Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Цикъл 2/Обхват/20 интервюта с експерти

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/Reach/20 expert interviews and the translation is 100% complete.

През последните няколко месеца, екипът по Глобалния обхват на Фондация Уикимедия проведе и обобщи интервюта с повече от 20 експерта от Индия, Индонезия, Нигерия, Египет, Бразилия и Мексико. Експертите включват журналист, държавни служители, технологични предприемачи, преподаватели, лидери на организации с нестопанска цел и много други. Ето някои от първоначалните теми, които възникваха:

 • Център за информация: Когато обсъждаме ролята, която Уикипедия играе в света и може да играе в бъдеще, най-разпространената тема е, че днес Уикипедия е източникът на информация, на който отивате - тя е изчерпателна и (най-вече) достоверна. Експертите смятат, че Уикипедия е обширен център на информация, който предоставя на хората отговори и след това им ги предоставя в подобрено състояние (независимо дали в индивидуален разговор, за училищен вестник или за тяхната работа), въз основа на това, че имат достъп до това четимо знание. В интервютата се отбелязва, че има известно доверие, което идва от съдържанието, което е от местните сътрудници.
 • Подобряване на качеството на съдържанието: В бъдеще, тези експерти смятат, че Уикипедия има отговорността да направи три неща, за да подобри качеството на съдържанието си: 1) да остане неутрална в перспектива; 2) да разшири обхвата си, за да реши "бедността на знанията" (чрез подобрен обхват към нови общности и чрез нови средства за предаване на информация) и 3) по-нататъшно доверие и последваща репутация (тъй като понякога може да се разглежда като "повърхностна" в дълбочината на информацията, която може да осигури).
 • Роля на Уикипедия като застъпник на свободното знание: Общият консенсус е, че Уикипедия трябва да играе водеща роля в застъпничеството за свободно познание в сътрудничество с други организации в екосистемата. Някои предполагат, че Уикипедия съществува в балон и вместо това трябва да бъде добре свързан играч с широк обхват; така че да има лост, за да води глобалните разговори за свободното познание. Други теми включват целостта и точността на съдържанието на Уикипедия и намаляването на бариерите пред достъп и участие в платформата, за да се подобри качеството на наличните знания.
 • Тенденции в знанието: Когато бе зададен въпроса за по-големите тенденции, свързани със света на знанието (като достъп, употреба и споделяне), възникнаха някои отчетливи теми:
  • (1) Бъдещето е свързано с мобилността и всичко, предназначено за всяка друга платформа, скоро ще бъде остаряло.
  • (2) Хората ще използват социални медии, за да обменят информация в обозримото бъдеще. Смята се, че всичко е публично и позволяването на платформи като Facebook, WhatsApp и Instagram да споделят надеждна и висококачествена информация е бъдещето на платформата.
  • (3) Младежта ще задвижи тези промени. Експертите отбелязаха, че тази възрастова група нараства експоненциално и ще има най-голямо влияние върху поведението за потребление на знания и свързаните с него политики.
  • (4) Достъпът, осведомеността и достъпността остават най-големите бариери пред потреблението на Уикипедия в тези региони.
 • Технология: В разговор за ролята, която технологията ще играе за Уикипедия в бъдеще, експертите обикновено се съгласяваха, че:
  • (1) Автоматизацията (особено свързана с машинното обучение и превод) би довела до най-значителната адаптация.
  • (2) Платформа само за текстове би била ограничена, като се има предвид, че бъдещето се базира на изображения, видеоклипове и аудиофайлове и че всички знания трябва да бъдат консумативни (включително устна и визуална история).
  • (3) Включването на тези медии в платформи като социалните медии е най-добрият път напред.
  • (4) Смартфоните ще бъдат основното средство за консумация на информация, където интернет е бърз, а увлечението е социално и взаимосвързано (и в крайна сметка където данните и по този начин информацията са свободни).