De vrouwen die je nooit hebt ontmoet

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Contest:The women you have never met and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.
The women you have never met
4 maart - 9 april 2017

Welkom bij de Wikipedia schrijfwedstrijd The women you have never met, oftewel De vrouwen die je nooit hebt ontmoet!

 • Wat is het?: Dit is een schrijfwedstrijd rondom vrouwen. Van 4 maart tot en met 9 april 2017 organiseren we de schrijfwedstrijd "De vrouwen die je nooit hebt ontmoet". Dit initiatief vindt plaats tijdens de maand van de vrouwengeschiedenis en wordt ondersteund door Iberocoop. De wedstrijd werd in 2015 en 2016 georganiseerd op de Engelstalige Wikipedia. Het resultaat was 1700 bewerkte artikelen.
  De belangrijkste doelen van de wedstrijd zijn:
  • Het verbeteren van artikelen op Wikipedia over vrouwen, over vrouwenorganisaties en over feministische bewegingen.
  • Het verbeteren van de kwaliteit van Wikipedia door neutralere beschrijvingen en minder nadruk op het geslacht bij artikelen over vrouwen. Het doel van Wikipedia zou niet alleen het toegankelijk maken van nieuwe kennis moeten zijn, maar ook op welke manier we dit doen. Op Wikipedia is een gendergap aanwezig. Deze is zichtbaar bij de actieve bewerkers (in grote meerderheid mannen), maar ook bij de artikelen zelf (er zijn meer artikelen over mannen dan over vrouwen). Tenslotte is de gendergap ook zichtbaar in de manier van schrijven. De artikelen zijn soms rolbevestigend geschreven. Doordat zowel lezers als bewerkers van Wikipedia deze niet neutrale teksten telkens onder ogen krijgen worden deze patronen vastgelegd in de beeldvorming.
  • Als je graag wilt weten hoe je het verschil man-vrouw kunt laten vervagen terwijl je Wikipedia bewerkt, neem dan eens in kijkje bij de 'Organizer Guidelines'.
 • Wanneer?: De wedstrijd loopt van 4 maart 00:01 tot 23:59 9 april 2017 (CET UTC+01:00).
 • Hoe meedoen?: Je verdient punten door nieuwe artikelen te schrijven of door bestaande artikelen - die verband moeten hebben met vrouwen, vrouwen organisaties en feministische bewegingen - uit te breiden
 • Wie kan meedoen?: Iedereen die geïnteresseerd is in het bewerken van Wikipedia en het verbeteren of vertalen van artikelen die gerelateerd zijn aan vrouwen. Het is wel noodzakelijk dat je de bewerkingen ingelogd doet. Als je mee wilt doen, zoek dan eerst uit wie de contactpersoon voor de wedstrijd in jouw land is. Je vindt deze informatie in de Deelnemers sectie. Als je mee wilt doen en jouw land heeft nog geen contactpersoon, stuur dan een mailtje aan de@wikimedia.org.ar
 • Waarom?: De wedstrijd wordt georganiseerd door Iberocoop. Een van de redenen voor het organiseren van de wedstrijd is om de gendergap op Wikipedia te verkleinen: dit doen we onder andere door meer vrouwen op Wikipedia te beschrijven, maar ook door de kwaliteit van bestaande artikelen onder de loep te nemen.
Contest details
Wikipedia:Translating Ibero-America
Organizer Guidelines
Deelnemers
Internationale jury
Deelnemers
Help
Als je vragen hebt over de schrijfwedstrijd, stel ze gerust op de overlegpagina.