Jump to content

Wikimedia Blog/Drafts/Open letter from the 12A students of Sinenjongo High School in South Africa/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Outdated translations are marked like this.

Title

Ett öppet brev för fri åtkomst till Wikipedia

I november 2012 skrev studenterna på Sinenjongo High School ett öppet brev på Facebook där de uppmanade mobiltelefonileverantörer att inte ta betalt för datatrafik till Wikipedia så att de kan göra sina läxor. I maj 2013 bad jag och filmskaparen Charlene Music dem att läsa sitt brev på kamera. Här nedan är videon av brevet de skrev:

Denna video finns även på on YouTube.com här och på on Vimeo.com här. Dessutom en version utan engelsk textning på Wikimedia Commons och på YouTube här. URLen på slutet av videon länkar till sidan klassen skapade.

Kostnaden för datatrafik är ett stort hinder för fri åtkomst av kunskap på Wikipedia för hundratals miljoner människor. Dessa studenter ville att deras mobiltelefonileverantörer skulle gå med i Zero, ett samarbetesprogram som organiseras av Wikimediastiftelsen för att underlätta mobil åtkomst av Wikipedia - gratis - i utvecklingsländer.

Vi kommer att dela med oss av längre dokumentären om klassen så fort den är färdig. Medan vi redigerar den längre videon söker vi efter:

1.) Några duktiga frivillga som kan hjälpa till med att översätta textning till den längre dokumentären. Det finns för närvarande elva officiella språk i enbart Sydafrika. Vi behöver frivilliga som kan skriva textning för att dessa språk, såväl som så många andra språk som möjligt.

2.) En artist som behärskar rörlig och digital grafik och som kan hjälpa oss designa och animera några titlar, kartor och statistik för dokumentären. Om du är intresserad, kontakta mig gärna via e-post: vgrigas(_AT_)wikimedia.org eller min diskussionssida User:Vgrigas.

3.) Om du håller med studenterna, dela gärna med dig av videon ovan.

Victor Grigas
Visuell Berättare, Wikimediastiftelsen