Jump to content

Strategija i upravljanje pokretom/Bilten/5

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy and Governance/Newsletter/5 and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Strategija i upravljanje pokretom: Vesti
previous issue next issue

Dobrodošli u peto izdanje Vesti o Strategiji i upravljanju (ranije poznato kao Vesti o Univerzalnom kodeksu ponašanja)! Bilten distribuira relevantne vesti i obaveštenja o događajima u vezi sa Poveljom pokreta, Univerzalnim kodeksom ponašanja, grantovima za implementaciju strategije pokreta, izborima za Odbor i drugim relevantnim temama. Svrha ovog obnovljenog biltena je da Vikimedijancima pomogne da ostanu uključeni u različite projekte i aktivnosti koje se odvijaju u okviru širokog tima za Strategiju i upravljanje pokretom Fondacije Vikimedija.

Planirano je da se Bilten MSG isporučuje svaka tri meseca. Svoje ideje ili povratne informacije za buduća izdanja možete ostaviti na stranici za razgovor o biltenu. Takođe nam možete pomoći tako što ćete prevesti izdanja biltena na vaše jezike i deliti bilten na portalima i platformama vaše zajednice. Vikimedijancima koji žele da pomnije prate naše procese, Tim može slati češće ažurirane vesti svake ili svake druge nedelje. Da biste dobijali ova ažuriranja, pretplatite se ovde.

Zahvaljujemo vam se na učešću

Poziv za povratnim informacijama o Izborima za Odbor poverenika

Tim za strategiju i upravljanje pokretom vas poziva da date svoje povratne informacije o izborima za Odbor poverenika Fondacije Vikimedija. Ovaj poziv za povratne informacije objavljen je 10. januara 2022. i završiće se 7. februara 2022. Neka od ključnih pitanja za koja je potrebno vaše mišljenje uključuju najbolji način da se osigura raznovrsnija zastupljenost među izabranim kandidatima, kao i kako kandidati treba da budu uključeni u proces izbora.

Ohrabrujemo i pozdravljamo vašu pomoć u organizovanju lokalnih razgovora o ovome u vašim zajednicama. Ako vam je potrebna bilo kakva pomoć ili želite dodatna pojašnjenja o ovom procesu, molimo vas da se obratite timu za Strategiju i upravljanje na Meta, na Telegram, ili putem e-pošte na msg(_AT_)wikimedia.org.

Ratifikacija Univerzalnog kodeksa ponašanja

Napreduje rad na Univerzalnom kodeksu ponašanja! UCoC ima za cilj da uspostavi osnove prihvatljivog ponašanja za globalni pokret Vikimedije. UCoC je nastao kroz opsežne razgovore u zajednici tokom procesa pripreme strategije Vikimedija 2030. Prva faza procesa UCoC je završena u decembru 2020.

U drugoj fazi konsultacija, Fondacija Vikimedija je 2021. godine postavila zajednicama pitanje kako sprovesti Univerzalni kodeks ponašanja. Neki učesnici su tražili da odobrenje zajednice bude deo ovog procesa. Komitet za izradu nacrta, sastavljen od volontera, trenutno radi na revidiranoj verziji nacrta smernica za sprovođenje. Ovo bi trebalo da bude spremno za glasanje u zajednici tokom marta 2022. Pročitajte više o Univerzalnom kodeksu ponašanja.

Grantovi za implementaciju Strategije pokreta

Grantovi za implementaciju strategije pokreta ostaju otvoreni za sve! Dok nastavljamo da razmatramo nekoliko zanimljivih predloga, ohrabrujemo i pozdravljamo nove ideje i predloge koji se odnose na konkretne inicijative iz preporuka Strategije pokreta. Dostavljeni su hipotetički primeri projekata za koje svako može da razmotri implementaciju. Pored ovih primera, dostupna je podrška za razvoj predloga grantova i ideja u okviru Praksa zajednice o grantovima. Ova podrška uključuje pronalaženje potencijalnih partnera za saradnju na projektu ili tehničku pomoć u izradi i podnošenju vašeg predloga.

Da bismo povećali svest o dostupnosti grantova za implementaciju strategije pokreta, tokom novembra i decembra smo održali razgovore sa zajednicom gde smo se fokusirali na produbljivanje razumevanja implementacije strategije pokreta, kao i grantova dostupnih za projekte implementacije. Razgovori u zajednici će se nastaviti od januara i pozivamo vas da se obratite bilo kom MSG facilitatoru da zakažete razgovor sa članovima vaše zajednice. Ako imate bilo kakvih pitanja o grantovima za implementaciju strategije pokreta, kontaktirajte nas na strategy2030(_AT_)wikimedia.org.

Novi pravac za bilten

Kao što je navedeno u prethodnom broju biltena UCoC, tim za Strategiju i upravljanje predviđa novi pravac za ovaj bilten, kao i opšti pristup komunikaciji sa zajednicom. Jedna od bitnih promena je promena fokusa ovog biltena isključivo sa Univerzalnog kodeksa ponašanja na teme o široj strategiji pokreta i upravljanju. Ova tranzicija je preko potrebna jer se faza planiranja UCoC bliži svom prirodnom završetku.

Pored toga, da bismo obezbedili adekvatnu kontrolu kvaliteta i održivost ovog biltena, dostavljaćemo kompletan bilten svaka tri meseca kroz sve kanale komunikacije na svim projektima. Međutim, razvili smo i format komunikacije „ažuriranja“, koji će isticati trenutne angažmane u kojima i vi možete učestvovati. Ako želite da primate ove kratke novosti od tima za Strategiju i upravljanje kretanjem, obavezno se pretplatite ovde.

Pomozite nam da oblikujemo okvir isporuke i učestalost MSG biltena i ažuriranja glasanjem na stranici za razgovor o biltenu.

Diff Blogovi

Evo nekih publikacija na Diff-u o strategiji pokreta, upravljanju pokretom i srodnim temama koje bi vam mogle biti zanimljive: