Jump to content

Estratègia del Moviment/Esdeveniments/Conversa Global sobre la Carta del Moviment, 26-27 de juny de 2021

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Events/Movement Charter Global Conversation, 26-27 June 2021 and the translation is 100% complete.

La Carta del Moviment definirà les funcions i les responsabilitats del Moviment Wikimedia i establirà un nou Consell Global per a la governança del moviment. Aquesta Carta és la pedra angular de la implementació de l'Estratègia del Moviment. Donada la necessitat de començar a treballar en aquest important document, dediquem la propera ronda de converses al comitè redactor de la Carta del Moviment.

Per què participar-hi?

Inscripcions obertes per a la propera ronda de Converses Globals del 27 de juny amb tres sessions sobre la composició del comitè redactor de la Carta del Moviment, el seu procés electoral, i les funcions i expectatives envers els seus membres.

Aquesta és una Carta per a tot el moviment. Necessitem la participació de tots els racons del món i, sobretot, dels grups tradicionalment poc representats. Hi ha hagut moltes converses sobre aquesta Carta i necessitem més perspectives per acordar un pla a curt termini per crear el comitè redactor.

Així podeu participar-hi:

Consulteu la secció Converses locals a continuació per unir-vos a una conversa a prop vostre.

Creació del comitè redactor

S'espera que el comitè redactor de la Carta del Moviment funcioni com un equip divers i expert d'uns 15 membres durant diversos mesos. Haurien de rebre suport regular d'experts, revisions comunitàries periòdiques i oportunitats de formació i un subsidi per compensar els costos. Quan es completi l'esborrany, el comitè supervisarà un ampli procés de ratificació de la comunitat.

Tres preguntes

Hi ha hagut moltes converses sobre la Carta del Moviment i algunes propostes per a la seva creació. Hi ha cert acord i cert desacord. L'equip d'Estratègia del Moviment ha identificat tres preguntes que necessiten respostes per crear el comitè. Organitzem tantes converses locals com sigui possible per recollir respostes a aquestes preguntes. A més, organitzem converses de vídeo per a cada pregunta del 26 al 27 de juny.

Després d'aquesta ronda, recollirem tots els comentaris rebuts i publicarem un esborrany de proposta per crear el comitè redactor, per a la consideració de la comunitat.

1. Quina composició hauria de tenir el comitè en termes de funcions de moviment, gènere, regions, afiliacions i altres factors de diversitat?

  • Hi ha un ampli acord sobre la diversitat i l'expertesa que el comitè ha de tenir com a equip (vegeu Matriu de diversitat i expertesa).
  • Alguns creuen que hi hauria d'haver membres o quotes específiques assignades a membres amb qualitats específiques (afiliació, regió, gènere ...), alguns creuen que la composició hauria de ser flexible sempre que compleixi els requisits de diversitat i expertesa.

2. Quin és el millor procés per seleccionar els membres del comitè per formar un equip competent i divers?

  • Hi ha un ampli acord sobre la necessitat de formar un equip divers i competent, però les opinions difereixen sobre com aconseguir-ho.
  • Alguns creuen que les autonominacions, les invitacions i els nomenaments són la millor manera de formar l'equip, alguns creuen que és millor tenir una majoria de membres elegits per les comunitats i els afiliats.
  • En el cas dels nomenaments, alguns creuen que les decisions podrien venir d'un grup autodenominat amb la participació de la Fundació, alguns prefereixen un comitè de selecció que seria elegit.
  • En el cas de les eleccions, hi ha diferents opinions sobre la distribució dels escons elegits per les comunitats, els elegits pels afiliats i els designats per la Fundació.

3. Quina dedicació és raonable esperar dels membres del comitè, en termes d'hores a la setmana i mesos de treball?

  • Hi ha un ampli acord sobre el fet que els membres del comitè que redactin una Carta siguin una feina seriosa, però és probable que els requisits massa exigents afectin la diversitat i la competència de l'equip.
  • L'espera predeterminada dels comitès és que els membres es quedin durant la totalitat del projecte i portin la major part del treball.
  • S'han suggerit algunes idees per reduir la càrrega, com confiar en professionals per a determinades tasques, organitzar grups de voluntaris per treballar en determinades qüestions o incloure un procés de renovació de membres.

Converses locals

Tothom pot organitzar converses de text o vídeo per debatre aquestes tres preguntes en el seu idioma preferit. L'objectiu és recollir preguntes, opinions, idees, punts d’acord i desacord a la vostra comunitat. Només cal que afegiu la vostra conversa a la llista perquè puguem fer un seguiment.

També podeu sol·licitar assistència per facilitar la conversa de text o vídeo de la vostra comunitat a strategy2030(_AT_)wikimedia.org. Amb l'ajut opcional dels facilitadors, a finals del divendres 25 de juny es publicarà un primer informe de cada conversa local.

Text

Vídeo/Àudio

Vegeu també