Jump to content

Wikimedia Blog/Drafts/Open letter from the 12A students of Sinenjongo High School in South Africa

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Title

Een open brief voor gratis toegang tot Wikipedia

In november 2012 hebben de studenten van Sinenjongo High School een open brief op Facebook geschreven om aanbieders van mobiele telefonie te stimuleren om af te zien van kosten voor toegang tot Wikipedia, zodat ze hun huiswerk kunnen doen. In mei 2013 vroegen filmmaker Charlene Music en ik hen om hun open brief op de camera te lezen. Hieronder is de video van hun brief:

De video is ook hier op YouTube.com en hier op Vimeo.com beschikbaar. Ook is een versie zonder Engelse ondertitels hier op Wikimedia Commons en hier YouTube te vinden. De URL op het einde van de video linkt naar de pagina die de klas gemaakt heeft.

De kosten van data zijn een belangrijk obstakel voor de toegang tot vrije kennis op Wikipedia voor honderden miljoenen mensen. Deze studenten willen dat hun providers van mobiele telefonie zich aanmelden voor Wikipedia Zero, een partnerschapprogramma georganiseerd door de Wikimedia Foundation om mobiele toegang tot Wikipedia - vrij van datakosten - in ontwikkelingslanden mogelijk te maken.

We zullen de langere documentaire over de klas delen zodra die klaar is. Terwijl we nog steeds de langere documentaire aan het bewerken zijn, zijn we op zoek naar:

1.) Een paar ervaren vrijwilligers die kunnen helpen om bijschriften te vertalen van de ondertiteling van deze video en de langere documentaire te begeleiden. Er zijn momenteel elf officiële talen in Zuid-Afrika. We hebben vrijwilligers nodig om bijschriften voor al die talen te maken.

2.) Een filmbewerker of digitale artiest die ons kan helpen met het ontwerpen en animeren van een paar titels, kaarten en statistieken voor de documentaire. Als u geïnteresseerd bent, voel u vrij om mij te mailen: vgrigas(_AT_)wikimedia.org of neem contact op via mijn overlegpagina User:Vgrigas.

Als u het eens bent met deze studenten, deel dan de video hierboven.

Victor Grigas
Visuele Verhalenverteller, Wikimedia Foundation