Jump to content

Fundraising 2011/Alan Letter/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Написао сам 2.463 чланка на Википедији. Сваки од њих бесплатно.

Ја сам системски консултант, радим на великим финансијским рачунарским системима. Ако би се време које сам потрошио на Википедији превело у новац, било би то стотине хиљада долара за мене.

Али овде новац није мотив. На Википедији примењујемо другачију врсту валуте. Хиљаде других уредника и ја пружамо информације и веома радо пишемо чланке. Сви знамо да је свет бољи зато што су информације слободне и доступне.

Наравно, инфраструктура која подржава ове слободне информације није бесплатна, и зато вас једном годишње молимо да нам помогнете својим добровољним прилозима. На Википедији нема огласа, ништа не шљашти с ивица страница, не покушавамо ништа да продамо. Википедија је неукаљана комерцијалним трансакцијама.

Потребна нам је само ваша подршка у виду пет долара, десет евра, 500 динара, или колико год можете да приуштите, како бисмо могли да наставимо да вам обезбеђујемо информације.

Инфраструктура која подржава наш рад и коју покреће непрофитна Задужбина Википедија је сведена на минимум. Гугл има око милион сервера. Јаху око 13.000 запослених. Ми имамо 679 сервера и само 95 запослених.

Википедија је пета најпосећенија страница на интернету и посећује је 470 милиона људи месечно који прегледају милијарде њених страница.

Економија се заснива на претпоставци да људи раде само за новац. Како бисте другачије натерали некога да се појави на послу, ако није плаћен?

На Википедији је воља за сарадњом и унапређењем знања употребљена да се направи непроцењиво благо. Култура није ствар оног ко највише нуди. Добијате објективне и тачне информације, организоване на проверен начин, добро документоване, добро референциране, ажурне, кад год их пожелите.

Мени ово изгледа као сјајна понуда.

Хвала,

Алан Сон
Уредник на Википедији