Wikimedia Highlights, February 2015/sq

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, February 2015 and the translation is 23% complete.

Këtu janë highlights nga Wikimedia blog në Shkurt 2015, duke përfshirë shumë veprimtari nga fondacioni Wikimedia dhe nga ngjarje të tjera të rëndësishme në lëvizja e Wikimedias.

Dashuria në Wikit

Lead image
3D Love: Kjo formë zemre e përcaktuar matematikisht është një nga mënyrat që tregon se dashuria është paraqitur në sajtet e Wikimedias
Photo By Chiph588, CC0
.
Për ditën e Shën Valentinit, ne pyetëm antarët e Wikimedias që të paraqesin artikujt dhe fotografitë e tyre të parapëlqyera rreth dashurisë. Së bashku, në mblodhëm një numër të madh artikujsh të mrekullueshëm, foto, video, tinguj, thënie dhe uebsajte për të treguar mënyrat e ndryshme se si kjo temë është trajtuar nga wikit tanë: nga platonikë tek ata vllazëror, hyjnorë ose të dashuruar romantik.

A WikiLove story

Lead image
Avner and Darya fell in love while touring Israel with other Wikipedians. Here they are at Mount Eitan.
Photo by Deror Avi, CC-BY-SA 4.0

Wikipedians Avner and Darya fell in love while volunteering with Wikimedia Israel. They were engaged soon after, thanks to a shared passion for knowledge. Their moving love story was published on Valentine's Day.

Who links to Wikipedia?

Lead image

Here are the top external sites that link to Wikipedia, based on overall link volume for all Wikipedia languages and all top-level domains.
Graph by Gianluca Demartini, CC-BY-SA 4.0

To learn more about who links to Wikipedia, the research team at the University of Sheffield analyzed the structure of links that point to Wikipedia pages from external websites, looking specifically at which top-level domains dominate the link volume for each Wikipedia language.

Çfarë është Wikipedia Zero? (VIDEO)

What is Wikipedia Zero? This short video explains the Wikipedia Zero program, in under two minutes. You can also view it on Vimeo.com here and YouTube.com here.
Video by Victor Grigas (WMF), CC-BY-SA 3.0

Mëso sesi operatorët telefonik heqin dorë nga tarifimet për tu çasur në Wikipedia, rreth e rrotull botës. Këtu kemi një video të shkurtër, e cila shpjegon programin e Wikipedia Zero, në më pak se dy minuta.

Join the Wikimedia strategy consultation

Lead image
The Wikimedia movement works because it brings together many different perspectives to solve complex problems. The Wikimedia Foundation hosted a community consultation to discuss the movement's strategy.
Group photo of Wikimania 2014 participants by Ralf Roletschek, licensed under CC-BY-SA 3.0

The Wikimedia Foundation invited community participation in a two-week consultation to discuss the future of Wikimedia. This online discussion was very productive and will help shape the future of Wikimedia.

Black History Month edit-a-thons tackle Wikipedia’s multicultural gaps

Group editing Wikipedia at the Schomburg Center in New York City
For Black History Month, many new Wikipedia articles about black culture were created in edit-a-thons across the United States, such as this at the "BlackLivesMatter" event at the Schomburg Center in New York City.
Photo by Terrence Jennings, CC BY-SA 4.0

Edit-a-thons took place throughout the United States in February 2015, to honor black history and help fill the multicultural gaps in Wikipedia. Many new articles about black culture were created as a result.

Wiki Loves Africa photo contest announces winning pictures


A plate of koshary, the most popular food in Egypt. This picture was taken for "Wiki Loves Africa Cuisine", a photo contest about african food.
Photo by Dina Said, CC BY-SA 4.0

The "Wiki Loves Africa" photo contest about "Cuisine" resulted in over 6,000 image uploads to Commons. See the jury-selected prize winners.

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation