Amical Wikimedia/Pla estratègic 2019-2024/Comunicació

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Comunicació

Per saber-ne més: anterior Pla Estratègic 2014-2018 · Sondeig d'usuaris de la Viquipèdia de 2018


 • Hem aconseguit arribar als partners i alguns mitjans amb la consolidació d’un discurs sòlid sobre coneixement lliure i difusió de la cultura en català. Ens ha fet valedor de premis i reconeixements i ens tenen com a referent de qualitat.
 • La comunicació interna existeix a través d’una llista de correu que funciona i les xarxes socials han permès un intercanvi múltiple amb viquipedistes, membres d’Amical, partners i premsa.
 • Hem consolidat un discurs per a reduir la bretxa de gènere amb una acceptació bona de les activitats que duem a terme (concursos, actes i noves biografies per part dels editors més actius).

Internacional

 • La posició d’Amical Wikimedia ha passat de ser una nota de color a un agent al que se li demana ajuda en alguns casos i que és un referent en autogestió voluntària.
 • De portes enfora, hem reeixit en els repte de la Wikimedia Hacktahon 2018. Ha posat la comunitat catalana com a capaç d’organitzar un projecte gran voluntàriament, malgrat la saturació dels pocs voluntaris que van voler assumir la organització central.
 • Pels membres, s’ha continuat utilitzant el correu i el wiki com a eines general, però s’ha redistribuït molt més el contacte i les converses s’han dispersat, perdent fils interns importants (com ara la Taverna) que haurien de ser al wiki com a registre.
 • El marxandatge i la imatge corporativa als actes és un aspecte comunicatiu que sempre ha quedat relegat en un segon pla.
 • Hi ha hagut campanyes de descrèdit polític, intents d’atacs massius al blog i les xarxes socials, però que s’han gestionat i aturat molt bé.
 • S’ha entès que diversitat no és només gènere, però encara falta més feina i entesa amb entitats. Cal crear uns eixos en aquest sentit per orientar-nos millor.

Internacional

 • Hi ha representació de la comunitat catalana d’Amical com a treballadors de la Wikimedia Foundation, si bé no tenen una funció de baula comunicativa amb la resta de membres.
 • Alguns viquipedistes i membres d’Amical tenen bona relació amb membres d’altres capítols nacionals de la WMF, la qual cosa facilita la comunicació personal i engegar alguns projectes. A la llista no hi ha resposta sobre aquests temes.
 • Els informes que es fan a Meta (coordinació Wikimedia internacional) permeten que tota la informació des d’Amical a la WMF sigui transparent, sòlida i a l’abast de tothom, però sense massa retorn d’atenció o feedback.
 • L’estratègia via xarxes socials, blog, wiki i llista de correu no està cohesionada. Es va perdre el butlletí i les crides arriben sovint de manera una mica anàrquica (pèrdua d’efecte de crida).
 • La gestió de les xarxes socials i la comunicació amb notes de premsa, seguiment i registre d’activitats via voluntariat no ha tingut un bon retorn. L’alliberat les va haver d’assumir com a càrrega laboral, feina que no li corresponia com a director.
 • Estem força al darrere en eficiència comunicativa comparats amb altres chapters. El discurs és conegut i les xarxes socials bones, però tenim una manca de creació de contingut propi de qualitat (vídeos d’edició, cartells i promoció d’actes, difusió efectiva de l’agenda).
 • El nombre de membres d’Amical amb un discurs madur i profund sobre transferència de coneixement i rerefons social (que és el que ha tingut èxit als mitjans) és molt baix. Hi ha poca predisposició per assumir-lo i expressar-lo a nivells professionals i/o en públic per part de la comunitat.

Internacional

 • Ni la comunitat viquipedista ni la gran majoria dels membres d’Amical estan implicats en absolut en l’evolució o el seguiment del moviment de Wikimedia, la qual cosa situa el grup català en una situació de vulnerabilitat i sense presa de decisions.
 • Som un model únic amb un clar voluntariat i a més a més organitzats per llengua i no per estat. És complicat emmirallar-se en altres si no hi ha cap referent natural per al model.
 • El moviment Wikimedia està tenint una deriva del voluntariat a l’estructura empresarial molt preocupant i s’ha negligit Amical pel seu posicionament estàndard com a entitat de voluntaris i els seus principis fundacionals.
 • Les relacions amb Wikimedia per part dels pocs membres amb coneixement sobre afers internacionals és força dolenta, donada la manca d’atenció a opinions de comunitats petites i el recel que es manté en algunes posicions per la pròpia aprovació d’Amical com a entitat el 2013.

1. Quins missatges fan entendre el concepte de Viquipèdia? Com separem els conceptes “Viquipèdia en català”, “Amical Wikimedia” i “Wikimedia”, o les diferències amb Wikimedia França o Wikimedia Espanya?[edit]

Una mica ens les hem buscades, aquestes confusions. Em sembla que la diferència entre Viquipèdia (web) i Amical (associació) és fàcil d'explicar. Es corre el risc que s'entengui com "l'associació de la Viquipèdia (i prou)", però trobo que és un mal menor, i que és només qüestió d'anar insistint. La diferència entre Amical i Wikimedia pot ser més difícil d'explicar, perquè ja entrem al territori de com s'organitza el projecte, i suposo que per això no hi ha tant interès. Realment cal explicar la diferència a la "gent del carrer"? Als partners i organitzadors de tallers o activitats sí, però no sé fins a quin punt és un tema important (sobretot tenint-ne d'altres). Penso el mateix sobre els altres chapters. --Unapersona (talk) 12:48, 16 February 2019 (UTC)

2. Veus bé que la llista de correu d’Amical sigui el canal principal de comunicació de l’associació o creus que caldria buscar-ne d'altres? Quins penses que serien més efectius?[edit]

 • És dificultós per a molts socis, i és un mitjà efímer, en tant que a alguns "ens toca" emmagatzemar mails per si cal recuperar-los algun dia. Hauríem de potenciar la wiki interna de l'associació per a tindre informació ordenada consultable, i d'accés senzill per a tots els socis.--TaronjaSatsuma (talk) 11:48, 11 February 2019 (UTC)
 • Jo plantejaria l'ús de Telegram o Whatsapp, malgrat que crec que aquest últim el descarteu per no tindre codi obert. També per a casos (o projectes) concrets es pot obrir documents en obert de Google Drive/Google Docs.--Hienafant (talk) 08:57, 13 February 2019 (UTC)
 • Consdidero que és necessari disposar d'un "tauler d'anuncis" on tots els socis rebin efectivament la informació que es fa circular (l'altra és que la llegeixin), i la llista de correu acompleix bé aquesta funció. No entenc això que @TaronjaSatsuma: comenta que sigui efímera: tots els correus queden emmagatzemats i tothom que està subscrit a la llista els pot recuperar i navegar per tot l'arxiu de correus enviats. El perill que veig de transferir aquest rol de tauler d'anuncis al wiki de l'associació és que implica que els usuaris "vagin" a consultar-lo (és possible la subscripció per RSS, per exemple?), amb el conseqüent risc de pèrdua de gent pel camí, perquè implica fer accions per part de l'usuari, mentre que el correu senzillament s'ha d'obrir i llestos. --ESM (talk) 11:39, 16 February 2019 (UTC)

3. Tenint en compte el creixent desús de la Taverna i el creixent ús de xarxes socials, com millorem la comunicació d’Amical amb la resta de viquipedistes que en no són membres?[edit]

4. L’IRC és un canal obsolet i les xarxes socials i aplicacions mòbils s’han imposat. Com recuperem l’espai que ocupava l’IRC com a fòrum immediat sense renunciar a la privacitat dels usuaris ni a un programari lliure integrat?[edit]

 • L'únic que se m'ocorre és obrir un canal de Telegram.--Hienafant (talk) 08:44, 13 February 2019 (UTC)
 • Hi ha alguna manera d'integrar millor l'IRC a mediawiki? Connectar-s'hi és una gimcana per l'usuari no iniciat, i per a editors novells o que tenen dificultats en moments puntuals pot ser un lloc magnífic on anar a buscar ajuda. Ho dic pensant en participants de viquiprojectes educatius, que sovint desestimen l'opció d'entrar al xat perquè no hi estan familiaritzats. Estic imaginant quelcom com l'enllaç que ja tenim cap al xat, que quan es cliqués ja et portés a la sala del wiki on estàs, havent iniciat sessió amb el teu nom d'usuari i amb tot a punt per xatejar. --ESM (talk) 11:44, 16 February 2019 (UTC)
@ESM: El més similar que hi ha és mw:Extension:WebChat, però em sembla que no et fa log-in automàticament. També hi ha mw:Extension:MediaWikiChat, que no és IRC però sí que utilitza el compte d'usuari del wiki automàticament. En tot cas, no sé quina flexibilitat tenim per instal·lar extensions a la Viquipèdia. --Unapersona (talk) 12:52, 16 February 2019 (UTC)

5. Com millorem la rebuda i l’impacte de les activitats als socis i al públic general, de manera que no generem massa activitats però de poca afluència o participació?[edit]

 • No sé si el meu plantejament és pertinent a la pregunta... Propose tractar de col·laborar amb institucions més enllà de les GLAM i educatives, difonent idees com aquesta d'articles revisats per científics. Estic parlant de col·laborar o difondre idees com aquella davant de consellers de ciència, directors d'instituts d'investigació, etcètera. Potser siga una idea massa boja, no ho negue.--Hienafant (talk) 09:01, 13 February 2019 (UTC)

6. Amical Wikimedia actualment participa d’un lobby europeu pel coneixement lliure. Quins missatges hauria de transmetre Amical vers el públic desconeixedor de què és el coneixement lliure? Quin rol cal que Amical adopti pel que fa a la difusió i reivindicació d’aquest concepte en el món municipal, associatiu i governamental?[edit]

 • Potser "vendre" el coneixement lliure com a facilitador del progrés científic i com a instrument de vigilància del poder, precisament pel seu caràcter lliure, podria ser un enfocament per aquest missatge que hauríeu de transmetre.--Hienafant (talk) 08:55, 13 February 2019 (UTC)

7. Com podem mostrar les tasques fetes, les activitats i la gent involucrada a Amical als lectors de Viquipèdia d’una manera més engrescadora per a incrementar-ne el coneixement general? Veuries bé recuperar un butlletí amb certa periodicitat?[edit]

Penso que un butlletí quinzenal o mensual seria una bona manera per explicar breument els projectes que s'inicien, l'actualitat de l'associació, recordar actualitzar el resum mensual, potser enllaços a alguna notícia apareguda en mitjans... I podria estar obert a tothom.--Medol (talk) 13:48, 12 February 2019 (UTC)

No estic d'acord en deixar-lo obert per a editar per a tothom, però sí deixar-lo obert perquè tothom hi puga comentar-hi millores. Seguint altra idea que he comentat en altre punt, podria tindre format vídeo i alhora format escrit enllaçant a un post on estaria el butlletí. M'explique bé? --Hienafant (talk) 08:50, 13 February 2019 (UTC)

Dubto que tinguem capacitat per fer un vídeo setmanal explicant les novetats, però si fos possible, fantàstic.--Medol (talk) 12:25, 16 February 2019 (UTC)

8. Creus que caldria crear material en format audiovisual (vídeos, reportatges, informes periòdics) per difondre aspectes claus de la Viquipèdia en català (pilars, conflicte d’interessos, materials d’ajuda...) i d’Amical (activitats, comunitat, etc.)?[edit]

I tant! Sobretot materials d'ajuda, tot i que potser també algun petit reportatget d'activitats puntuals. Que fossin pocs però bons, per exemple un cada trimestre. I penso que caldria estudiar la possibilitat d'externalitzar-ho.--Medol (talk) 13:42, 12 February 2019 (UTC)

El que m'estranya és que no teniu cap canal de YouTube. No sé si és per alguna política de no utilitzar programari o serveis "tancats".--Hienafant (talk) 08:47, 13 February 2019 (UTC)

Crec que podria ajudar molt, especialment pel que fa als materials d'ajuda wiki. --Unapersona (talk) 12:57, 16 February 2019 (UTC)

9. En ocasions, la Viquipèdia ha estat objecte de campanyes de descrèdit: com creus que cal afrontar aquestes crisis comunicatives o amenaces a l’estabilitat del projecte? Penses que fins avui s’han afrontat bé?[edit]

Penso que s'han d'afrontar difonent les dades reals de la Viquipèdia en relació a les matèries que tractin les campanyes a través de tots els canals possibles, que és el que penso que ja s'ha fet en ocasions anteriors. Evidentment, sempre es pot fer millor i quan s'elabori el pla de comunicació cal concretar exactament com es fa.--Medol (talk) 13:44, 12 February 2019 (UTC)

Si qui fa el descrèdit és una sola persona sense impacte, "no alimenteu els trolls". Si la campanya realment pot tenir impacte, mostrar les dades reals, com diu en Medol. Punt de vista neutral i fonts fiables! :) --Unapersona (talk) 12:56, 16 February 2019 (UTC)

10. Quins indicadors o mesures (quantitatives o qualitatives) creus que caldria recollir per avaluar millor l’impacte comunicatiu (intern i extern) d’Amical?[edit]