Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Working Groups/Revenue Streams

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Working Groups/Revenue Streams and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎português do Brasil • ‎română • ‎العربية • ‎فارسی • ‎हिन्दी • ‎中文
Overview

Keywords

Prezentare generală

Cuvinte cheie

Modele de finanțare, Donatori, Strângere de fonduri, Parteneriate

Focus

Focus

  • principiile pentru fluxurile de venit în mișcare;
  • modele pentru fluxurile de venit care există deja în mișcare și în alte organizații și mișcări non-profit;
  • dezvoltarea de modele pentru fluxurile de venit în aliniere cu dezvoltarea produsului;
  • modalități de a valorifica întregul potențial al părților implicate în mișcare (cum ar fi organizațiile, grupurile, aliații, partenerii și donatorii) atunci când vine vorba de generarea de fluxuri de venituri;
  • evaluarea și consolidarea structurilor și responsabilităților actuale pentru generarea fluxurilor de venituri pentru mișcare.

Rationale

Argumentare

Astăzi, Wikimedia operează unul dintre cele mai populare și mai iubite site-uri web din lume, care generează majoritatea veniturilor mișcării prin campanii banner. Pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni accesează conținutul nostru prin intermediul unor servicii și pagini ale terților și noi înșine dezvoltăm produsul și tehnologia noastră pentru a răspunde așteptărilor următoarelor generații de utilizatori, există o nevoie evidentă de a cartografia, explora și evalua modele alternative de venituri.

Orice schimbare globală a strategiilor noastre de venituri necesită însă un acord privind principiile generării fluxurilor de venituri. Nu numai că nu avem acest acord, dar nici măcar nu avem un canal sau o platformă clară de comunicare pentru a avea astfel de conversații. Același lucru este valabil și pentru schimbul de experiență și expertiză. Modele diverse pentru generarea fluxurilor de venituri sunt deja utilizate în anumite organizații și grupuri Wikimedia (de exemplu, suportul de la fundații sau guverne filantropice, taxe de membru sau parteneriate organizaționale), însă nu există aproape nici un mentor reciproc sau transfer de know-how. În consecință, noi nu profităm de întregul potențial al diverșilor actori ai mișcării atunci când vine vorba de generarea de resurse financiare pentru cauza noastră.

Există, de asemenea, potențial pentru optimizarea eforturilor noastre de strângere de fonduri prin comunicarea cu donatorii noștri pentru a înțelege mai bine interesele lor de finanțare. Un potențial similar constă în explorarea mai aprofundată a modelelor de venituri ale organizațiilor și mișcărilor similare. Incluziunea experților externi ne-ar putea duce și mai mult în dezvoltarea de abordări inovatoare pentru generarea resurselor financiare. Trebuie să efectuăm cercetarea necesară și să creăm rețele la nivel local și global pentru a maximiza veniturile pentru mișcare și pentru a ne ajuta să ne îndreptăm spre direcția noastră strategică.

Sarcina grupului de lucru va fi de a aborda provocările existente și de a crea structuri și canale de inițiere și de facilitare a unor discuții aprofundate privind generarea de fonduri viitoare pentru mișcarea Wikimedia.

Guiding Questions

Întrebări de orientare

Aceste întrebări nu sunt menite să răspundă una la alta, ci ar trebui să ajute grupul să-și formeze propriile conversații și consultările cu părțile implicate în mișcare.

  • Cum putem maximiza veniturile pentru mișcare?
  • Ce trebuie să schimbăm sau să adăugăm la structurile și procesele actuale de strângere de fonduri pentru a le face mai durabile, adaptabile și distribuite în mod corespunzător?
  • Ce "linii roșii" ar trebui să existe pentru a ghida practicile noastre? Ce noi abordări suntem dispuși să luăm în considerare pentru a maximiza fluxurile de venituri pentru mișcare?
  • Care organisme (mișcări) ar trebui să-și asume responsabilitățile (locale, regionale, globale) în asigurarea fluxurilor de venituri pentru mișcare? Cum pot fi coordonate cele mai bune eforturi?
  • Trebuie să conectăm sau să aliniem abordările noastre strategice pentru fluxurile de venituri cu cele pentru alocarea resurselor?

Mailing list

wg2030-revenuestreams(_AT_)wikimedia.org

Members

Nume Organizație / proiect Rol Geografie
Amélie Cabon Wikimédia Franţa Membru al staffului Europa de Vest
Biyanto Rebin Wikimedia Indonesia Membru al Consiliului Asia de Sud-Est
Gayane Vardanyan Wikimedia Armenia Membru al staffului Europa Centrală și de Est
Guillaume Paumier Fundația Wikimedia Membru al staffului America de Nord, Europa de Vest
Ido Ivry Comitetul APG simplu, Wikimedia Israel Voluntar Asia de Vest
Megan Hernandez Fundația Wikimedia Membru al staffului America de Nord, Europa de Vest
Sebastian Kersner Wikimedia Argentina Membru al staffului America de Sud
Tanya Capuano Fundația Wikimedia Membru al Consiliului America de Nord

Reports and documents

Recommendations

Scoping document

Activities and reports

Wikimedia Conference Working Group Report (2018)

Resurse

Raport de grup de lucru al Conferinței Wikimedia

În cadrul Conferinței Wikimedia nu a existat niciun grup care să lucreze pe tema fluxurilor de venituri.

Resources

Existing materials

This is a non-exhaustive list. Please add more sources that provide context, background information and insights related to the thematic area.