Jump to content

Wikimedia Blog/Utkast og skisser/Utvikle årsrevy for Wikipedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Blog/Drafts/Develop a Wikipedia Year-in-Review and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.

PUBLISHED 9/1/15


Title ideas

 • Samarbeide for å skape #Edit2015: en Wikipedia-årsrevy-video video

Summary

Du kan samarbeide for å skape #Edit2015: en Wikipedia-årsrevy-video. Les om hvordan vi kan få det til sammen og dele historie og begivenheter fra 2015 ved å finne fram artikler, laste opp fotos og utvikle fortellingen om 2015 som blir delt fritt og vidt.

 • ...

Body

Over er #Edit2014, den første Wikipedia årsrevy-videoen. Du kan samarbeide om å lage #Edit2015 her.

I fjor publiserte the Wikimedia Foundation wmfblog:2014/12/17/wikipedias-first-ever-annual-video-reflects-contributions-from-people-around-the-world/ vår aller første årsrevy, med dekning av noen av hovedbegivenhetene i 2014 sett med Wikiøyne. I år åpner vi for tanken om å legge ut ideutvikling og førproduksjonsprosessen med 2015-videoen for alle. Nå har også du sjansen til å påvirke fortellingen om 2015.

Forrige [1] video ble stort sett laget av meg selv og en videoredigerer i løpet av ca 8 uker i slutten av året. Jeg brukte den første halvdelen av disse ukene med gjennomgang av nyheter, sammenholdt med telling av besøk og redigeringer på WP samt lete i media etter illustrasjoner for å belyse hendingene. Etter at jeg hadde disse faktorene på plass var det en smakssak hvordan de skulle plasseres på en tidslinje i videoen. Da vi publiserte, var pressen og det generelle Internet- publikum stort sett positive til det. Jeg mener at #Edit2014 var en god start og jeg er fornøyd med resultatet – men jeg tenker meg noen forbedringer for #Edit2015.

Og her er planen

Forhandlingene om den iranske kjernefysikkutviklingen har gått sin gang i den internasjonale pressen.
Disse bildene fra Pluto fra romsonden New Horizons traff internasjonale nyhetsmedia, inklusive norske.
Je suis Charlie er en global nyhetsmediasak som var godt dokumentert med media med fri lisens.
Citizenfour (trailer ovenfor) vant Oscar for best documentarfilm i 2010.
Løven Cecils død vekket oppsikt internasjonalt

Open Collaboration: Jeg åpner for ideutviklings- og førproduksjonsprosessen (research, scriptwriting, brainstorming, finding media, etc.) for å skape #Edit2015 som et onWiki-dugnadsprosjekt. til hjelp med eksperimentet har vi erfaringene fra #Edit2014 å trekke på. Jeg lærte meg da at å dekke årsrevyer for et varemerke (les: Wikipedia) besto av femsekundersinnslag og overgang til neste. Ganger vi med rundt 20 innslag vil videoen bli omlag to minutter lang inklusive logoer, titler og krediteringer . Hvis du titter på andre årsrevyer som: Google Zeitgeist Year In Search vil du se hvordan hvert innslag får 5 sekunder og så hoppper videre til neste.

Førsteutkastene for #Edit2014 var havparten globale nyheter og halvparten Wiki-nytt. Jeg ønsket å vise fram så mange Wikimedia verktøy, events og prosjekter som mulig. Det jeg fant var at dette skulle ut til et bredt publikum, og med klar tidsramme, hadde vi bare mulighet for å smette inn en eller to "nye ideer" (for en ordinær internettperson) så vi måtte være meget selektive med hva vi la fram. Her ble det en sjanse til å snakke om "Rediger" - knappen og litt om Wiki Loves Monuments. Så måtte vi tilbake til de globale øyeblikkene som var på deling med noen av publikum. Siden folk var vant med å klikke seg rundt, brukte vi det for å lage broer mellom historiene.

Ideutviklings- og førproduksjonsprosessen trenger ikke noe fancy utstyr - det holder med en wikiside og internettforbindelse. Jeg brukte Post-it lapper på veggen for å organisere mine ideer. Jeg tenker at vi - Wikifantene - kan gjøre det godt med story-utvikling og samarbeide. Jeg har samlet opp bilder og ideer online, og ser gjerne at enhver bruker spalten til samarbeide om prosjektet.

En tanke jeg har hatt for i år er på noe vis å vise diskusjonssidene for WP-artikler og hvordan disse benyttes for å oppnå konsensus og NPOV(nøytralt ståsted). Å finne fram til gode og illustrerende diskusjonssider er nøkkel her. I fjor viste vi redigeringsknappen med utgangspunkt i 2014 Israel-Gaza konflikten. For det fikk en nærbilde av "Trenger referanse" og "omstridt" og et kutt med hvordan samme så ut på andre språks Wikisider. Tenk deg hvordan litt av "bak – kulissene – prat" om en artikkel og hvordan en sikter mot objektivitet kan slå an.

Regler: Disse er noen basiskriteria jeg har for innhold for #Edit2014:

 • Har begivenheten fått internasjonal eller regional presseoppmerksomhet?
 • Har WP-artikkel om begivenheten blitt mye besøkt eller målt i form av redigeringer?
 • Har vi fritt lisensierte billedmedia om forholdet?
 • Var dette noe spesielt med dette i forhold til Wikimediaprosjekter?
 • Illustrerer dette noe aspekt av Wikimedia som publikum bør få kjennskap til?
 • Er media nydelige?
 • Vil media bli godtatt av Foundations jurister?
 • Har vi noe mediainnhold og nyheter fra alle jordens hovedregioner?

Produksjon og post-produksjon (kontinuitet, musikk, audiomix osv. er alle ting som ideelt sett kunne foregå online og i samarbeide. Foreløpig har vi imidlertid ikke noe system for slikt på plass. Hvor gjerne jeg skulle ønske å utvikle noe slikt, lar det seg i praksis ikke realisere i denne omgangen. Jeg vil også sikte mot max 2 minutter.

Tidsplan: Den logiske publiseringsdatoen her er 15. desember. Da er pressehusene fortsatt fungerende og kan tenkes å sette pris på stoff å republisere og spre på sine media før der blir juleferie, alternativt ha som utfylling i løpet av juleferien. Å få meldingen inn via pressen gir mere klikk for videoen. Det innebærer at videoredigeringen bør være underveis i løpet av oktober og november. Planen (for nå) blir da:

 • Brainstorm og preproduksjon fra nå til primo oktober.
 • Produksjon (innsamling av snutter) første oktober – femtende november.
 • Post–produksjon (låse alle detaljene) 15. nov – 1. desbr.
 • Distribusjon, teksting, thumbnails, tekstkopier, opplasting og detaljer i siste minutt: første til femtende desember.

Internasjonalisme: Mitt største problem med #Edit2014 var at så mye var på engelsk. Selv om vi prøvde å dekke så mange regioner og språk som mulig, ville en ikke-engelsktalende trolig måtte ha teksting påslått – og så klistret blikket seg fast i teksten i bunnen av skjermen snarere enn å se på samspillet mellom tekst og bilder i videoen. Jeg tenker at åpning for dugnad vil lette litt på dette - i det minste peke på skjønnhetsfeil og foreslå måter å håndtere dette på. Vi skulle helst slippe å være avhengig av teksting for å gjøre det universelt forståelig, og siden vi hopper fra innslag til innslag med fem minutters mellomrom, bør vi kunne uttrykke enhver historie på hvilket som helst lokalt språk. Der kan også finnes universelle kommunikasjonsmedia, som video, billedstrømmer og numre som er assosiert med en form for tekst de "kan" forstå.

'Mediainnhold: Det er enkelte kilder for filisensiert mediainnhold som kan benyttes: Stillbilder, videoer, Wikimediaprosjektsider, audio og hva vi måtte lage selv. Jeg vil bli glad dersom vi kan få til mere slikt til dette prosjektet. Jeg har sett på fritt video- og .gif-innhold på Wikimedia Commons, Vimeo, Internet Archive og YouTube, og jeg regner med at der er mere jeg kunne ha brukt. De første versjonene av #Edit2014 inneholdt mere videoer enn den endelige versjonen fikk, mest fordi innslagene ble for heseblesende eller for kompliserte til å formidle en ide raskt og enkelt. Noen ganger er en WP-skjermdump eller et stillbilde bedre, klarere og mere nøytrale formidlere enn fri videoer er.

For hvert stillbilde du ser i #Edit2014, er der gjerne et titall som ikke ble med. Det tok mye research å finne de mest talende bildene. Her er en del videoer som jeg la inn på Commons mens jeg lette etter godt bakgrunnsmateriale. Jeg håper du kan se hvorfor jeg anså et stillbilde som bedre egnet som formidler:

Her er et par-tre bilder som kom med:

Jeg er svært optimistisk for at dette kan bli et godt prosjekt, og kan knapt vente for å se navnelisten for alle som bidrar. Vennligst [:w:en:User:VGrigas (WMF)/Edit2015|del denne lenken]nmed dine venner. La oss samarbeide og fortelle historien om Wikipedia og 2015 sammen.

Victor Grigas, Wikimedia Foundation Storyteller and Video Producer

Notes

Ideas for social media messages promoting the published post:

Twitter (@wikimedia/@wikipedia):

(Tweet text goes here - max 117 characters)
---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|------/

Facebook/Google+

 • ...