Jump to content

Affiliate-selected Board seats/2016/Nominations/Osmar Valdebenito/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Affiliate-selected Board seats/2016/Nominations/Osmar Valdebenito and the translation is 59% complete.
Osmar Valdebenito
Osmar Valdebenito

Nom:

Osmar Valdebenito G.

Nom d'usuari de Wikimedia

B1mbo

Preguntes per a tots els candidats - Preguntes d'aquest candidat individual que no s'aplica a altres candidats

Declaració

Aquesta nova ronda de selecció de membres de la Junta és diferent i segurament serà més complicada que altres cops. La Fundació Wikimedia afronta una cruïlla, amb desafiaments crucials i oportunitats per davant. Té molts aspectes per a treballar i reconstruir: amb els seus empleats, el seu equip directiu, les seves organitzacions afiliades i per suposat amb tots els voluntaris que construeixen aquest moviment i el mantenen viu.

La Junta no haurà tan sols que afrontar el procés d’avaluar i seleccionar un/a nou/va Director/a Executiu/va: la situació ens imposa revisar i repensar el sentit i la funció de la pròpia Junta i de la mateixa Fundació Wikimedia. Hem de ser capaços de donar una resposta simple i elemental: Què volem que sigui la Fundació Wikimedia? La assumpció de que la Fundació ha d’aspirar a ser una empresa tecnològica de Sillicon Vallley ha demostrat ser definitivament errònia, no sense haver arribat a aquesta conclusió després d’una sèrie de successos dolorosos.

Crec en un moviment Wikimedia que és servit per la Fundació Wikimedia però no en un movimiento centrat en la Fundació. De fet, el moviment Wikimedia realment no és centra en la Fundació - és en si, un conjunt divers de persones i organitzacions amb l’objectiu comú de treballar en vers el coneixement lliure, gratuït i obert-. Hem d’establir canals oficials de comunicació en ambdues direccions, amb les nostres comunitats, incloent, per descomptat, tant als editors i voluntaris individuals, els grups de usuaris, organitzacions temàtiques i capítols, amb la finalitat de permetre que els empleats i dirigents de la Fundació puguin rebre opinions i contribucions però també comuniquin, consultin e informin. No podem seguir sacrificant la transparència i l’apertura en nom de la cultura corporativa. No, al menys, en un moviment com el nostre. Aquesta afirmació també es vàlida per a la futura relació que ha d’establir-se entre la Junta, els dirigents i els empleats de la Fundació Wikimedia.

Tinc la convicció de que som una comunitat en tant un moviment, però també som un moviment de comunitats que s’han de tindre en compte: decisions, debats i comunicacions passades amb la Fundació han demostrat certa confusió entre la “comunitat” i aquells amb ganes i capacitats d’involucrar-se en debats que generalment es duen a terme exclusivament en anglès i a través de mitjans molt acotats (Wikimedia-I o grups privats de Facebook) Necessitem una Fundació que sigui diversa perquè el nostre moviment es extremadament divers; necessitem una Fundació que sigui inclusiva (però també que escolti!) per als voluntaris procedents de països en vies de desenvolupament, que tenen com a llengua materna una diferent a l’anglesa; necessitem una Fundació que realitzi esforços clars per a combatre la bretxa de gènere, una Fundació oberta a la diversitat sexual. Sincerament, crec que puc aportat molt des de la meva posició a generar aquesta diversitat necessària dintre de la Junta.

Crec tenir atributs valuosos per la Fundació en aquest moment especial. He viscut totes les experiències possibles dintre del moviment Wikimedia (com editor, com a membre dirigent d’un capítol, com a Director Executiu d’un altre capítol i com a integrant del FDC). Em vaig fer càrrec de Wikimedia Argentina després de la sortida complicada de la seva anterior Directora i vaig estar al càrrec, no tan sols, de la seva normalització administrativa sinó que també vaig estar al càrrec de definir la seva estratègia i planificació, vaig liderar el procés d’ampliació de l’equip de treball i em vaig encarregar de formular i presentar de manera correcta les propostes anuals al FDC. La meva educació formal, la meva experiència en organitzacions privades i ara en institucions educatives- estic a càrrec de l’admissió d’estudiants universitaris en la universitat pública més gran de Xile- també son valors i experiències que s’han de tenir en compte a l’hora de definir què esperem d’un/a membre de la Junta.

És cert que la Junta no deu ni pot fer-se càrrec del dia a dia operatiu. Però concentrar-se en la estratègia també significa controlar com es posa en pràctica aquesta estratègia. Vull una Junta que contràriament a “terciaritzar” els processos d’informació i discussions elementals dels empleats de la Fundació, desenvolupi també els seus propis canals de comunicació. Una Junta efectiva precisa necessàriament d’informació provinent de múltiples i diverses fonts. No podem entendre el professionalisme com un concepte oposat a l’idea d’apertura. Desitjo una Junta que representi el nostre moviment i que per sobre de qualsevol cosa, sigui una Junta conscient i que es comporti como una representant. Vull una Junta que respongui per els seus actes a les nostres comunitats i en aquest sentit, ofereixo la meva experiència i compromís per a aconseguir-ho.

CV

Tinc 28 anys i sóc de Santiago de Xile. Sóc enginyer industrial i he estudiat un màster en Política i Administració Pública. Actualment treballo com a Responsable d’Admissió de la Universitat de Xile, la principal universitat pública del país, i estic a càrrec de la implementació de polítiques que fomentin la diversitat (especialment amb estudiants que provenen de famílies amb contextos vulnerables i estudiantes que volen estudiar alguna carrera de ciències pures) . Anteriorment, en el sector privat, vaig treballar com a responsable de projectes per a una consultora d’intel·ligència de mercats, que em va donar l’oportunitat de treballar amb moltes organitzacions públiques i privades de tota Amèrica Llatina.

En relació al meu compromís amb Wikimedia, sóc voluntari de Wikipedia en espanyol des de 2004 (+40 mil contribucions), i bibliotecari des de 2006. També sóc administrador de les versions en espanyol dels projectes Wikisource i Wikivoyage, i col·laborador actiu de Wikimedia Commons (+12 mil contribucions). Entre 2010 i 2012 vaig treballar a la Biblioteca del Congrés Nacional de Xile coordinant un projecte per a publicar a Wikisource els registres originals dels primers anys del funcionament del Congrés Xilè (1810-1845) així como la històrica “Enciclopedia Chilena”.

Vaig ser fundador i el primer president de Wikimedia Xile entre els anys 2011 i 2012, i després vaig tenir l’oportunitat de ser Director Executiu de Wikimedia Argentina d’agost de 2012 a març de 2014, afrontant un període difícil de reorganització del capítol, que també va suposar un camí d’aprenentatge i creixement. Actualment, segueixo treballant amb aquestes dues organitzacions i amb altres de la regió llatinoamericana e Iberoamericana a través de la xarxa Iberocoop, on exerceixo com a coordinador general, després d’haver estat escollit per aquest càrrec durant la trobada de la xarxa a Buenos Aires, al 2014.

Al 2011 vaig ser escollit membre del Comitè Assessor de la Junta de la Fundació Wikimedia, encarregat de la creació del Comitè de Distribució de Fons (FDC) Al 2014 vaig ser escollit membre del FDC, on he treballat els últims dos anys, i des d’on he pogut observar la manera en que han treballat i han millorat les organitzacions afiliades de Wikimedia.

Elegibilitat

Sóc elegible como a membre de la Junta de la Fundació Wikimedia.

Suports

In front of the circumstances the movement is facing, Wikimedia México believes the Wikimedia movement needs more diversity of all kinds, effective leadership and openness, as well as a strengthened governance. We see in Osmar Valdebenito the necessary abilities and we trust on him as an organization to have a positive influence on taking the necessary decisions to lead the movement towards a new reality. We know Osmar has successfully and effectively dealt in the past with similar challenges, and he has what's needed to take a seat in the Board. Not only our chapter but other persons and organizations have had in Osmar an ally and a confident conversational partner, and we are sure he will represent to good effect the values we believe in amid this challenge. The Board of Wikimedia México unanimously proposes and endorses Osmar's nomination to the Board of Trustees of the Wikimedia Foundation.

— On behalf of Wikimedia Mexico board, --ProtoplasmaKid (WM-MX) (talk) 04:00, 3 March 2016 (UTC)

Wikimedia Argentina was aware of Osmar's will to serve the WMF BoT at this cornerstone moment and unanimously approved endorsing his candidature on our February 27 board meeting. We believe that Osmar's and Christophe's are two complementary profiles that add up to the kind of trustees that the Wikimedia Foundation needs to realign itself with the movement and to do the necessary internal changes.

We know Osmar from long ago –some of us already knew him as a prolific and respected editor and admin at the Spanish Wikipedia, others met him in Wikimanía 2009 and others later came to know him as a chapter member, Executive Director and ever since trustful friend and adviser. We know him from many angles, and we know he excels at various level that would be really valuable for the Board to count on at the moment of selecting a new ED, revisiting its role vis-à-vis the community (outside) and staff (inside) and projecting the Foundation for the future:

  • Osmar knows the editing community as a contributor of Wikipedia and several other of our projects;
  • Osmar knows what it means to build and run a Wikimedia affiliate from his experience in Wikimedia Chile;
  • Osmar knows what an ED is supposed to give an organization from his experience with us at Wikimedia Argentina;
  • Osmar knows in deep about inter-personal relations and staff management not only from his work at Wikimedia Argentina –we are aware of the important difference in scale, though there is an essential grasp that still counts– but also from his past and current works, where he leads important working teams;
  • Osmar knows what it means (and what it doesn't mean) to develop our efforts in the so-called Global South, and is connected with affiliates and volunteers from very diverse realities and geographies;
  • Osmar knows the affiliates' community from his attendance to several international meetings since Wikimanía 2009, including WMCON, Iberoconf and other thematic summits.

Most of all, and above all of those qualifications, anyone who has had the opportunity to meet him knows he is as responsible and professional as he is open and easy going, always able to give a chat and to exchange opinions with others. Those are traits that no Board member should miss if he is expected to keep in touch with this diverse and vibrant community of communities. We know he delivers and the Board needs him the most.

— On behalf of the board of Wikimedia Argentina, Galio (talk) 04:04, 3 March 2016 (UTC)