Fundraising 2011/Brandon Letter/sh

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Osjećam se kao da živim prvu rečenicu svoje osmrtnice.

Ne mislim da će išta drugo što radim u životu biti tako važno kao ono što sada radim za Wikipediju. Mi ne gradimo samo Wikipediju, mi radimo kako bi oslobodili ljude. Kada dobijemo pristup slobodnom znanju, mi smo bolji ljudi. Shvaćamo da je svijet veći od nas i postajemo zaraženi tolerancijom i razumijevanjem.

Wikipedia je 5. najposjećeniji website na svijetu. Radimo za malu besprofitnu organizaciju koja je održava na webu. Ne objavljujemo oglase jer bi to žrtvovalo našu nezavisnost. Website nije niti bi ikada trebao biti propagandno oruđe.

Naš rad je moguć zbog donacija naših čitatelja. Hoćete li pomoći zaštiti Wikipediju donirajući 5 $, 10 €, 1000 ¥ ili koliko god možete priuštiti?

Radim u Fondaciji Wikimedia jer mi sve u duši govori da je to prava stvar za činiti. Radio sam u velikim tehnološkim kompanijama, obavljajući posao da stvorim neku besmislenu stvar dizajniranu kako bi pokrala novac od nekog klinca koji je ne poznaje. Vratio bih se kući s posla slomljen.

Ovo možda ne znate, ali Fondacija Wikimedia radi s vrlo malim osobljem. Većina drugih sajtova od vodećih deset imaju desetine hiljada ljudi i masivne budžete. Ali oni proizvode samo djelić onoga što mi uspijemo napraviti sa drškama i žicama.

Kada dajete Wikipediji, podržavati slobodno znanje širom svijeta. Ne ostavljate samo baštinu za svoju djecu i njihovu djecu, vi uzdižete ljude širom svijeta koji imaju pristup ovom blagu. Vi osiguravate da će jednog dana to imati svatko drugi.

Hvala vam,

Brandon Harris
programer, Fondacija Wikimedia