Jump to content

Wikimedia-nytt, mai 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, May 2015 and the translation is 100% complete.



Collage by Andrew Sherman, CC BY-SA 3.0. ”Kamarniso Vrandečić.jpg” by Karen Sayre, CC BY-SA 3.0. ”Revenue of donation campaigns since 2010.PNG” by Till Mletzko, CC BY-SA 4.0. ”John Oliver crop.jpg” by Maryanne Ventrice, CC-BY-2.0. ”Blog2-01.svg” by Vpseudo, CC BY-SA 4.0. Wikimedia Hackathon 2013 -Flickr - Sebastiaan ter Burg (30).jpg by Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 2.0.

Her er de viktigste toppnotisene fra Wikimedia bloggen for mai 2015

Logo
Inspire blog graf. Logo by Vpseudo, CC BY-SA 4.0.

The Wikimedia Foundation utlyste en ny gruppe av stipender for arbeide med å øke kjønnsdiversiteten på Wikimediaprosjekter. Tidlig i mars utlyste vi Inspire campaign, som et initiativ for å få fram nye ideer i forhold til den registrerte kjønnsubalansen. Nå følger vi opp engasjementet ved å finansiere et første sett av 16 nye prosjekter som kom som resultat av kampanjen.

Flere av disse prosjektene vil ha fokus på å organisere eventer. Prosjektene vil da bruke sosiale og profesjonelle sammenhenger for å øke innhold om kvinner på Wikipedia. To prosjekter vil også forske for å oppnå kunnskap om Kvinner som fremdeles ikke bidrar, og om trends in Wikipedia’s gendered biographical content.

Denne kampanjen startet som et eksperiment i proaktiv stipendstifting. Som med alle gode eksperimenter, blir veien til mens den blir gått.

Vi har delt våre funn og anbefalinger, basert på en deltager rundspørring og et studium av statistikk rundt kampanjesidene.


Da TV-komikeren John Oliver brukte Internett for å få redigert Wikipedia biografier om US kongressrepresentanter, svarte internettet. Photo by Maryanne Ventrice, CC-BY-2.0

John Olivers "Last Week Tonight" er et satirisk senkveld TV-show i USA. I en episode fra 19. mai kritiserte Oliver politikere som stemte mot en varslerlov som skulle beskytte uavhengige kyllingprodusenter mot forretningsmessige motangrep når de tok bladet fra munnen og uttalte seg om problemer innen kyllingindustrien. Han påkalte seere til å redigere inn en ufin kommentar om disse representantenes forhold til kyllinger.

Dette ga som respons via andre sosiale media en opprensking fra WP-frivillige av en rekke artikler. Hendelsen viser både en komikers sleivkjeftede gjennomslagskraft, og virkningen slikt har på den frivillige innsatsen fra wikipedianere for å holde prosjektet "på skinnene".

Graph
Denne grafen viser stigningen i inntekter fra tysk Wikimedias fundraiserkampanjer fra 2010 til 2014, og økningstakten basert på foregående år. Graph by Till Mletzko, CC BY-SA 4.0.

Fundraising på Wikimedia Deutschland – og for hele Wikimediabevegelsen – ikke bare hjelper oss å nå finansielle mål, meh hjelper også til å øke bevisstheten rundt prosjektene. På mindre enn fem år har Wikimedia Deutschlands årlige innsamlingsaksjoner gitt en vekst fra €700,000 til €8,200,000.

Wikimedia Deutschlands fremtidsplaner dreier seg om å få givere til å bli langtidssupportere for fri kunnskap og Wikimediabevegelsen. Denne rapporten gir et innblikk i strategien med å vedlikeholde og forsterke donorforbindelsen. På sikt ligger der utfordringer i å intensifisere, fokusere på giverens behov og diversifisere fundraisingkommunikasjonen ytterligere.


Kjemistudent Kamarniso Vrandečić startet på Uzbek Wikipedia med noen enkle gjøremål slik som å oversette artikler, og er nå blitt en av hovedbidragsyterne. Photo by Karen Sayre, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Kamarnisos Wikipedia-redigeringskarriere begynte da hun oppdaget Uzbek Wikipedia i 2007. Da hun så potensialet i det som på den tid var et svært lite prosjekt, prøvde hun seg på å lage nye og å redigere på artikler uten å ha noen spesialinteresser. Hun oversatte også artikler fra russisk og senere også fra engelsk. Dermed fikk hun også utvidet sin språkkunnskap. Der er nå over 127 000 artikler på Uzbekisk Wikipedia, mange av dem med større og mindre bidrag fra hennes tastatur.

Photo
Bidragsytere fra arabisk Wikipedia møttes til den første WikiArabia-konferansen i Monastir, Tunis. Photo by Habib M’henni, CC BY-SA 3.0.

Wikimediabevegelsen i Tunis har hatt en aktiv vekst de seneste årene. Nesten førti Wikipedianere fra den arabiske regionen og utenfra møttes i april i Monastir til WikiArabia 2015, den første arabiske Wiksamfunnskionferansen. Tredagerssamlingen var en suksess med praksissamlinger som var forberedt av medlemmer, en del om the Wikipedia Education Program, og en spørsmål og svar-del med Lila Tretikov, Executive Director of the Wikimedia Foundation.

Aktive samfunnsmedlemmer delte også sine personlige erfaringer med Wikipedia i tillegg til å snakke om sine offlineprosjekter og case-studier som de drev rundt om i verden. Selv om der ikke ble noen konsensus om å gjøre noe for å få i gang en årlig konferanse, snakket mange varmt om verdien av person til person-kontakten, og en så en smittende entusiasme for å holde veksten av dette segmentet av Wiki-samfunnet i videre gjenge.


Wikipedianere har av og til både online- og offlinekontakter – og opplevelsene er svært forskjellige. Hackathon photo by Sebastiaan ter Burg, freely licensed under CC-BY-SA 2.0.

Den belgiske antropologen Lionel Scheepmans observerer forskjellen mellom on- og offlinedeltakelse i Wikibevegelsen, basert på et besøk på Wikimania 2014-konferansen i London. I sitt essay identifiserer han noen av skillene mellom verdier, etikk og organisasjonsstrukturer på onlinewikiprosjekter og offlinekonferanser og samlinger.

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation