Jump to content

Strategija i upravljanje pokretom/Bilten/5

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy and Governance/Newsletter/5 and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Strategija i upravljanje pokretom: Vijesti
previous issue next issue

Dobrodošli u peto izdanje Vijesti o Strategiji i upravljanju (prije poznatom kao Vijesti o Univerzalnom kodeksu ponašanja)! Bilten donosi obavijesti o događajima i relevantne vijesti o Povelji pokreta, Univerzalnom kodeksu ponašanja, bespovratnim sredstvima (grantovima) za provedbu strategije pokreta, izborima za Odbor i drugim relevantnim temama. Svrha ovog preuređenog biltena je pomoći Wikimedijancima da ostanu uključeni u različite projekte i aktivnosti koje se odvijaju unutar širokog tima za strategiju pokreta i upravljanja Zaklade Wikimedia.

Planirano je da se MSG bilten objavljuje na svaka tri mjeseca. Svoje ideje ili povratne informacije za buduća izdanja možete ostaviti na stranici za razgovor o biltenu. Možete nam pomoći i prevođenjem biltena na svoj jezik i dijeljenjem na portalima i platformama vaše zajednice. Wikimedijancima koji žele pomnije pratiti naše procese, Tim može slati češće ažurirane vijesti tjedno ili na dva tjedna. Da biste primali ova ažuriranja, pretplatite se ovdje.

Hvala na čitanju i sudjelovanju!

Poziv za povratne informacije o Izborima za Odbor povjerenika

Tim za Strategiju i upravljanje pokretom poziva vas da date svoje povratne informacije o izborima za Odbor povjerenika Zaklade Wikimedia. Ovaj poziv za prikupljanje povratnih informacija objavljen je 10. siječnja 2022. i završit će 7. veljače 2022. Neka od ključnih pitanja za koja je potrebno vaše mišljenje uključuju najbolji način da se osigura raznovrsnija zastupljenost među izabranim kandidatima, kao i kako bi kandidati trebali biti uključeni u izborni proces.

Ohrabrujemo i pozdravljamo vašu pomoć u organiziranju lokalnih razgovora o ovim temama u vašim zajednicama. Za bilo kakvu pomoć u vezi s ovim ili za daljnja pojašnjenja procesa, molimo kontaktirajte tim za strategiju i upravljanje na Meta, Telegram ili putem e-pošte na msg(_AT_)wikimedia.org.

Ratificiranje Univerzalnog kodeksa ponašanja

Rad na Univerzalnom kodeksu ponašanja ide naprijed! UCoC ima za cilj uspostaviti temelje prihvatljivog ponašanja za globalni Wikimedijin pokret. UCoC je nastao kroz opsežne razgovore u zajednici tijekom procesa pripreme strategije Wikimedia 2030. Prva faza procesa UCoC zaključena je u prosincu 2020.

U drugoj fazi konzultacija, godine 2021, Zaklada Wikimedia pitala je zajednice o tome kako provesti Univerzalni kodeks ponašanja. Neki sudionici su tražili da odobrenje zajednice bude dio ovog procesa. Komitet za izradu nacrta, sastavljen od volontera, trenutno radi na revidiranom nacrtu smjernica za provedbu. Ovo bi trebalo biti spremno za glasanje u zajednici tijekom ožujka 2022. Pročitajte više o Univerzalnom kodeksu ponašanja.

Grantovi za implementaciju Strategije pokreta

Grantovi za provedbu strategije pokreta ostaju otvoreni za sve! Dok razmatramo nekoliko zanimljivih prijedloga, ohrabrujemo i pozdravljamo nove ideje i prijedloge koji se odnose na određene inicijative iz preporuka Strategije pokreta. Dostavljeni su hipotetski primjeri projekata koje svatko može razmotriti i implementirati. Uz navedene primjere, dostupna je podrška za razvoj prijedloga i ideja za dodjelu grantova unutar Prakse zajednice o bespovratnim sredstvima. Ova podrška uključuje pronalaženje potencijalnih partnera za suradnju na projektu ili tehničku pomoć pri izradi nacrta i podnošenju vašeg prijedloga.

Kako bismo povećali svijest o dostupnosti grantova za implementaciju strategije pokreta, tijekom studenog i prosinca održali smo razgovore sa zajednicom gdje smo se usredotočili na produbljivanje razumijevanja implementacije strategije pokreta, kao i grantova dostupnih za projekte implementacije. Razgovori u zajednici nastavit će se počevši od ovog siječnja i pozivamo vas da se obratite bilo kojem MSG facilitatoru kako biste zakazali razgovor s članovima svoje zajednice. Ako imate bilo kakvih pitanja o grantovima za implementaciju strategije pokreta, kontaktirajte nas na strategy2030(_AT_)wikimedia.org.

Novi smjer za Bilten

Kao što je navedeno u prethodnom broju biltena UCoC-a, tim za Strategiju i upravljanje predviđa novi smjer za ovaj bilten, kao i cjelokupni pristup komunikaciji sa zajednicom. Jedna od važnih promjena je prelazak fokusa ovog biltena s Univerzalnog kodeksa ponašanja na teme o široj strategiji pokreta i upravljanju. Ovaj prijelaz je prijeko potreban jer se faza planiranja UCoC bliži svom prirodnom završetku.

Nadalje, kako bismo osigurali odgovarajuću kontrolu kvalitete i održivost ovog Newslettera, svaka tri mjeseca isporučit ćemo puni bilten kroz sve komunikacijske kanale na svim projektima. Međutim, razvili smo i češći format komunikacije „ažuriranja“, koji će istaknuti stalne angažmane u kojima i vi možete učestvovati. Ako želite primati ova kratka ažuriranja od tima za strategiju i upravljanje kretanjem, pretplatite se ovdje.

Pomozite nam oblikovati okvir isporuke i učestalost MSG biltena i ažuriranja tako što ćete ostaviti svoj glas na stranici za razgovor.

Diff Blogovi

Evo nekoliko publikacija na Diffu o strategiji pokreta, upravljanju pokretom i srodnim temama koje bi vam mogle biti zanimljive: