Wikiknjige

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikibooks and the translation is 86% complete.
Outdated translations are marked like this.
Izvorni logotip Wikiknjiga
Izvorni logotip Wikiknjiga

Wikiknjige (engl. Wikibooks), prethodno nazivane slobodnim wikimedijinim priručničkim projektom otvorenoga sadržaja pod licencijama slobodne dokumentacije (engl. Wikimedia Free Textbook Project) i Wikimedijinim udžbenicima (engl. Wikimedia-Textbooks), projekt su Zaklade Wikimedije, započet 10. srpnja 2003. godine. Na Wikiknjigama udomljen je i projekt imena Wikijunior.

Projekt je izradbe zbirke besplatnih udžbenika i priručnika slobodnoga pristupa, upotrebe i objavljivanja. U svakom trenutku moguće je uređivati svaki modul wikiknjiga, rabeći mogućnost uređivanja stranice i poveznice Uredi koja se nalazi na vrhu gotovo svakoga modula na Wikiknjigama.

Projekt je otvoren kao odgovor na zahtjev suradnika Karla Wicka za stvaranje mjesta gdje bi bilo moguće početi objavljivati priručničko gradivo otvorenoga sadržaja, kao na primjer priručnike iz područja organske kemije i fizike, kako bi čovječanstvu donijeli obrazovanje i smanjili troškove i ostala ograničenja u pristupu visokokakvoćnim izobrazbenim materijalima. Započet je 10. srpnja 2003. godine s tendencijom postupnoga rasta od tada. Kao rezultat stalnoga rasta, Wikiknjige su podijeljene 21. srpnja 2004. na više jezičnih jedinstvenih poddomena.

Sav sadržaj mrežnoga sjedišta (mjesta) podliježe licenciji Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0. Neke od prvih wikiknjiga bile su potpuno autorsko izvorno djelo, dok su druge započete tekstom iz ostalih udžbeničkih i priručničkih izvora pronađenih na internetu. Prinosi ostaju vlasništvo njihovih stvaralaca, dok licenciranje pomoću copylefta osigurava da sadržaj uvijek bude slobodan za distribuciju i reprodukciju. Pogledajte stranicu o autorskim pravima za više obavijesti.

Mrežno sjedište (mjesto) napreduje prema završetku nekoliko cjelovitih udžbenika, koji bi u budućnosti mogli biti prihvaćeni u glavnoj struji, stremi se upotrebljavanju i korištenju tekstova razvijenih i pohranjenih na njemu. Inačice tekstova u formatu PDF-a kojima je omogućeno ispisivanje elektronički iscrtanih tekstova, mogu biti izvedene tijekom izvršenja procesa izvođenja i izvoza, a bez ometanja navedenih procesa; tako i PediaPress pruža mogućnost usluge ispisivanja na zahtjev (engl. print-on-demand). Izvješće za medije Zaklade Wikimedije sadrži više pojedinosti o prethodno navedenome.

Kako povezivati?

Za međuwikipoveznice prema projektima Wikiknjigā, možete rabiti wikipoveznicu [[b:| ]]

Trenutačni radovi

Važne stranice

Diskusije

Vijesti

Mediji

Međujezična suradnja

Stranica o veleposlanstvima pruža popis wikiknjižnih veleposlanstava — najbolji je način za suobraćanje s onim projektima Wikiknjiga na kojima postoje veleposlanstva.

Popis Wikiknjiga

Na vanjskome izvoru, dinamički je složiva skrižaljka po svakomu od uvjeta za slaganje, osvježava je samodjelatno, svakih šest sati, cronjob

Na vanjskome izvoru, izvedena u wikiskladnji, koju se ručno postavlja na ovu stranicu

Opaska: Ovaj popis uključuje i zatvorene wikije. Sljedeći projekti Wikiknjiga zatvoreni su: aa, ak, als, as, ast, ay, ba, bi, bm, bo, ch, co, ga, gn, got, gu, kn, ks, lb, ln, lv, mi, mn, my, na, nah, nds, ps, qu, rm, se, simple, su, sw, tk, ug, uz, vo, wa, xh, yo, za, zh-min-nan, zu (sveukupno 44). Popis također uključuje i zaključane wikije, kao što su jezična izdanja s kôdovima ang i ie.

Languages that use Wikipedia to serve their Wikibooks

  • Napomena: Wikiknjige na alemanskome jeziku uvezene su na Wikipediju na alemanskome jeziku. Trenutačno su zaseban imenski prostor unutar als:wp: Buech (za wikiknjige i module wikiknjiga na alemanskome).
  • The Bavarian Wikibooks has been created as separate namespace within Bavarian Wikipedia: Buach:Start.
  • The Rhine Franconian Wikibooks has been created as separate namespace within Rhine Franconian Wikipedia: Buch:Hauptseite.

Vanjske poveznice

  • Wikiknjige: razvoj i raspačavanje priručnika i drugih udžbeničkih tekstova.