Jump to content

InternetArchiveBot/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page InternetArchiveBot and the translation is 100% complete.


Over de bot

InternetArchiveBot
2019 Coolest Tool Award Winner
in the category
Impact

InternetArchiveBot is een geavanceerde bot die gebroken externe links identificeert en vervangt. InternetArchiveBot brengt ook andere verbeteringen aan in referenties, waaronder het invullen van kale referentiesjablonen en het toevoegen van links naar bronnen waar nodig. InternetArchiveBot controleert elke Wikimedia-wiki op nieuwe uitgaande links en voert actief verbeteringen uit op meer dan 150 Wikimedia-wiki's. Deze bot wordt geëxploiteerd als een service van het Internet Archive in samenwerking met de Wikimedia-gemeenschap.

Werking van de bot[ edit ]

Starten en stoppen

 • Het blokkeren van de bot is niet nodig om de bot te stoppen.
 • Klik op "Bekijk pagina's die worden uitgevoerd" hieronder. Zorg ervoor dat de juiste wiki is geselecteerd uit het dropdown menu bovenaan.
 • Als de pagina zegt: "Deze wiki is: ingeschakeld"
  • Om de bot uit te schakelen, schrijft u de reden waarom de bot moet worden uitgeschakeld en klikt u vervolgens op "Uitschakelen".
  • Laat een bericht achter op user talk:InternetArchiveBot waarin wordt uitgelegd waarom u de bot hebt uitgeschakeld. Voeg slechte bewerkingen toe die zijn aangebracht.
 • Als de pagina zegt: "Deze wiki is: uitgeschakeld"
  • Om de bot in te schakelen, schrijft u de reden waarom de bot moet worden ingeschakeld en klikt u vervolgens op "Inschakelen".
  • Zorg er eerst voor dat er consensus op uw wiki is om de bot te laten uitvoeren. Volg het botbeleid van uw wiki.
  • Als de bot was uitgeschakeld als gevolg van bugs zoals het maken van onjuiste bewerkingen, zorg ervoor dat die bugs eerst zijn opgelost.
 • Als de bot is geblokkeerd, laat dan een bericht achter op de overlegpagina.
 • Zelfs als de bot niet op een bepaalde wiki draait, maakt het Internet Archive archieven van bijna elke nieuwe externe link die aan elke Wikimedia-wiki wordt toegevoegd, en dat al sinds 2013. Als een bot wordt geblokkeerd of uitgeschakeld op een wiki, stopt dit werk niet.

Bekijk pagina's die worden uitgevoerd

De bot configureren

Het gedrag van de bot kan worden gewijzigd om te voldoen aan de behoeften van de wiki's. Dit wordt gedaan door de waarden op de configuratiepagina van de interface te wijzigen. Klik op de onderstaande link om toegang te krijgen tot de configuratiepagina. Zorg ervoor dat de juiste wiki is geselecteerd uit het dropdown menu. Alleen beheerders kunnen de configuratie van een bepaalde wiki bewerken.

Configuratie bekijken

De bot gebruiken[ edit ]

Specifieke artikelen aanvragen

U kunt de interface een pagina analyseren gebruiken om dode links te repareren of om archief-links toe te voegen aan alle links op een specifieke pagina. Bewerkingen die met dit hulpmiddel worden gemaakt, worden aan u toegeschreven. Zorg ervoor dat de juiste wiki is geselecteerd in het menu bovenaan.

U kunt ook de bot in de wachtrij zetten om op meerdere pagina's te draaien. Deze artikelen worden toegevoegd aan de wachtrij van InternetArchiveBot met bewerkingen die moeten worden uitgevoerd.

Met vertalen helpen

De beheerinterface is beschikbaar in vele talen dankzij vrijwillige vertalers. Uw hulp bij het vertalen wordt zeer op prijs gesteld. Ga hiervoor naar translatewiki.net.

Contact

Overlegpagina Bot Telegram IRC (irc.libera.chat #iabot)

Credits

Bron

 GitHub

Operatiestatus

For the most up to date information see the run pages or Wiki Operations Summary on Airtable

 • 🟢 InternetArchiveBot is currently running on 300+ Wikimedia wikis.
 • 🟢 We have moved the management interface to a new server. Please start using iabot.wmcloud.org instead of iabot.toolforge.org. Please let us know if anything broke during this process.
 • 🟡 Testing is stalled on Alemannisch Wikipedia (als), Asturian Wikipedia (ast), and Japanese Wikipedia (ja).
 • 🔴 Bot is approved but disabled indefinitely pending software improvements on French Wikipedia (fr), MediaWiki.org, Norwegian Nynorsk Wikipedia (nn), Polish Wikipedia (pl), and Portuguese Wikipedia (pt).

Last updated: 15:55, 14 June 2024 (UTC)

Gerelateerde hulpmiddelen

Zie ook