Stewards/elections 2011-2/Guidelines/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page guides users interested in voting or being a candidate in the steward elections. Please read each relevant section below.

Гласуващи[edit]

Преди да гласувате, трябва:

 • да имате регистрирана потребителска сметка на Мета (това уики);
 • сметката ви да е глобализирана (или сметка на Мета с потребителска страница, свързана със страницата ви в основното ви уики, и обратна връзка от страницата ви в основното ви уики към потребителската страница в Мета);
 • сметката да не се ползва основно за автоматизирани (ботски) редакции;
 • да сте направили поне 600 редакции преди 15 юни 2011 (в едно уики, или сумарно във всичките уикита, в които сте редактирали с глобализирана сметка);
 • да сте направили поне 50 редакции между 15 март 2011 и 14 септември 2011 (във въпросното уики, или сумарно във всичките уикита, в които сте редактирали с глобализирана сметка).

Можете автоматично да проверите дали имате право на глас.

Преводачи[edit]

Помогнете за превода на тези страници на езиците, които владеете:

Съвети към участниците[edit]

 • Можете да отправяте въпроси към кандидатите на страницата Stewards/elections 2011-2/Questions (на английски).
 • На страницата за гласуване няма да се приемат коментари, различни от простото "да" или "не"; всички други коментари ще бъдат изтривани. Ако желаете да оставите коментар наред с гласа си, моля, използвайте дискусионната страница, прилежаща към страницата с гласуването за съответния кандидат. Не забравяйте да се държите възпитано и да избягвате личните нападки. Потребителите, които проявяват рушително поведение, ще бъдат моментално блокирани от администратор.
 • Тъй като някои потребители изключват в браузъра си съобщенията в CentralNotice, можете да информирате за гласуването други потребители, които вероятно ще имат интерес да участват.

Кандидати за стюарди[edit]

Предпоставки за кандидатиране[edit]

Моля, внимателно прочетете ЦЕЛИЯ раздел преди да се номинирате за стюарди. Ако не изпълнявате всички изброени предпоставки, ще бъдете автоматично дисквалифицирани.

Преди да кандидатствате за стюарди, вие трябва:

(Можете да проверите автоматично дали изпълнявате критериите по-горе.)

Също така, тъй като работата на стюардите може да доведе до правни последици (вижте политиките за проверяващи и oversight), вие трябва:

 • да сте на възраст поне 18 години и да сте пълнолетни, считано към последния ден на гласуването;
 • да предоставите на Фондация Уикимедия пълното си име и доказателство за самоличност.

Без да е строго изискване, предпочита се стюардите да са полиглоти, тъй като работата им често е свързана с проекти на различни езици. Стюардите трябва да бъдат на разположение достатъчно често. Политиката за стюардите налага известни ограничения: например, те нямат право да използват правата си в проекти, в които са активни, с цел да се избегнат ситуациите на конфликт на интереси, и се насърчават да наблюдават и оказват помощ в страниците със заявки към стюарди. Те също така могат да се присъединят към IRC канала #wikimedia-stewardsуебчат във freenode, където да отговарят на запитвания.

Неактивните стюарди подлежат на отнемане на правата.

Кандидатстване[edit]

Ако искате да се номинирате за кандидат за стюард, моля, последвайте инструкциите по-долу.

Създаване на страница за гласуване и за лично заявление[edit]

 • Създайте подстраницата (като просто отворите, редактирате и запазите)

 • Редактирайте страницата, въвеждайки следната информация:
  • истинското ви име (по желание);
  • препратка към потребителската ви страница в Мета и към друга активна потребителска сметка, която отговаря на условията.
  • списък от езиците, на които можете да четете и пишете, използвайки езиково-независимите кодове от вида "fr-3" (вижте {{user language}}).
  • кратко резюме на участието ви в проекти на Фондация Уикимедия. От по-специален интерес е опитът ви като администратор или бюрократ, доброволчески дейности като членство в екипа за комуникация по електронна поща (OTRS) или в арбитражен комитет, както и всяка друга информация, която смятате, че е уместно да споделите. За допълнителни идеи можете да прочетете заявленията и на другите кандидати.
 • Сега създайте страницата за вашето гласуване (няма нужда да я редактирате, просто създайте страницата):

Представяне на доказателства за самоличност[edit]