Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Актуализации/2 февруари 2017 г. - Актуализация №5 в стратегическия процес на уикимеданското движение

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Съобщение от Катрин Мар

Това съобщение, „2 февруари: Актуализация на стратегическия процес на уикимеданското движение (# 5!)“, е изпратено от Катрин Мар на 2 февруари 2017 г.

Здравейте!

Актуализацията за последните две седмици бе отложена, тъй като се присъединих към членове на африканската ни общност в Гана за Уикииндаба 2017 и участвах в тримесечните прегледи на организацията.

Това е дълъг имейл. В обобщението ще намерите информация за:

 • Основният екип за стратегията на движението
 • Екипите по пътеките са в процес на развитие
 • Управителен комитет за процеса на общността
 • Дискусии за стратегията се планират за конференцията Уикимедия 2017
 • Резултатите от предварителните дискусии от събирането на всички служители на Фондация Уикимедия
 • Срешата в Швейцария на изпълнителни директори от филиали на уикимедианското движение
 • Конференцията Уикииндаба 2017

Първо, кратко съобщение от Гана: поздравления към организаторите на Уикииндаба за голямата енергия и високото качество на събитието. Програмата бе увличаща, от голямо значение, и провокираща мисълта около бъдещето на движението ни в Африка. Беше страхотно да видя хора от всички краища на континента, от Алжир до Южна Африка, от Уганда до Нигерия. Ако четете това, от което и да е друго място по света, и не сте имали възможност да се запознаете с общностите ни в Африка, трябва да прочетете публикациите в блога за първият африкански редактон за мъничета и третото годишно състезание Уики обича Африка - и да отбележите на календарите си Уикимания Кейптаун 2018!

През последните няколко седмици, основният екип за стратегията обсъди разпределението на тези актуализации, както и възможността да не достигаме до достатъчен брой хора от общността с тези съобщения. Искаме да уверим всички, че всеки желаещ има възможност да участва в разговорите и дискусиите.

Като такива, екипите на Фондацията по Ангажиране на общността и Комуникация работят по планове за увеличаване на обсега на актуализациите ни на различни места и по различни канали извън Wikimedia-l (като други пощенски списъци, социални медийни групи и др.). Нуждаем се от Вашата помощ, за да разпространим информацията така, че колкото може повече общности да бъдат чути. Къде се събира Вашата общност? Ние приветстваме предложенията Ви за това къде трябва да споделим тази и други актуализации.

Основен екип за стратегията на движението

Както споделих в последната си актуализация, основният екип, който ще помогне за организацията на процеса на стратегия на движението, вече се събира. Те имат опита да свършат работата, която ние имаме нужда да бъде направена трябва - от дълбоко стратегическо планиране до дългосрочно знание за Уикимедия.

Основният екип е съставен от отделни служители на Фондация Уикимедия и williamsworks:

 • Уитни Уилямс, williamsworks
 • Ед Бланд, williamsworks
 • Шанън Кийт, williamsworks
 • Гийом Помие, старши анализатор на Фондация Уикимедия
 • Сузи Насъл, организационен стратегически консултант на Фондация Уикимедия

За да е ясно - този екип няма да изготвя посоката на стратегията. Това ще направи уикимедианското движение, заедно. Вместо това, отговорността на основния екип е да надзирава цялостния процес и поддържа всички участници и ангажирани страни. Архитектите (Уитни, Ед, Гийом) заедно ще проектират разговорите в рамките на общностите ни и извън тях, и ще помогнат за превръщането им в смислени, информативни обобщения и предложена посока. Те ще работят в тясно сътрудничество с и ще търсят съвети от ръководителите на пътеките, работните групи и доброволните съветници. Мениджърите на проекта/ заинтересованите страни (Сузи и Шанън) ще работят с ръководителите на пътеките за повишаване на ангажираността, координиране на пътеките и подкрепата им, когато е необходимо, както и управлението на задачите, сроковете и бюджетите за цялостния процес.

Имахме възможност да представим основният екип на срещата за показателите през януари и можете да намерите това тук.

Работни екипи по пътеките (A-D)

Нашето предложение е да определим различни аудитории в рамките на нашите уикимедиански общности и организираме „пътеки“ за обмен на информация и диалог, които отговарят на специфичните нужди на тези различни аудитории. Всяка пътека ще има работна група, която ще съветва основния екип за най-добрият начин по който да се ангажират съответните за пътеките общности. Докато те все още са в процес на развитие, четирите пътеки, които обмисляме в момента, са:

 • Пътека A - Организирани групи - Ще координира усилията, свързани с организираните групи на Уикимедия, които включват филиали на уикимедианското движение, Комитета за разпределение на фондове, Комитета за филиалите, Управителният съвет на ФУ, служители на Фондацията и филиалите й, както и други организирани или полу-организирани групи, които подпомагат движението, например GLAM-уики.
 • Пътека B - Отделни сътрудници - Ще координира усилията, свързани с ангажирането на отделните сътрудници, като редактори, куратори и разработчици на доброволни начала, в различните езици и проекти на Уикимедия.

Пътека С - Пазари с голям обхват - ще координира усилията, свързани с нови и съществуващи читатели на проектите ни,и потенциални и нови партньори в страни или езици (пазари), където сме добре познати. Помощта към читатели или потенциални читатели ще се фокусира върху тези пазари, където имаме голям обхват по отношение на осведомеността и употребата. Също така ще говорим с подобномислещи организации и експерти в областите на знанията, общностите и технологиите, свързани с движението в момента, както и с тези извън него.

 • Пътека D - Пазари с малък обхват - ще координира усилията, свързани с нови и съществуващи читатели на проектите ни,и потенциални и нови партньори в страни или езици (пазари), където не сме добре познати. Помощта към читатели или потенциални читатели ще се фокусира върху тези пазари, където имаме малък обхват по отношение на осведомеността и употребата. Също така ще говорим с подобномислещи организации и експерти в областите на знанията, общностите и технологиите, свързани с движението в момента, както и с тези извън него.

Очакваме вашите коментари по предложените пътеки. Има ли заинтересовани страни, които сме пропуснали? Имат ли смисъл? Моля, споделете какво мислите на беседата на тази актуализация.

Дизайн на процеса за пътеки на аудитория от общността (А и B)

Отделът на Фондацията за ангажиране на общността покани хора от всички части на движението за събиране на Ръководен комитет за процеса на общността. Този комитет проведе разговори с Основния екип по стратегията на движение за това как най-добре може да участват отделните участници (Пътека B) и организираните групи на движението (Пътека А) в процеса на стратегията. Те ще продължат срещите всеки петък през идните седмици за да направят предложение и съберат входяща информация за процес на участие, който да е отворен към движението.

По време на първите си срещи, групата обсъди как да ангажира повече от „тихите“ членове на общността ни и начини на използване на канали и платформи за насърчаване на участието извън Мета уики и пощенските списъци. В допълнение към употребата на разнообразни комуникационни канали - в и извън уики - те също така предложиха посланици (силно ангажирани членове на общността) и наемане на допълнителни хора за връзка в общността, за да се осигури подкрепа за многото ни различни езици. Тези роли вече са публикувани и приемат кандидати.

Групата също така обсъжда как да изгради наръчник за посредници, за да гарантира добра и ефективна дискусия в местните общности и проекти и да има добър модел за отзиви обратно към/ от английски език. Освен това, целта е този наръчник да бъде в състояние да помогне за ангажирането както на дълговременни участници, така и на по-нови сътрудници.

Всяка седмица Основният екип ще споделя повтарящи се прототипи на първите два предложени процеса, въз основа на информация и отзиви от този Ръководен комитет. Прототипите ще бъдат публикувани ежеседмично на Мета за всеки, който иска да сподели своите мисли и отзиви.

Дизайн на процеса за пътеки за аудитория от екперти и читатели (C и D)

Основният екип изкова някои идеи за това как най-добре да събере или да се консултира със експерти на глобално ниво. Екип на Фондацията за Глобалния обхват, ръководен от Адел Врана, работи за да определи пазари, където обхватът ще имат най-голямо въздействие, както и областите, в които ще се нуждае от специално внимание. В момента обмисляме лидери, както вътре, така и извън уикимедианското движение, които да подпомогнат развитието и да ръководят усилията по тези две пътеки.

Конференция на Уикимедия в Берлин (края на март)

В края на март/ началото на април предстои конференцията на Уикимедия в Берлин. Като се има предвид, че това е едно от нашите най-големи годишни събирания на общността, ние си задаваме въпроса как можем да се възползваме от наличието на толкова много хора от толкова много общности заедно, на едно и също място, които да говорят за бъдещето на движението ни.

Работейки с Уикимедия Германия, ние разширихме списъка с присъстващите на конференцията, и сме в процес на разработване на специален "стратегическа пътека" за дискусиите. Поканили сме и сме потвърдили подготовката за още 145 души, включително и нашите стюарди, отделни участници, представители на други организации от движението групи (като GLAM-уики), както и допълнителни участници от по-малки и по-нови филиали. Ние ще използваме Берлин като възможност да проведем открит разговор относно тематичната посока на общото движение. Ще документираме тези разговори в подробности, за да се уверите, че те са открити, прозрачни и за да предадем информацията н разговора на по-голямата общност.

Среща на целия персонал на Фондация Уикимедия

Уитни, Ед и Шанън от Williamsworks присъстваха на срещата на всички служители на Фондация Уикимедия през януари и публикуваха доклад на Мета-Уики с първоначалните си констатации. Някои от нововъзникналите теми са: обмен на знания (допринасяне, а не само употреба/ разпространение), образование (пътеки за учение, любопитство), достъп до знания (следващия срещу последния милиард хора в интернет или другите пространства за познание), по-голяма добронамереност, застъпничество (изправяне и борба за свободно познание в света), както и партньорства (голямото „ние“).

Среща на изпълнителните директори на филиали на уикимедианското движение в Швейцария

Сузи, Ед и Анна Стилуел се присъединиха към дискусията на 12 изпълнителни директори на филиалите на уикимедианското движение в Швейцария относно процеса на стратегия за движението. Срещата помогна на основния ни екип да събере информация за предизвикателствата и възможностите на представените филиали, както и първоначални идеи за темите за ръководство за стратегията и препоръки за процеса на ефективни разговори в общността. Идентифицираните ключови теми включват Образование (фокус върху медийна грамотност и деблокиране на проекти за образование), Станете глобални (всеки да има еднакъв достъп до познание), Включване (събиране на всички знания, идващи от различни източници и нови формати) и Фактите имат значение (надеждно и истинско познание в „пост-истинния“ политически климат в САЩ и Западна Европа).

Конференция Уикииндаба 2017

Имах възможност да проведа няколко чудесни разговора с членове на африканската ни общност, които присъстваха тази година на конференцията Уикииндаба 2017 в Гана. Вместо сесии за отзиви, ние се разбрахме общността на Индаба да ми изпрати съобщение с техните надежди, мечти и това, върху което биха искали Уикимедия да се съсредоточи през следващите 15 години. Очаквам с нетърпение да получа и споделя тези теми на портала за стратегията на Мета-Уики.

Едно нещо,което моето пътуване до Гана ми позволи да разсъжадавам е, че дори и колкото далеч да е достигнал процеса за кратък период от време, имаме пред нас все още много път, преди да бъдем напълно в състояние да ангажираме движение от нашия размер по един наистина смислен начин - или дори всяко кътче на движението ни да има възможността да узнае за случващото се! Приветствам Вашите мисли върху това и с нетърпение очаквам да съм в състояние да споделя повече през следващите седмици за това как нашите усилия ще ни помогнат да постигнем тази цел.

Следващи стъпки

 • Събиране на отзиви от цялата Общност по отношение на предложените процеси (организирани групи и индивидуални участници)
 • Потвърждаване на екипите по пътеките, ролите и отговорностите
 • Съставяне на наръчник за организаторите, включващ:
  • принципи на дискусията
  • Рамкиращ контекст (кратко проучване) за обсъждането на стратегията на движението и въпроси/ насърчения за вдъхновяване на разговор
  • Инструменти и идеи за ангажиране на общностите (например, улеснен подходи за лични срещи, най-добри практики за обхвата на общността в уики)
  • Шаблон и инструкции за писмено резюме на дискусията.
 • Съставяне на документация на портала за стратегията на движението 2017 на Мета-Уики, която да помогне за ангажирането и прозрачността

Започвайки от този месец, ще споделяме месечно резюме на тези имейли чрез списъка за Масово съобщение за актуализации на стратегията, на който се регистрираха хората :) Ако искате да добавите потребителската си страница или беседата на групата към този списък за актуализации, каним Ви да се регистрирате.

Благодаря ви за отделеното време!

Наистина оценявам постоянния интерес и търпението Ви към процеса, докато е в развитие. Оценявам предоставените отзиви и, подобно на много от Вас, нямам търпение да започнем дискусия в цялото движение.

Катрин