina('s) en de optie om IP's automatisch te blokkeren.
  • Verschijnen in de blokkeerlogboeken, Special:BlockList en elders waar sitebrede blokkades staan.
  • Wanneer gebruikers zijn geblokkeerd zullen ze een blokkademelding zien die verklaart wat ze niet meer mogen bewerken en bovendien overige wetenswaardigheden (blokkerend moderator, wanneer einde blok is, blokkadereden en hoe deblokkeren aan te vragen.)

Updates

februari 2024

Actieblokken zijn op bijna alle wiki's geïmplementeerd, met uitzondering van een paar van de grootste (T353495).

december 2022

Actieblokken zijn geïmplementeerd op verschillende pilot wiki's.

7 mei 2020

Het AHT-team gaat wat tijd besteden aan het toevoegen van functies (actieblokken) aan gedeeltelijke blokkades. Er is een open vraag hierover op de overlegpagina. Uw reacties worden zeer op prijs gesteld.

Older updates

20 februari 2020

Gedeeltelijke blokkades zijn ingeschakeld op alle Wikimedia-wiki's. Dank aan iedereen die ons bij het project heeft geholpen.

17 december 2019

Gedeeltelijke blokkades worden de laatste tijd voor steeds meer wiki's gevraagd. In het licht daarvan zijn we klaar om gedeeltelijke blokkades op alle wiki's mogelijk te maken. Deze implementatie vindt plaats in de week van 6 januari voor de meeste projecten (tenzij uw project al om meer tijd voor discussie heeft gevraagd). Als uw project zich wil afmelden voor deze implementatie, neem dan contact met ons op - User:NKohli (WMF) of User:SPoore (WMF) op de overlegpagina. We raden u ten zeerste aan om de functie uit te proberen voordat u beslist of deze aan de behoeften van uw project voldoet of niet.

11 september 2019

Gedeeltelijke blokkades zijn ingeschakeld op alle wikivoyage, wikisource en wiktionary wiki's. We denken dat de functie nu op een goed, stabiel stadium is. Het team heeft veel tijd besteed aan het verbeteren van de backend-infrastructuur van het blokkeren en ervoor gezorgd dat de code betrouwbaar is, in afwachting van toekomstige functies die moeten worden toegevoegd.

Er komen nog steeds verzoeken van meer wiki's voor gedeeltelijke blokkades. We hebben ook gepresenteerd over gedeeltelijke blokkades op Wikimania en het werd zeer goed ontvangen, met verschillende aanwezigen die vroegen om gedeeltelijke blokkades in te schakelen op hun thuiswiki's. In het licht van de algemene positieve ontvangst van gedeeltelijke blokkades op wiki's waar het wordt geïmplementeerd, zijn we van plan om in de komende weken een bredere implementatie te doen op meer Wikimedia-projecten.

We zullen doorgaan met het verzamelen van feedback over gedeeltelijke blokkades terwijl we de functie op meer wiki's lanceren, naast gegevensverzameling over het gebruik van de functie. We zijn ook in de buurt om onderhoudswerkzaamheden aan de functies uit te voeren, indien en wanneer dat nodig is.

13 maart 2019

Gedeeltelijke blokkades zijn nu in productie op de Arabische Wikipedia, wat betekent dat ze niet-Latijnse talen en RTL-talen volledig ondersteunen. Gedeeltelijke blokkades zijn klaar om in te schakelen op elke taal-Wikimedia-wiki (behalve Wikidata). 🎇

We zijn op zoek naar gebruikers die hun wiki willen vertegenwoordigen om deze functie in te schakelen. Laat een bericht achter op de overlegpagina als u wilt helpen. Bedankt!

13 februari 2019

Namespace blokkade is nu in productie! 🚀

Er zijn enkele kleine reparaties en wijzigingen waar we de komende weken aan zullen werken, maar de volgende belangrijke fase voor dit project is om ze op meer wiki's vrij te geven, zodat we kunnen zien hoe effectief ze zijn in het verminderen van wangedrag van gebruikers, en om feedback te krijgen over eventuele wijzigingen die we moeten aanbrengen. In het bijzonder proberen we te begrijpen:

  1. Wat is een geschikte limiet voor het aantal pagina's waarvoor een gebruiker moet worden geblokkeerd? In de eerste versie is de limiet 10, maar het kan elk aantal zijn.
  2. Hoe moeten gedeeltelijke blokkades worden gelogd om nauwkeurige en specifieke logging mogelijk te maken terwijl de logs gemakkelijk leesbaar blijven? Nu worden ze uitgebreid gelogd in het bloklogboek.
  3. Moet er een melding verschijnen wanneer iemand de gebruiker of de overlegpagina van een gedeeltelijk geblokkeerde gebruiker bewerkt? Nu verschijnt er alleen een melding als de gebruiker die pagina niet kan bewerken (bijvoorbeeld als een gebruiker is geblokkeerd voor zijn eigen gebruikerspagina)
  4. Welke functies ontbreken er die gebouwd moeten worden?

Als u deze functionaliteit op uw wiki wilt hebben om intimidatie, vandalisme of andere vormen van wangedrag van gebruikers tegen te gaan, laat het ons dan weten op de overlegpagina.

30 januari 2019

Aangezien uploadblokkades extra databasewijzigingen vereisen (wat maanden van tevoren melding doen en planning vereist), zullen we eerst pagina- en namespace-blokkades voltooien voordat we besluiten om met uploadblokkades verder te gaan.

16 januari 2019

Vandaag hebben we weer een belangrijke mijlpaal bereikt! Gedeeltelijke blokkades zijn ingeschakeld op de Italiaanse Wikipedia en de lokale wiki-beheerders stellen gedeeltelijke blokkades in om vandalen te bestrijden! Een grote felicitatie aan mijn team voor het doorwerken aan de interne kern van MediaWiki en al zijn processen om ervoor te zorgen dat we een veilige en betrouwbare blokkeringshulpmiddel hebben. 🎉

Als u de functionaliteit wilt testen, zal deze voor altijd beschikbaar zijn voor http://test.wikipedia.org/wiki/Special:Block (schrijf ons als u beheerdersrechten nodig heeft.) We zijn al in gesprek met twee andere talen van Wikipedia's over testers - als uw wiki zou willen testen, schrijf dan op onze overlegpagina!

20 december 2018

Nu 2018 ten einde loopt, legt ons team de laatste hand aan Namespace-blokkades. Deze functionaliteit zou in januari klaar moeten zijn op Test Wikipedia en op de niet-Engelstalige Wikipedia's die staan te popelen om deze nieuwe functionaliteit te adopteren. Ons plan voor begin 2019 is om op verschillende wiki's vrij te geven en wijzigingen aan te brengen op basis van de problemen en kansen die zich voordoen. We bouwen ook de mogelijkheid in om te voorkomen dat een gebruiker bestanden uploadt, nieuwe pagina's maakt en pagina's hernoemt.

Ondertussen analyseert de analist van ons team gegevens over de effectiviteit van blokken. Deze metingen zouden ons moeten helpen beter te begrijpen hoeveel blokkades effectief zijn in het stoppen van aanhoudend misbruik van de wiki of haar leden van de gemeenschap. We verwachten dat deze gegevens ons zullen laten zien of gedeeltelijke blokkades net zo effectief zijn als blokkades voor de hele site en hopen dat deze gegevens het beheerbeleid kunnen informeren voor het opleggen van blokkades en blokeerduur.

5 december 2018

Ons team is nog steeds bezig met het aanpakken van de laatste gebreken voordat we gedeeltelijke blokkades op de Italiaanse Wikipedia inschakelen. We zijn optimistisch dat we deze mijlpaal volgende week kunnen bereiken! In de tussentijd is testen nog steeds beschikbaar op Test Wikipedia en Test Wikidata voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in het bekijken van wat er tot nu toe klaar is.

We zijn ook ervan overtuigd dat we de Namespace blokkeades bijna klaar kunnen krijgen tegen het eind van december, voordat we stoppen voor de wintervakantie. Die functionaliteit zou in januari klaar moeten zijn op Test Wiki.

26 november 2018

We hebben een handvol bugfixes en functieverbeteringen die deze week worden uitgebracht! Deze lijst legt uit wat er is veranderd. Kortom, deze wijzigingen zorgen ervoor dat gedeeltelijke blokkades alleen van invloed zijn op precies wat er in het blok staat dat door de beheerder is ingesteld, zoals we oorspronkelijk van plan waren. Alle wijzigingen zullen uiterlijk woensdag van deze week op http://test.wikipedia.org beschikbaar zijn.

Met deze reeks verbeteringen voelen we ons zeker van de stabiliteit en functionaliteit van de functie. We werken samen met de Italiaanse Wikipedia om de functionaliteit op Test Wiki te bekijken voordat ze de functie aannemen en integreren in hun gebruikersbemiddeling werkstromen. Als andere wiki's enthousiast zijn om deze functionaliteit te gebruiken, laat het ons weten en we bespreken het met u!

Ondertussen werken onze ontwikkelaars ook aan het implementeren van Namespace-blokkades. Wij hopen dat dit in de komende weken wordt voltooid.

8 november 2018

Gedeeltelijke blokkades zijn in productie op Test Wikipedia en Test Wikidata! Als u een beheerder bent op een andere wiki en u wilt de functionaliteit testen, schrijf dan een bericht op onze overlegpagina.

Deze eerste functieset is beperkt: beheerders kunnen een gebruiker of IP blokkeren voor het bewerken van maximaal 10 gespecificeerde pagina's. Er zijn enkele bekende fouten waar we nu aan werken (als een beheerder bijvoorbeeld gedeeltelijk is geblokkeerd voor een pagina, kan die geen enkele pagina verwijderen.) en we zullen later in november teruggaan naar het bouwen van namespace en het uploaden van blokkades.

Als u gedeeltelijke blokkades test, horen we graag van u. Laat ons uw ervaring met het hulpmiddel horen. We zoeken specifiek feedback over:

  • Wat is een passende limiet van het aantal pagina's waarvoor een gebruiker moet worden geblokkeerd? In de eerste versie is de limiet 10, maar het kan elk aantal zijn.
  • Bent u tevreden met de manier waarop gedeeltelijk blokkeren wordt geregistreerd?
  • Moeten we iets veranderen wat al gebouwd is?
  • Is het waarschuwingsbericht in de VisualEditor te vriendelijk?

Hartelijk dank!

19 oktober 2018

We boeken aanzienlijke vooruitgang op het gebied van gedeeltelijke blokkades en zijn bijna gereed voor productie op productiewiki's. We hopen in de komende weken een functionele versie op test.wikipedia.org en test.wikidata.org te hebben. We zijn erg enthousiast om het met u te delen!

Terwijl de ontwikkelaars de laatste hand leggen aan de eerste versie, denken anderen in ons team nu na over hoe we de effectiviteit van blokkades willen meten. We stellen onszelf (en iedereen die wil luisteren) vragen als: Zijn blokkades effectief in het stoppen van schade? Komen geblokkeerde gebruikers terug om constructieve bewerkingen uit te voeren? Hoe meten we dit?" - als u geïnteresseerd bent in het bespreken van dit onderwerp, hebben we 7 voorgestelde metingen en commentaar op waarom we ze hebben geselecteerd op de andere projectpagina.

Als onderdeel hiervan hebben we enkele gegevens gegenereerd over hoe vaak blokkades worden ingesteld (weten jullie dat er momenteel 3,4 miljoen actieve blokkades zijn?) en pagina's worden beschermd (~ 20.000 pagina's zijn nu beschermd) om de omvang van de administratieve acties beter te begrijpen.

21 september 2018

Ons team is bijna klaar om de eerste functie-set van gedeeltelijke blokkades - de mogelijkheid om een gebruiker te blokkeren tot maximaal 10 pagina's - vrij te geven op de beta-omgeving en test.wikipedia tegen midden oktober. We praten met een aantal vroege opt-in wiki's om de functionaliteit te testen, laat het ons weten als uw wiki geïnteresseerd zou zijn in het gebruik van deze functionaliteiten, wat u ook een geweldige kans geeft om de toekomst van dit project bij te sturen!

Ander nieuws, vanwege de technische complexiteit, hebben we besloten om meerdere blokkeades te de-prioriteren en uit dit project te verwijderen. Ik heb de documentatie hier geplaatst. Deze kleine hoeveelheid functionaliteit zou een zeer grote hoeveelheid tijd kosten om te bouwen en we willen er eerst voor zorgen dat pagina's, namespaces en uploadblokkering werken zoals verwacht en daadwerkelijk een zinvolle impact hebben. We hebben binnenkort weer een ontwerpronde en we kijken ernaar uit om de komende maanden een geweldige functie voor gedeeltelijke blokkades te leveren!

24 september 2018: We hebben een vierde ontwerpronde gedaan, gebaseerd op feedback van onze tweede ronde in juni. Hier zijn de twee nieuwe ontwerpen, gedetailleerde weergaven van UI-elementen zijn te zien in de galerij hieronder.

4 september 2018

We hebben onze derde ontwerpronde bijna klaar en we willen het nu delen voordat we te ver gaan zonder onze richting te valideren. Deze ontwerpen bevatten functionaliteit om details over multi-blokken te bekijken. Vanwege deze wijziging moeten we een nieuw stuk informatie introduceren tijdens het blokkeringsproces. Dit bracht ons op het idee van een blok modal window, dat theoretisch op elke pagina kan verschijnen - een diff-pagina, recente wijzigingen, een profiel, enz. Hierdoor kan een beheerder een gebruiker blokkeren zonder naar een andere pagina te hoeven navigeren. Dit is hoe het zou werken:

// ontwerpen geredigeerd, verplaatst naar Multi-blocks subpagina.

22 augustus 2018

Op basis van gesprekken op de discussiepagina, persoonlijk op Wikimania vorige maand en op de TechComm RFC voor dit project heeft ons team besloten het project van multi-blocks in Gedeeltelijke blokkades op te nemen. Het doel van multi-blocks is om administratoren in staat te stellen meerdere gelijktijdige blokkades op te stellen tegen een account met onafhankelijke vervaldatums, waardoor de handmatige werklast voor administratoren vermindert. Voorbeelden van gebruik voor multi-blocks zijn:

  • Gebruiker: Apples is voor onbepaalde tijd geblokkeerd om Neptune te bewerken. Ze krijgt dan een 24-uurs blokkade. Als de volledige blokkade afloopt, moet ze nog steeds geblokkeerd worden vanwege Neptunus.
  • Gebruiker:Bananas is voor onbepaalde tijd geblokkeerd voor het bewerken van Mars en van het bewerking van Venus tot 2025. Een beheerder wil hem een maand voor Saturn blokkeren.
  • Nadat Gebruiker:Carrots een wikibeleid heeft geschonden, wil een administrator tegelijkertijd een onbepaald blokkade tegen Pluto en een 24-uurs site-breed blokkade instellen, zonder dat hij een zelfoproep hoeft te schrijven om de blokkade te updaten.

Dit vereist wijzigingen in Special:Block, Special:Unblock, Special:BlockList en Special:Contributions. We zijn bezig met een nieuwe ronde ontwerpen (met minimale wijzigingen ten opzichte van de vorige ronde) die we volgende week op deze pagina zullen plaatsen. Werk voor multi-blokken wordt bijgehouden in Phabricator op phab:T194697. Onze TechComm RFC is te vinden op phab:T199917 dat al onze voorgestelde databasewijzigingen en andere technische implementatiedetails bevat.

8 augustus 2018

De meeste feedback die we op dit moment in het project ontvangen gaat over een hypothetische - maar volkomen waarschijnlijke - workaround die een kwaadwillige gebruiker kan uitbuiten tot zijn voordeel: een gebruiker die een tijdelijk site-brede blokkade gebruikt om een onbepaald gedeeltelijk blokkade te verwijderen (en daarmee te ontwijken). Dit kan worden opgelost met handmatige oplossingen (bijv. kalenders en herinneringen om het gedeeltelijke blokkade te herstellen), maar dit is ongemakkelijk en onderbrekend voor uw werkstromen en is vatbaar voor menselijke fouten. Het is duidelijk dat we een oplossing moeten vinden om dit misbruik te voorkomen voordat Gedeeltelijke blokkades op de meeste wiki's werkt. Er zijn een paar manieren om dit te doen en dit kan nogal ingewikkeld worden, help ons te bepalen welk systeem we moeten bouwen:

Optie 1 - Her-blokkade

Beschrijving: Als een beheerder een gedeeltelijk blokkade escaleert naar een site-brede blokkade en de vervaldatum voor de site-brede blokkade korter is dan de vorige gedeeltelijke blokkade, moet de beheerder een optie hebben voor de blokkade om terug te keren naar de vorige partiële blokkeerparameters wanneer de site-brede blokkade vervalt.

Voorbeeld: Een beheerder blokkeert Gebruiker:Apples voor 9 maanden om de pagina Argentinië te bewerken. Dezelfde dag wijzigt een beheerder de blokkering in Argentinië en Bahama's voor 8 maanden. Dezelfde dag blokkeert een beheerder de gebruiker voor 7 maanden voor de hele site. Na 7 maanden zou Gebruiker:Apples voor nog eens 1 maand geblokkeerd worden voor Argentinië en Bahama's, waarna de gedeeltelijke blokkade volledig zou vervallen.

Deze wijziging vereist slechts het toevoegen van één extra optie aan de gebruikersinterface van Special:Block UI wanneer een blokkade wordt gewijzigd.

Optie 2 – Multi-blocks

Beschrijving: Beheerders moeten verschillende vervaldatums kunnen instellen voor verschillende elementen van een blokkade.

Voorbeeld: Een beheerder kan Gebruiker:Bananas blokkeren voor het bewerken van Argon voor 9 maanden, Boron voor 8 maanden en voor de hele site voor 7 maanden. Na 7 maanden zou de gebruiker worden geblokkeerd voor Argon en Boron en na nog eens 1 maand zou de gebruiker alleen worden geblokkeerd voor Argon. Na nog eens 1 maand zou de gedeeltelijke blokkade volledig vervallen.

Deze wijziging zou een grotere verandering vereisen in de manier waarop blokkades nu worden geregistreerd en beheerd op Special:Block, Special:BlockList, Special:Contributions en Special:Unblock. Gebruikers kunnen gedeeltelijk worden geblokkeerd voor een onbeperkt aantal pagina's, wat betekent dat elke pagina hypothetisch een andere vervaldatum kan hebben, wat tot gecompliceerde situaties kan leiden.

Optie 3 – Iets anders!

We horen graag meer alternatieve voorstellen. Gelieve te die voorstellen te doen op de overlegpagina.

Voor alle opties moet het mogelijk zijn voor een beheerder om alle blokkades van een account te wissen, waardoor het volledig gedeblokkeerd blijft. Dit zal hoogstwaarschijnlijk een wijziging zijn in Special:Unblock.

Ga naar de overlegpagina om ons te laten weten wat u ervan vindt!

13 juli 2018

Dit project had te kampen met een kleine vertraging te wijten aan onderbroken werk en is er helaas geen demo tijdens Wikimania. Het hele Antipest hulpmiddelen team zal volgende week zijn opwachting maken bij Wikimania Kaapstad. Dus als u erbij bent, zoekt ons op en debatteer over dit project!

We zijn blij van zin om hier begin augustus een werkende versie van te hebben. Het plan is nog steeds te bouwen conform het ontwerp van 28 juni.

Gedurende de laatste week van juli plaatsen we een banner op Speciaal:Blokkeren om mensen op te roepen onze veranderingen tot zich te nemen. We zien uit naar vele debatdeelnemers. Welkom!

We houden komende weken ook een technisch RFC om er zeker van te zijn dat u het eens bent met onze architectuurbeslissingen.

19 juli 2018: Vanaf vandaag tot maandag 23 juli zal een banner lopen op Speciaal:Blokkeren om moderatoren uit te nodigen deze wikipagina te bezoeken om over dit project te lezen en terugkoppeling te geven op onze ontwerpen. Als de banner u hier bracht, welkom!

20 juli 2018: De banner is buiten gebruik gesteld vanwege uitstel van codeversie op de grootste Wikipedia's. We streven naar herinvoering op alle wiki's van 30 juli tot 3 augustus.

28 juni 2018

Dit project is nu in ontwikkeling en we hopen tegen medio juli een werkende demoversie te hebben voor verdere terugkoppeling. Een maand later testwiki's en spoedig zoeken we een wiki die als pilot dienst doet.

We hebben een nieuwe serie ontwerpen gemaakt om te delen. We zijn van mening dat deze de meeste feedback moeten beantwoorden die we de afgelopen maand hebben ontvangen.

Aantekeningen over deze ontwerpen:

  • In het eerste model zijn de selectievakjes voor 'bestanden uploaden' en 'pagina's verplaatsen' niet geselecteerd. Dit is een fout die we in onze volgende ontwerpronde zullen oplossen.
  • De vervolgkeuzelijst voor de reden wordt zo breed weergegeven als nodig is, gebaseerd op de aangepaste lijst op elke wiki. Het zal functioneren zoals het nu doet.
  • We zijn van plan om ajax loading toe te voegen voor de blokgeschiedenistabel, die wordt weergegeven onder het hulpmiddel op kleine monitoren of rechts van het hulpmiddel op brede monitoren voor LTR-wiki's.

Voorafgaand

Eerdere updates zijn op de overlegpagina geplaatst, maar in de toekomst zullen we hier direct updates geven. Hier is een samenvatting van het project tot nu toe:

  • Wij denken dat het het meest logisch en praktisch is om deze functionaliteit bovenop Special:Block te bouwen in plaats van als een nieuw hulpmiddel, omdat het bijna identieke mentale modellen, workflows en gebruikerservaringen deelt. We begrijpen dat de meeste blokken voor de hele site zullen zijn, dus de standaardworkflows zullen worden geoptimaliseerd om het huidige gebruik niet te onderbreken. Alle wijzigingen die we aanbrengen, zijn een aanvulling op de bestaande functionaliteit.
  • We hebben besloten om het blokkeren per categorie in de wacht te zetten, omdat dit een aantal gecompliceerde uitdagingen met zich meebrengt. We zullen ervoor zorgen dat de blokkering van pagina's, namespaces en uploads bevredigend is en het doel bereiken om gemeenschappen in staat te stellen passende sancties in te stellen om lastige gebruikers productief te houden, maar toch afstand te houden van gebieden waar ze problemen veroorzaken.
  • Er is gesuggereerd om dit project helemaal te laten varen. Ons team is ervan overtuigd dat dit een nuttig hulpmiddel zal zijn om situaties aan te pakken en we erkennen dat dit subtiel moet worden vrijgegeven aan wiki's, omdat het de manier waarop sancties worden ingesteld zal veranderen. Wij geloven niet dat gedeeltelijke blokkades geschikt zijn voor alle situaties, in sommige gevallen kunnen sociaal afgedwongen sancties nog steeds nodig zijn.

Voorstel uit 2018 voor uitrol

  • Voeg op Special:Block een keuzerondje toe om te selecteren of de blokkering instelt wordt als sitebreed of als gedeeltelijk.
  • Wanneer een blok wordt opgeslagen met het sitebreedrondje geselecteerd, zou het blok zich precies zo moeten gedragen als nu.
  • Als het deelkeuzerondje is geselecteerd, moet de beheerder een lijst met pagina's en/of naamruimten kunnen verstrekken:
    • Als een beheerder pagina('s) opgeeft die moeten worden geblokkeerd:
      • Paginablokken kunnen alleen worden ingesteld voor bestaande pagina's, waarbij validatie vereist is in het invoerveld.
      • Een automatische suggestie zou de beheerder moeten helpen de juiste pagina te vinden.
      • Pagina's kunnen uit elke namespace komen
      • Als een pagina wordt verplaatst of verwijderd, moet de gebruiker nog steeds worden geblokkeerd voor het bewerken van die pagina (d.w.z. blokkeren op pagina-ID, niet op paginanaam)
    • Als een beheerder namespace(s) opgeeft die moeten worden geblokkeerd:
      • Het invoerveld mag alleen geldige namespaces accepteren, bij invoer is dus validatie vereist.
      • Een automatische suggestie zou de beheerder moeten helpen de juiste namespace te vinden.
  • Help-knopinfo zou moeten worden weergegeven voor de nieuwe velden
  • Vermeldingen in Blokkadelogboek op Special:Contributions, Special:Block en Special:Log moeten aangegeven of de blokkade gedeeltelijk is:
    • Het loggen voor sitebrede blokkades mag niet worden gewijzigd.
    • Het logboek voor paginablokkades moet bevatten TIMESTAMP BeheerderDieBlokkeerde (t|c|b) blokkeerde GeblokkeerdeGebruiker (t|c) van bewerken van de pagina(s) Foobar met een vervaltijd van N (reden) (deblokkeren | block wijzigen)
    • Logboek voor namespace blokkades moet bevatten TIMESTAMP BeheerderDieBlokkeerde (t|c|b) blokkeeerde GeblokkeerdeGebruiker (t|c) van het bewerken van de namespace(s) Foobar met een vervaltijd van N (reden) (deblokkeren | blok wijzigen)
    • De log voor paginablokkades en namespace moet bevatten TIMESTAMP BeheerderDieBlokkeerde (t|c|b) blokkeerde GeblokkeerdeGebruiker (t|c) van bewerken van de pagina(s) Foobar en namespace(s) Foobar2 met een vervaltijd van N (reden) (deblokkeren | block wijzigen)
  • De blokkade moet worden vermeld en geannoteerd op Special:BlockList, volgens de ontwerpen
  • Wanneer een gebruiker een toepasselijke pagina probeert te bewerken, zou die een nieuw type blokkeringswaarschuwingsbericht moeten zien met behulp van een nieuwe tekenreekssleutel die informatie over de blokkering bevat (reden, vervaldatum, enz.)
  • Als er een gedeeltelijke blokkade is ingesteld, moet het selectievakje voor Voorkomen dat deze gebruiker zijn eigen overlegpagina bewerkt terwijl hij geblokkeerd is worden gemarkeerd als uitgeschakeld
  • De Block API moet worden bijgewerkt om alle gedeeltelijke blokkeerfunctionaliteit te ondersteunen
    • Sitebrede blokkering via de API mag niet veranderen
    • API documentatie moet worden bijgewerkt
    • Als een gedeeltelijke blokkering wordt ingesteld via de API, moeten ongeldige pagina's en namespaces worden genegeerd

Ontwerpen

Aantekeningen (2018)

Categorie blokkades

Tracked in Phabricator:
Task T190349

Voorheen was dit project bedoeld om beheerders de mogelijkheid te bieden om een gebruiker te blokkeren voor het bewerken van alle pagina's binnen een categorie. Dit is in de wacht gezet totdat we pagina's, namespaces en uploadblokkering hebben gebouwd. Categorieblokken brengen unieke uitdagingen met zich mee die moeten worden aangepakt voordat we verder gaan met de ontwikkeling:

  • Hoe gaan we om met categorieën die mogelijk op de overlegpagina's van toepasselijke artikelpagina's staan?
  • Hoeveel subcategorieën diep moeten de categorieblokkades toe te passen?
  • Hoe om te gaan met situaties waarin een gebruiker een andere account kan gebruiken om een categorie van een pagina te verwijderen en daardoor zijn eigen blokkade kan wijzigen?
  • Zal dit een rem zetten op de gebruikerservaring?

Gebruikersverzoeken

Functionaliteit voor het instellen van meer tactische soorten blokkades is aangevraagd in:

Bewerkingsrestricties

Naast het eenvoudig blokkeren per gebruiker, wil het team Anti-Harassment Tools van de Foundation het werk ondersteunen dat wordt gedaan door vrijwilligers die bewerkingsbeperkingen op Wikimedia-wiki's instellen, bewaken en afdwingen, evenals het bouwen van systemen die het gemakkelijker maken voor gebruikers onder een beperking om de verleiding te weerstaan om een sanctie te overtreden en constructieve bijdragers te blijven.

De pagina Bewerkingsbeperking zal worden gebruikt om ideeën te verzamelen en te delen over het implementeren van hulpmiddelen om dit werk nauwkeuriger en efficiënter te maken. Doe met ons mee op Bewerkingsbeperkingen om de problemen te bespreken die zich vandaag voordoen en die kunnen worden aangepakt met technische oplossingen.