Superprotect/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Superprotect and the translation is 100% complete.

Op 10 augustus 2014 heeft de Wikimedia Foundation een recht "superprotect" toegevoegdverleend aan de "staff" globale gebruikersgroep – die pagina's onbewerkbaar kan maken, zelfs voor beheerders, waardoor een nieuwe hiërarchie ontstaat waarin beheerders niet langer de meest vertrouwde gebruikers van onze wiki's zijn.

De technische functie werd in november 2015 verwijderd, maar de Wikimedia Foundation is niet substantieel ingegaan op de redenering die aan de implementatie ervan ten grondslag lag, of op de omstandigheden die in de toekomst tot soortgelijke inspanningen zouden kunnen leiden.

Het eerste gebruik van "superprotect" (op dezelfde dag) was om te voorkomen dat Duitse Wikipedia-beheerders MediaWiki:Common.js zouden gebruiken, waar de MediaViewer was gedeactiveerd in een bewerkingsoorlog waarbij twee beheerders en een WMF-medewerker betrokken waren. Net als de Engelstalige Wikipedia en Wikimedia Commons had de Duitse Wikipedia besloten om deze functie standaard uit te schakelen. De Wikimedia Foundation verwierp de beslissing op 9 augustus 2014 en de gemeenschap besprak wat te doen.

In plaats van de MediaViewer-functie terug te zetten in Beta, zodat gebruikers het optioneel kunnen activeren als ze het nuttig vinden, dwong de WMF de implementatie van deze software op aan alle lezers, met dreigingen om de administratieve privileges van gebruikers op de Engelse Wikipedia te verwijderen, en voorkomt nu dat dit script wordt gewijzigd door beheerders op de Duitse Wikipedia.

Op 27 augustus 2014 heeft de Wikimedia Foundation superprotection van de pagina verwijderd, maar het recht superprotect en de status van MediaViewer ongewijzigd gelaten.

Op 5 november 2015 heeft de Wikimedia Foundation het Superprotect-recht verwijderd van alle Wikimedia-wiki's.[1] Uitvoerend directeur Lila Tretikov verklaarde:

We wilden Superprotect verwijderen. Superprotect heeft een precedent van wantrouwen geschapen, en dit is iets dat voor ons heel belangrijk was om te verwijderen, om op zijn minst terug te keren naar de basislijn van een relatie waarin we samenwerken, we zijn één gemeenschap, om een beter proces te creëren. Om ervoor te zorgen dat we sneller samen kunnen bewegen, en om ervoor te zorgen dat iedereen deel uitmaakt van dat proces, maakt iedereen deel uit van dat gesprek, en niet alleen wij bij de Wikimedia Foundation." [1]

Voor meer informatie:

(Edit this summary.)

Zie ook

De Pers

Blogs

op Wikipedia

Referenties