Translation requests/WMF/About Wikimedia/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

O Wikimediji[edit]

Wikimedia Fondacija Inc. je organizacija koja upravlja raznim projektima slobodnog sadržaja, a ponajviše Wikipedijom, nagrađivanom online enciklopedijom.

Koji je zadatak Fondacije?[edit]

Zadatak Wikimedia Fondacije je da ohrabri i pokrene ljude diljem svijeta da sakupljaju i razviju edukativni sadržaj pod licencom za slobodan sadržaj ili u javnoj domeni, te da se on koristi efektivno i globalno.

U suradnji s mrežom odjela Fondacija pruža potrebnu infrastrukturu i organizacijsku podršku za razvijanje višejezičnih wiki projekata i drugih ciljeva koji služe ovom zadatku. Fondacija će izrađivati i čuvati korisne informacije svojih projekata besplatno dostupnih na Internetu dok god ona postoji.

Možete usput pogledati naš opis zadatka.

Jeste li dobrotvorna organizacija?[edit]

Wikimedia je neprofitna dobrotvorna korporacija strukturirana prema zakonima savezne države Floride u SAD-u. Zakonski u potpunosti legalna i provjerena, Wikimedia Fondacija je sada na listi dobrotvornih organizacija na Guidestaru i njegovim sestrinskim websiteovima. Wikimedia Fondacija je izuzeta od plaćanja poreza u Sjedinjenim Američkim Državama prema članku 501(c)(3).

Stvaranje Wikimedia Fondacije je službeno najavio osnivač Wikipedije Jimmy Wales 20. lipnja 2003. Pravnilnik Wikimedia Fondacije Inc. je dostupan online.

Koje projekte podržavate?[edit]

WMF podržava Wikipediju, poznatu online enciklopediju, koja je sredinom 2007. godine bila među 10 najposjećenijih websiteova na svijetu. Od osnivanja Wikipedije u siječnju 2001. i stvaranja Wikimedia Fondacije u lipnju 2003., rast je bio nevjerojatan. Wikipedija na engleskom jeziku, naš prvi projekt, se proširila od 135 000 članaka pri stvaranju Wikimedije do 2 milijuna članaka danas. Wikipedije u 8 drugih jezika imaju po 250 000 ili više članaka.

Međutim, Fondacija upravlja i drugim projektima osim Wikipedije, kao što je Zajednički poslužitelj Wikimedije, spremište slobodnih slika i drugog multimedijskog sadržaja, koje je u studenom 2006. prešlo 1 000 000 slika. Wječnik, slobodni rječnik, ima 8 rječnika s više od 50 000 unosa, od kojih tri imaju više od 200 000 definicija. Wikizvor, originalni skup izvora, približava se brojci od 150 000 stranica sadržaja. Wikicitat (citati), Wikiknjige (zajednički napisane knjige), Wijesti (amaterske novine) i Wikiverzitet (razvijanje školskih sadržaja) nastavljaju rasti prema istom uzorku.

Naši projekti ukupno imaju više od 7,8 mil. stranica, 2,2 mil. slika i 5 mil. registriranih korisnika.

Wikitravel, Omegawiki i Wikia su odvojeni wiki-ji kojima Wikimedia Fondacija ne upravlja.

Više informacija možete pronaći na našim projektima. Primjerice, možete pročitati izvještaj o stanju Wikizvora.

Tko upravlja Fondacijom?[edit]

Wikimedijin Odbor povjerenika upravlja neprofitnom organizacijom i nadgleda primanje i raspodjelu novčanih donacija. Odbor povjerenika je najviši korporativni autoritet u Wikimedia Fondaciji Inc. (članak IV, st. 1 u Pravilniku Wikimedia Fondacije). Odbor je u mogućnosti upravljati aktivnostima fondacije.

Ovaj website sadrži potpunu listu zapisnikâ sastanaka Odbora do kraja 2005.

U 2006. smo se prebacili na dvojni sustav koji sadrži zapisnik (obično se ne objavljuje) i odluke. Također smo sastavili skupinu komiteta i zaposlili prvog izvršnog direktora, Brada Patricka u lipnju 2006. Većina komunikacije Odbora povjerenika, osoblja, članova komiteta, programera i zajednice odvija se online, na našim wiki-jima, mailing listama i na elektroničkom chatu (IRC). Bez obzira na to imamo i mogućnost susreta u stvarnom svijetu, za vrijeme Wikimanije (naša godišnja konferencija), zasjedanja odbora ili sastanaka odbora uživo.

Imamo samo jedan ured koji se nalazi u San Franciscu u saveznoj državi Kaliforniji (SAD), gdje nekoliko naših zaposlenika radi. Svi ostali članovi odbora i osoblje rade iz svojih domova. Osoblje se sastoji od jedanaest ljudi (sredinom 2007.); ovaj broj ne uključuje mnogo volontera, od članova odbora pa do lektora.

Krajem 2006. velike promjene su se dogodile u organizaciji, uključujući četiri nova člana odbora u samo tri mjeseca, promjenu predsjednika Fondacije, sastavljanje Savjetodavnog odbora i promjene pravilnika.

Više informaija o aktivnostima Fondacije možete naći ovdje:

Tko su članovi Wikimedijinog Odbora povjerenika?[edit]

U siječnju 2004. Jimmy Wales je postavio Tima Shella i Michaela Davisa na mjesto članova Odbora povjerenika Wikimedia Fondacije i kasnije pozvao na kandidaciju za predstavnike zajednice [1]. U lipnju 2004. održani su izbori za dva člana Odbora odabrana od strane korisnika. Poslije jednog mjeseca predizborne kampanje i dva tjedna glasovanja preko Interneta, Angela Beesley i Florence Nibart-Devouard su u srpnju 2005. bile izabrane za nove članove Odbora.

U srpnju 2006. Angela Beesley je podnijela ostavku i u rujnu iste godine zamijenio ju je Erik Möller. U listopadu 2006. Florence Devouard je postala nova predsjednica Fondacije. U prosincu 2006. Wikimedia Fondacija je odredila dva nova člana odbora, Kat Walsh i Oscara van Dillena. Tim Shell je odlučio dati ostavku i bio je zamijenjen Jan-Bartom de Vreedeom, tko je postao zamjenik predsjednika. U srpnju 2007. izbori su bili održani za mjesta Möllera, Walsh i van Dillena. Möller i Walsh su zadržali svoje pozicije, ali van Dillen je bio zamijenjen Friedom Brioschi. Krajem 2007. Erik Möller i Michael Davis su napustili odbor i u veljači 2008. Michael Snow i Domas Mituzas su bili izabrani. U travnju 2008. Stuart West je bio izabran za člana i novog blagajnika.

Prema podacima iz travnja 2008., članovi odbora su:

  • Frieda Brioschi
  • Florence Devouard (predsjednica)
  • Domas Mituzas
  • Michael Snow
  • Jan-Bart de Vreede (zamjenik predsjednice)
  • Jimmy Wales
  • Kat Walsh
  • Stuart West (blagajnik)

Životopisi i trajanja mandata trenutačnih članova odbora nalaze se ovdje.

Kako Fondacija ispunjava svoj zadatak?[edit]

Prvo, Wikimedia Fondacija posjeduje Wikimedijine servere i imena domene i trademarkove svih Wikimedia projekata, te MediaWiki software. Ona i plaća troškove projekata. Korisnici zadržavaju prava copyrighta na svoje doprinose, ali ih moraju objaviti pod slobodnom licencom, najčešće GNU-ovom Licencom za slobodnu dokumentaciju, dozvoljavajući bilo kome da nastavi koristiti te podatke u bilo koju svrhu zauvijek. Kroz ovaj princip slobodnog sadržaja osiguravamo da naš rad ne bude izgubljen u čovječanstvu.

Fondacija također igra važnu ulogu inovatora u daljnjem razvoju projekata, spajajući ljude, promovirajući suradnju s drugima itd. Ustvari svaki od naših projekata ima jedinstvene tehnološke potrebe koje ispunjava naš malen, ali efikasan tim programera. Najviši prioritet u 2007. će biti obnovljeni fokus na osiguravanje zadovoljavajuće kvalitete. To će uključivati mehanisme za određivanje ispravnih verzija sadržaja kao što su članci Wikipedije.

Osiguravanje uspjeha u svim ciljevima Fondacije će zahtijevati suradnju s organizacijama i tvrtkama na cijelom planetu. Naša financijska suradnja uključuje profesionalno osoblje koje sklapa strateška partnerstva i koordinira našu rastuću mrežu lokalnih odjela u raznim državama.

Na što se potroše prihodi?[edit]

Većina rashoda WMF služi za podršku našim programima. Najprvo naši troškovi služe za održavanje hardware i Internetsku vezu za naše websiteove.

Najveći trošak WMF-a je hardware, a slijede ga troškovi web-hostinga i veze. WMF-ov inventar kompjuterskog hardwarea se neprestano povećava da bi se zadovoljila potražnja. Ovdje je često obnavljan status tog hardwarea: Status Wikimedijinog hardwarea.

Glavni razlog za povećavanje je rast Internetskog prometa. Na kraju 2006. Comscore je označio "Wikipedijine siteove" kao 6. najposjećeniji website na svijetu, mjeren po broju jedinstvenih posjetitelja (*). Wikipediji, našem najpoznatijem websiteu, se u minuti pristupi 285 000 puta. WMF je brine za kapitalne i operacijske troškove potrebne da bi se ti sustavi održali. Samo ti troškovi će preskočiti 2,5 mil. američkih dolara u 2007. godini.
(*) Ne uključuje promet od mobitela, PDA-a i javnih kompjutora u Internet kafićima.

Registracija domene i trademarkovi su još jedan dio Wikimedijinih rashoda. Fondacija već održava dio svojih aktivnih i sekundarnih/dodirnih imena domene, dok su druga još slobodna ili u tuđem vlasništvu.

Zbog porasta u uredskom osoblju, administrativni troškovi su se povećali. Međutim, ukupno je dio troškova za prikupljanje novčanih donacija doista nizak zbog WMF-inog oslanjanja na online odnacije kao glavni izvor prihoda. WMF nije uključena u programe oglašavanja "direktnom poštom". S obzirom na WMF-inu online prisutnost, najsmisleniji odabir je komuniciranje i traženje donacija u istom virtualnom prostoru. Do danas je ta metoda bila efikasna.

Troškovi su bili niski u posljednje tri godine, uglavnom zato što su većina pomagača volonteri.

Detaljnije: Planirana potrošnja resursa 2007.-2008.

Otkuda dolazi naš novac?[edit]

Prema podacima od srpnja 2007. Wikimedija sakuplja resurse primarno kroz privatne donacije, ali također i kroz nekoliko darova i zahvale serverâ i web-hosting servisâ (pogledajte: Mecene).

WMF prima donacije iz više od 50 država diljem svijeta. Većina donacija WMF-i dolazi iz država gdje je engleski jezik dominantan (SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija). Više od polovice tih donacija je anonimni. Iako su same donacije relativno malene, sâm njihov broj nam osigurava uspjeh.

Wikimedia Fondacija nastoji povećati prihode nalažeći alternativne oblike podrške, uključujući darove i sponozoriranje, te prodaju WikiReadera (knjižne ili PDF verzije članaka Wikipedije). Osim toga, razvila se i diskusija o prodaji knjižne verzije važnog dijela Wikipedije ("Wikipedia 1.0" projekt).

Trenutačno se ne koristimo oglašavanjem kao izvorom prihoda.

Wikimedia Fondacija je izuzeta od oporezivanja u Sjedinjenim Američkim Državama prema članku 501(c)(3). Donacije iz drugih država se također mogu koristiti kao porezni odbici. Pogledajte novčane darove kao porezne odbitke za više informacija. Molimo vas da pogledate našu stranicu o prikupljanju resursa da biste donirali putem PayPala, Moneybookersa ili pošte. Za sve druge načine doniranja novaca pitajte Sue Gardner, dostupnu na sgardner(at)wikimedia.org.

Imate li provjerene financijske izvještaje?[edit]

Naši financijski izvještaju su bili provjereni za fiskalne godine 2004., 2005. i 2006. od strane tvrtke Gregory Sharer & Stuart [2] i slažu se s prihvaćenim metodama vođenja računa.

Linkovi za financijske izvještaje: Financijski izvještaji 2006.-2007. Najnoviji financijski izvještaji mogu se naći ovdje.

Što je Wikia? Je li to dio Wikipedia? Je li to jedan od projekata Wikimedia Fondacije?[edit]

Wikimedia Fondacija je registrirana neprofitna organizacija posvećena razvijanju i promociji slobodnog sadržaja. 2004. godine Jimmy Wales i Angela Beesley su osnovali Wikia, Inc. s namjenom korištenja istog modela koji koriste i Wikimedijini projekti, da bi napravili širok raspon wiki-ja za sadržaj koji ne pripada ni jednom Wikimedijinom projektu. Među prvim članovima Wikije nalazimo Jimmyja Walesa, Angelu Beesley i Michaela Davisa, koji su u to vrijeme bili tri člana odbora Wikimedijine Fondacije. No Wikia je svejedno potpuno druga tvrtka.

Na neki način Wikijini websiteovi su slični Wikipediji: oboje poslužuju slobodan sadržaj koji bilo tko može uređivati. U drugim načinima su posve različiti: Wikia najčešće ima specijaliziran sadržaj, te sadrži i vodiče kroz igre i filmove, putopise, uputstva, te Uncyclopediju, popularnu parodiju Wikipedije. Nasuprot Wikipediji, koja se održava donacijama, Wikia zarađuje za održavanje pomoću investitora i oglašivača.

Wikimedia i Wikia imaju prijateljske odnose i ljudi često koriste oba websitea. Međutim, radi se o različitim tvrtkama s različitim modelima poslovanja.

Pogledajte Wikia, Inc. nije komercijalna verzija Wikipedije ili Wikimedia Fondacije za daljnje informacije o odnosu Wikije i Wikimedije.

Što je Wikimania? Je li to Wikimedijin projekt?[edit]

Wikimania je godišnja konferencija koju organiziraju Wikimedijini volonteri diljem svijeta. Iako tehnički gledano nije Wikimedijin projekt, Fondacija ju sponzorira i pomaže konferencijskom timu u promociji, održavanju i novčanim problemima. Pogledajte Wikimania za više detalja o ovoj konferenciji.

Kako mogu konaktirati Fondaciju?[edit]

Pogledajte stranicu Kontaktirajte nas za detalje.