Wikimedia Enterprise/Principis

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikimedia Enterprise/Principles and the translation is 93% complete.
Wikimedia Enterprise
Wikimedia Enterprise logo.svg
Construint noves oportunitats tant per a la generació d'ingressos com per a la difusió gratuïta del coneixement a través dels convenis i dels ingressos obtinguts.
enterprise.wikimedia.com
ProjectePortadaPrincipis
Assaig & Preguntes freqüents (març 2021)
TècnicMediaWikiActualitzacionsPhabricatorGit
Documentació API

Per definir clarament el que farà i el que no farà Wikimedia Enterprise (i la seva API associada) i per extensió el que els seus clients han de complir, hem dissenyat el següent conjunt de principis operatius.

 • Coherència amb la missió, la visió i els valors. Totes les activitats han de realitzar-se de manera coherent amb la missió, la visió i els valors generals de la Fundació Wikimedia. No han de crear un risc legal innecessari per als projectes, o interferir indegudament en la capacitat per aconseguir la nostra missió.
 • Reutilització de bona fe. Els usuaris del servei de l'API Enterprise han de respectar l'esperit de la llicència lliure utilitzada en el nostre contingut de bona fe. Segons correspongui, inclou aspectes com proporcionar l'atribució adequada, indicar si s'han fet modificacions posteriors, i no suggerir el suport de Wikimedia a l'usuari o al seu ús.
 • Sense restriccions en l'ús lliure. L'existència de serveis d'accés de pagament oferts per Wikimedia Enterprise no restringirà ni disminuirà l'accessibilitat i la utilitat de l'accés dels serveis gratuïts per a ningú. S'aplica a l'API empresarial com a projecte, però també als seus clients.
 • Honestedat i transparència. Les respostes als comentaris i consultes seran oportunes, directes i clares. Sempre que sigui possible, les activitats tècniques, jurídiques i financeres del projecte Wikimedia Enterprise es construiran o informaran públicament. Això inclou: la publicació d'ingressos i despeses globals, diferenciats dels de la Fundació Wikimedia en general, almenys anualment; d'acord amb la forma en què la Fundació Wikimedia tracta les grans donacions, es notificarà amb antelació a la Junta de la Fundació Wikimedia tots els acords que s'espera que generin ingressos superiors a 250.000 dòlars anuals, cosa que permetrà que a la Junta alertar de les seves preocupacions; i la relació contractual del projecte amb la Fundació Wikimedia.
 • Codi obert amb llicència lliure. Tot el programari creat per i per a Wikimedia Enterprise serà lliure (F/LOSS). Tot el contingut proporcionat a través dels seus serveis, per ser contingut d'un projecte de Wikimedia, té llicència lliure o és de domini públic.
 • Sense contractes exclusius. Cap individu o organització tindrà accés monopolístic als continguts o serveis de Wikimedia. De la mateixa manera, no podran restringir-ne l'accés a altres entitats.
 • Sense contingut exclusiu. Tots els nous conjunts de dades o serveis derivats de les dades de Wikimedia que Wikimedia Enterprise construeixi i es considerin aptes per a la producció, estaran disponibles també per a les finalitats del moviment i la comunitat.
 • Sense influència editorial. El contingut i el control editorial dels projectes de Wikimedia estan controlats per la comunitat, i no seran influenciats per un contracte d'accés al servei de l'API Enterprise.
 • Sense dades identificables personalment que no siguin públiques. La informació proporcionada a través del servei de l'API Enterprise és la mateixa que està disponible públicament en els projectes de Wikimedia.
 • Independència financera. El funcionament de les activitats de Wikimedia Enterprise s'autofinançarà. Tots els diners rebuts dels clients es destinarà a la missió de Wikimedia. Els ingressos empresarials no relacionats de Wikimedia Enterprise i altres fonts no superaran el 30% dels ingressos totals de la Fundació Wikimedia.
 • Agnòstic de l'allotjament en el núvol. Si bé els serveis i les característiques de l'API Enterprise poden operar en plataformes d'allotjament de tercers, mai dependran tècnicament, contractual o financera de cap proveïdor específic.

Aquesta llista de principis s'ha d'entendre com actualitzable i millorable en resposta a les necessitats de la comunitat i per incorporar les millors pràctiques organitzacionals aprovades per la junta de la Fundació Wikimedia. Si tens suggeriments de millora o necessites aclariments, si-us-plau, comparteix-los.