Jump to content

Hovedpunkter fra Wikimedia, februar 2016

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, February 2016 and the translation is 100% complete.


"Wasei_Dúo_en_MR_02.jpg" by Rubén Ojeda, freely licensed under CC BY-SA 4.0; "THE_BATTLE_OF_COPYRIGHT.jpg" by Christopher Dombres, freely licensed under CC BY-SA 2.0; "BlackLifeMatters_Wikipedia_Edit-a-thon_in_Harlem,_New_York_City,_February_6,_2016.webm" by Victor Grigas, freely licensed under CC BY-SA 3.0; Collage by Andrew Sherman.

Her følger højdepunkter fra Wikimedias blog i februar 2016.

At berette om romantismen og at fylde Wikimedia Commons med musik fra det 19. århundrede


Foto ved Rubén Ojeda, gratis licens under CC BY-SA 4.0.

Det spansksprogede Wikimedia har samarbejdet med Spaniens Museum for Romantisme på at indsætte en serie af koncerter med klassisk musik i Wikimedia Commons. Resultaterne er tilgængelige nu, sådan at enhver kan benytte sig af dem gratis. Afdelingen inviterer alle musikere til at arbejde med på wikimediaprojekter og hjælpe med at sprede gratis kunst og kultur.

Hvad er TPP? Det problematiske partnerskab


Foto ved Christopher Dombres, gratis licens under CC BY-SA 2.0.

Wikipedias styrke til at skabe og fordele gratis viden drives direkte af et stærkt og sundt public domain. Desværre ønsker TPP at udstrække perioden med ophavsret til mindst skaberens levetid plus 70 år, hvorved man tager fra public domain. Dette cementerer en langvarig copyrightperiode i lande, hvor den allerede findes, som f.eks. Australien, USA og Chile.

TPP er en problematisk traktat, da den skader public domain og vores mulighed for at skabe og fordele gratis viden. Det er på tide, at landene støtter de politikker og projekter, der gavner almenheden, som f.eks. public domain, med klare undtagelser fra ophavsrettighederne og formidlere, der er bemyndiget til at stå uden for skabelsen af indhold med god beskyttelse af fristeder.

#BlackLifeMatters edit-a-thon styrker Wikipedias dækning af sorte menneskers historie

Snesevis af artikler om sorte menneskers historie blev skabt eller forbedret ved #AfroCROWD Wikipediaeditathon i Harlem, USA. Man kan se videoen her på Youtube eller Vimeo. Video ved Victor Grigas, gratis licens under CC BY-SA 3.0.

Snesevis af artikler om sorte menneskers historie blev skabt eller forbedret ved #AfroCROWD Wikipediaeditathon i Harlem, New York City. Ved at bygge videre på events, der foregik i år eller i fjor, hjalp denne event med til at udfylde huller i den engelsksprogede wikipedias dækning, heriblandt af Edward Augustine Savoy.

Korte nyheder

  • Appel i retsagen Wikimedia mod NSA: Sagen blev afvist, begrundet i tvivl om klageret, en vigtig juridisk synsvinkel, der drejer sig om, hvorvidt en person har eller ikke har retten til at indbringe en klage for domstolene. I vores appel begrunder vi i detaljer, hvordan og hvorfor Wikimediafonden og de otte andre klagere har vist det fyldestgørende, at vi har klageret i denne sag.
  • "Wiki Loves Africa" bringer kontinentets mode ud til hele verden: "Wiki Loves Africa" blev afholdt oktober-november i fjor, hvor fotokonkurrencen koncentrerede sig om kontinentets varierede modetraditioner fra nord, syd, øst og vest. Vinderne kom fra hele kontinentet — Kenya, Senegal, Ghana og Algeriet. Der blev indsendt i alt 7.453 billeder med 734 enkeltfotografer fra 51 i hele verden.
  • Flere iøjnefaldende fotografier fra den Europæiske fotokonkurrence om videnskabsbilleder: Den Europæiske fotokonkurrence om videnskabsbilleder i 2015 modtog 9.793 filer oploadet fra 2.201 fotografer i 40 lande. Naturligvis var der mange af dem, der ikke nåede frem til finalen, men der var masser af fine optagelser ud over de 328 indsendte (384 enkeltbilleder), som gik videre til konkurrencen om førstepladsen.


Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation

Social Media
  • Flere end 9.000 videnskabelige fotografier og fuldstændige, klassiske koncerter blev oploadet til Wikimedia Commons i sidste måned.