Jump to content

Wikikönyvek

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikibooks and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.
Az eredeti logó
Az eredeti logó

A Wikikönyvek (korábban Wikimedia Free Textbook Project és Wikimedia-Textbooks) a Wikimédia Alapítvány 2003. július 10-én indult projektje. A Wikikönyvek a Wikijunior otthona.

A projekt szabad könyvek és leírások gyűjteménye. A szerkesztés gombra kattintva akár most is nekiállhatsz bármely könyv módosításának.

A projekt ötlete Karl Wicktől származik, aki a szerves kémiával és fizikával kapcsolatos szabad könyveket kívánta összegyűjteni az oktatási anyagok elérhetőségének növelése és a hozzáférés költségeinek csökkentése érdekében. A projekt 2003-as indítása óta folyamatosan növekszik; az egyes nyelvi aldomaineket 2004. július 21-én jelöltük ki.

Az oldal tartalma a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 licenc szerint használható fel. A kezdetekkor egyes szövegek változtatás nélkül lettek a forrásukból átemelve; a jogtulajdonosok továbbra is az eredeti szerzők, azonban a copyleft szabályainak köszönhetően a tartalom mindig szabadon terjeszthető és másolható marad. További információkért kattints ide.

Az oldal célja teljes könyvekből álló gyűjtemények létrehozása, amelyet követően azok széles körben felhasználhatóak lesznek. A könyvek már most is letölthetőek PDF-formátumban, a PediaPresstől pedig ezek nyomtatott változata is megrendelhető. További információkért lásd a Wikimédia Alapítvány sajtóközleményét.

Megbeszélések

Hírek

Média

Nyelvi együttműködés

Az egyes nyelvi változatokkal való kapcsolatfelvételhez további információkkal a nagykövetség szolgál.

A Wikikönyvek-projektek listája

Külső forrás, bármilyen feltétel szerint dinamikusan rendezhető, cronjob által hat óránként automatikusan frissül

Külső forrás, az itt található szintaxissal alapján manuálisan frissíthető

Megjegyzés: a listán megszűnt (aa, ak, als, as, ast, ay, ba, bi, bm, bo, ch, co, ga, gn, got, gu, kn, ks, lb, ln, lv, mi, mn, my, na, nah, nds, ps, qu, rm, se, simple, su, sw, tk, ug, uz, vo, wa, xh, yo, za, zh-min-nan, zu (44 darab)) és lezárt (például ang és ie) projektek is szerepelnek.

Languages that use Wikipedia to serve their Wikibooks

  • Megjegyzés: az alemann Wikikönyvek tartalma az alemann Wikipédiába került, ahol az als:wp: névtérben található meg (Alemannischi Biecherei (Wikibooks)).
  • The Bavarian Wikibooks has been created as separate namespace within Bavarian Wikipedia: Buach:Start.
  • The Rhine Franconian Wikibooks has been created as separate namespace within Rhine Franconian Wikipedia: Buch:Hauptseite.

Külső hivatkozások

  • Wikikönyvek: a szövegkönyvek és más művek fejlesztése és terjesztése