Hoogtepunten van Wikimedia, februari 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, February 2015 and the translation is 96% complete.

Hier volgen de hoogtepunten van het Wikimedia blog van februari 2015, waarin een keuze uit de activiteiten van de Wikimedia Stichting en andere belangwekkende gebeurtenissen uit de Wikimedia beweging

Liefde in de Wikis

Lead image
3D Love: Deze matematische hartvorm is een van de vele mogelijkheden waarmee liefde op de Wikimedia pagina's wordt uitgedrukt.
Photo By Chiph588, CC0
.
Ter gelegenheid van Valentijnsdag, vroegen we Wikimedianen om hun favoriete artikelen en afbeeldingen over liefde uit Wikipedia en verwante projecten met ons te delen. Tesamen brachten wij een grote variëteit aan verhelderende artikelen, afbeeldingen, videos, geluiden, citaten en websites bijeen, over de vele verschillende manieren waarop dit onderwerp wordt verbeeld in onze wikis: van platonische tot broederlijke, van goddelijke tot romantische liefde.

Een Wiki liefdesverhaal

Lead image
Avner en Darya werden verliefd op elkaar toen ze samen met andere Wikipedianen door Israël reisden. Hier zijn ze op de Eitan berg.
Photo by Deror Avi, CC-BY-SA 4.0

Wikipedianen Avner en Darya werden verliefd toen ze als vrijwilligers werkten voor Wikimedia Israël. Snel daarna verloofden zij zich, dankzij hun gedeelde passie voor kennis. Hun ontroerende liefdesverhaal werd op Valentijnsdag gepubliceerd.

Wie is tot Wikipedia aangetrokken ?

Lead image

Hier de belangrijkste externe websites die verwijzen naar Wikipedia, gebaseerd op het volume van verwijzingen voor alle Wikipedia talen en belangrijkste domeinen.
Graph by Gianluca Demartini, CC-BY-SA 4.0

Bij het onderzoek naar de verwijzingen naar Wikipedia, analiseerde het onderzoeksteam van de Universiteit van Sheffield de structuur van de verwijzingen naar Wikipedia pagina's op externe websites, met speciale aandacht voor de belangrijkste domeinen in aantal naar elke Wikipediataal.

Wat is Wikipedia Zero ?

Deze korte video verduidelijkt in minder dan 2 minuten het Wikipedia Zero programma. Je kunt het hier ook bekijken op Vimeo.com here and YouTube.com.
Video by Victor Grigas (WMF), CC-BY-SA 3.0

Zie hoe mobiele carriers data selecteren om Wikipedia in de hele wereld te kunnen benaderen. Hier een korte video, die in minder dan 2 minuten het Wikipedia Zero programma uitlegt.

Sluit je aan bij het Wikimedia strategieberaad

Lead image
De Wikimedia beweging is effectief omdat het veel verschillende opinies bundelt teneinde ingewikkelde problemen op te lossen. De Wikimedia Stichting initieerde een gemeenschappelijk beraad om de strategie van de beweging te bespreken.
Group photo of Wikimania 2014 participants by Ralf Roletschek, licensed under CC-BY-SA 3.0

De Wikimedia Stichting stimuleerde de betrokkenheid van de gemeenschap gedurende een twee weken durend beraad waarin de toekomst van Wikimedia werd besproken. Deze online discussie was zeer vruchtbaar en zal de toekomst van Wikimedia mede helpen te bepalen.

Zwarte-Geschiedenis-Maand-schrijfsessies dichten de multiculturele gaten in Wikipedia

Groeps bijdragen aan Wikipedia in het Schomburg Centrum in New York City
Ter gelegenheid van Zwarte-Geschiedenis-Maand, zagen een groot aantal nieuwe Wikipedia lemma's over de zwarte cultuur het licht dankzij massale schrijfsessies in de gehele Verenigde Staten, zoals die tijdens de "ZwartDoetErToe"-bijeenkomst in het Schomburg Centrum in New York City.
Photo by Terrence Jennings, CC BY-SA 4.0

In de gehele Verenigde Staten vonden in februari 2015 schrijfsessies plaats, ter ere van de zwarte geschiedenis en om de multiculturele gaten te dichten in Wikipedia. Veel nieuwe lemma's over de zwarte cultuur waren het resultaat.

De Wiki-Houdt-Van-Afrika-fotowedstrijd maakt winnende foto's bekend


Een beeld van koshary, het meest gegeten voedsel in Egypte. Deze foto werd genomen voor de "Wiki-Houdt-Van-De-Afrikaanse-Keuken" fotowedstrijd over afrikaans eten.
Photo by Dina Said, CC BY-SA 4.0

De "Wiki-Houdt-Van-Afrika" fotowedstrijd over de "Keuken" resulteerde in meer dan 6000 foto uploads naar de Commons. Hier de door de jury gekozen prijswinnaars.

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation