Amical Wikimedia/Pla estratègic 2019-2024/Comunitat

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Comunitat

Per saber-ne més: anterior Pla Estratègic 2014-2018 · Sondeig d'usuaris de la Viquipèdia de 2018


 • Activitat que està per damunt de la mitjana dels chapters en molts aspectes (educació, biblioteques i GLAM).
 • Més del 50% d’usuaris més actius a la Viquipedia són socis d’Amical. Cas únic al món.
 • La comunitat es troba al centre de l’organització. Són els socis els qui decideixen quins projectes es fan, i els impulsen.
 • Hem crescut sense que això implique major despesa. Tot i augmentar-la el 2018 respecte 2017, Amical ara gasta molt menys que en 2014 i fa força més. Els voluntaris són la clau. L’èxit és que se senten representats en l’associació.
 • La comunitat dels projectes germans està prou ben integrada amb la de la Viquipèdia i Amical, de manera que hi ha un seguiment de qui està actiu a cada projecte.

Territori

 • En quatre anys hem creat i consolidat un nucli al País Valencià. Bona presència als mitjans i bona imatge amb els partners d’allà.
 • Model únic: Amical és la plasmació offline de la comunitat online. No ens uneix l’àmbit territorial, sinó l’edició idiomàtica.

Diversitat i gènere

 • S’ha aconseguit un grup de dones editores a la Viquipèdia i a Viquidites amb molt potencial i que han començat un procés de reversió de la bretxa de gènere.
 • Més del 70% de la comunitat de viquipedistes té pàgina d’usuari i el 50% ofereix dades personals, per la qual cosa hi ha accés a una monitorització raonable.
 • L’activitat de carrer és molt menor que en línia. Zona de confort dins el projecte.
 • S’ha perdut la baula de fer community care a novells i gent jove, de manera que s’estan perdent oportunitats de talent per a què viquipedistes amb molt bon nivell esdevinguin baluards de l’associació per discurs i activitats.
 • La inestabilitat política general a Catalunya (on tenim més pes) ha afectat a molts nivells, però s’ha demostrat que tenim resiliència com a associació respecte els esdeveniments.
 • Calen més ulls per a avaluació interna i més transmissió de coneixements, formació interna i discurs. Necessitem més transferència horitzontal.

Territori

 • Evolució normal a Catalunya, però hi ha comarques amb pocs voluntaris.
 • Base reduïda de socis al País Valencià i tota ella concentrada a l’Àrea Metropolitana de València.
 • El centre de Catalunya té una intermitència participativa i difusa.

Diversitat i gènere

 • S’ha pogut mapejar l’ingrés i visibilitat de moltes usuàries gràcies a la possibilitat d’afegir l’opció al perfil, però sense mentorització adaptada a les necessitats.
 • Es va fer una enquesta centrada en diversitat i preferències de la comunitat l’any 2018, però amb una mostra de participants baixa i sense una anàlisi posterior precisa.
 • Hi ha una piràmide de participació raonable, amb la franja centrada als 30-40 anys.
 • Segons la darrera enquesta (2018), la tendència principal dels viquipedistes és la de l’edició per “fer un projecte lliure” i “per fer país”. No hi ha massa diversitat de principis o motos.
 • La massa de voluntaris que assumeix tot el gruix de tasques és menor al 10%, la qual cosa fa molt insostenible la viabilitat a llarg termini per “cremament”. Ja ha fet que marxessin diverses persones perquè no podien assumir el ritme.
 • El gruix de membres tenen un coneixement baix dels mecanismes de la Wikimedia Foundation. Tampoc mostren interès significatiu, tenint en compte que les decisions internacionals ens afecten directament i de vegades són oposades als principis fundacionals d’Amical, no hi ha un interès significatiu per part de la majoria de membres.
 • Discurs massa autocomplaent comparant-nos amb la resta del món. Ha ajudat al desenteniment, manca d’implicació i la sensació que no hem de mirar res a fora que puguem aprendre.

Territori

 • Tenim una implementació de mínims a les Illes Balears, Andorra i a la Catalunya Nord, i pocs viquipedistes d’aquelles àrees a nivell d’editors (8.6% País València i 3% a Balears).
 • Certa imatge “exòtica” fora de Catalunya i clixé de ser l’única organització temàtica al món distribuïda per llengua i no per estat.

Diversitat i gènere

 • No hi ha estudis acadèmics que indiquin amb precisió el nombre d’editores, la seva participació o el seu rol implicatiu a la Viquipèdia en català.
 • Els estudis en anglès són obsolets i els recents sobre la Viquipèdia en castellà, s’apliquen erròniament al català sense base científica per a l’extrapolació de conductes.
 • Només hi ha un 10% de dones editores; la resta són homes de mitjana edat.
 • La diversitat d’editors joves s’està perdent, tant a la Viquipèdia com als projectes germans i sobretot a Amical. No hi ha relleu generacional.

1. Com podem estimular el creixement de la comunitat quant a diversitat de perfils sociològics i de rols (i.e. tècnic, corrector, especialista en temes, xarxes socials, etc.?)[edit]

2. Com promovem el flux de viquipedistes, membres d’Amical i partners cap a una activitat més constant i complementària a la resta de projectes germans per anivellar les comunitats?[edit]

Fa temps que ho penso, ho llanço com a possible idea. Potser estaria bé fer una Fira anual o bianual de la Viquipèdia, un parell de dies amb un gran espai amb un calendari de conferències de convidats, viquiprojectes temàtics, activitats organitzades per universitats, implicant entitats, alliberament massiu de fotos... Penso que ben organitzat amb temps hi podria venir molta gent i seria una bona ocasió per donar a conèixer la viquipèdia i generar interès.--Medol (talk) 13:56, 12 February 2019 (UTC)

3. Com podem donar suport a més grups de trobada periòdics en diferents contextos de treball arreu del territori (grup tècnic, trobada jove)?[edit]

Suposo que la gent no s'anima a organitzar trobades presencials d'aquest tipus perquè no se'ls acudeix que això és possible. No sé ben bé com es podria incentivar aquest tipus d'iniciativa, però com que són trobades que no requereixen tanta preparació com la viquitrobada, no crec que suposés un gran esforç convocar-ne una de tant en tant (i potser delegar-ho directament a un usuari que estigui dins del "grup d'interès" en qüestió). --Unapersona (talk) 12:09, 16 February 2019 (UTC)

4. Cal reconsiderar els espais #bibliowikis o d’altres similars com a espais de trobada permanents o periòdics per fer comunitat?[edit]

5. Com es pot aconseguir una major diversitat de perfil de viquipedistes o de voluntaris d’Amical Wikimedia per activitats fora de línia (presencials)? Com realitzem formació interna tenint en compte aspectes territorials? Actualment és una proporció molt petita la que realitza actes físics, tallers i contactes amb entitats.[edit]

Per poder fer trobades i activitats presencials fora de Catalunya necessitem voluntaris de la zona en qüestió. Per per atraure voluntaris, hem de fer activitats en aquestes zones. Suposo que ens toca anar amunt i avall fins que vagin sortint nous nodes com al País Valencià. Un mètode que no sempre funciona però que pot ser útil és demanar a gent individualment que vagi a fer tallers en comptes de fer crides obertes. És un aspecte purament psicològic, però almenys per mi, té molt més efecte que algú em pregunti si puc fer X que no pas que s'enviï un correu genèric sobre "si algú pot fer X". Sobre altres diversitats no-territorials, s'està fent bona feina amb el biaix de gènere, i hem de continuar així. També estaria bé començar a fer activitats o tallers relacionats amb altres diversitats. Se m'acudeixen el col·lectiu LGBT+ i la comunitat sorda, per exemple (són els que tinc més propers), però seguríssim que n'hi ha d'altres que també són importants i tenen poca representació. --Unapersona (talk) 12:18, 16 February 2019 (UTC)

6. Quins mecanismes podem crear per involucrar els novells en les preses de decisió, sigui a la Viquipèdia o a Amical, i així afavorir la renovació de la comunitat?[edit]

Hem de ser més "user-friendly", especialment cap als novells. No tant des d'un punt de vista de la interfície (tot i que també), sinó més aviat des d'una vessant més comunitària. Entenc perfectament que algú se senti intimidat per la quantitat de polítiques i l'etiqueta/protocols a seguir, sobretot si l'usuari en qüestió no ha participat mai en cap projecte semblant (com sol ser el cas dels novells més joves).

No tinc clar com es podria solucionar, perquè les polítiques són necessàries. Amb el Flow, la participació en discussions s'ha simplificat. Pels vots encara s'han d'utilitzar les plantilles, si no recordo malament. Potser això es podria simplificar? Em sembla recordar que en les eleccions d'stewards s'utilitza un sistema de vot amb un formulari que afegeix automàticament la plantilla i la firma a la pàgina. En tot cas, això són detalls. M'ensumo que caldrà fer un canvi més gran de perspectiva, però no tinc clar quin hauria de ser. --Unapersona (talk) 12:26, 16 February 2019 (UTC)

7. Què suggeriu per integrar en major mesura la participació d’instituts i batxillerats, amb les conseqüències que comporta (més gent jove i participació, però més vandalisme i articles de poca qualitat)?[edit]

 • L'alumnat d'institut és un dels principals consumidors de continguts de la Viquipèdia. És clar també que els editors del futur són ara alumnes d'institut. Si expliquem què són i com funcionen les wikis, tindrem consumidors alguns dels quals esdevindran editors amb el temps. No cal insistir des d'un inici en que editen; l'idea principal és que coneguen el que és la Viquipèdia, que no es pensen que és un afegit de Google, que sàpiguen què dimoni són les referències, etc. Si a més algú edita (o desa imatges a Commons), millor. B25es (talk) 16:51, 12 February 2019 (UTC)
Hi estic d'acord, com a mínim en un principi. Potser els tallers que es facin en instituts, en comptes d'enfocar-se com a "anem a editar una enciclopèdia", haurien de ser més aviat "aprenem com utilitzar la Viquipèdia pels treballs", i llavors aprofitar l'ocasió per dir "ei, i a més tu pots afegir-hi contingut!". És una petita diferència, però fer treballs correctes sol ser més important per un estudiant de secundària que escriure una enciclopèdia. De totes maneres, no sé com es fan, els tallers en centres de secundària, així que potser ja es fa d'aquesta manera. En tot cas, s'ha de tenir en compte que, es faci el que es faci, el perfil de viquipedista és un perfil força específic i no gaire comú. --Unapersona (talk)

8. Com podem involucrar més els partners perquè se sentin partícips de la Viquipèdia, dels seus valors i de la comunitat? Quin pas és important perquè passin de ser simpatitzants a tenir dinàmiques d’edició i participació efectiva (nous articles, bolcatge de dades)?[edit]

9. Com gestionem la falta de coneixement o interès respecte els afers internacionals de Wikimedia, donada la seva importància i repercussió als projectes i a l’associació Amical Wikimedia?[edit]

Hem de prendre consciència que, per molt bonic que sigui el nostre melic, el món és més gran que això. Informar a la llista/taverna dels moviments internacionals està bé, però si la gent no entén que hi ha coses fora del nostre àmbit lingüístic, de poc servirà. No és una recriminació, jo m'incloc al grup d'usuaris que "passen" de temes internacionals, però també sé que és un tema important i hem de fer un esforç per canviar la nostra actitud a nivell individual de cada soci. --Unapersona (talk) 12:37, 16 February 2019 (UTC)

10. Com aconseguim que la resta de capítols territorials de Wikimedia adoptin un model de voluntariat com a aspecte central? Què podem aprendre nosaltres dels altres, on per exemple les circumstàncies sociopolítiques no els permeten funcionar amb voluntaris?[edit]

11. Com podem evitar l’amenaça de descomunitarització dels projectes Wikimedia? Com garantim que els participants no esdevinguin elements tals com un bot més en el futur?[edit]

12. Com podem evitar actituds de «despotisme comunitari» (tot per la comunitat, però sense la comunitat), que pot portar a actituds hostils o impersonals per justificar la continuació del projecte basat en normes estàtiques?[edit]

13. Com eixamplem la comunitat de manera àmplia però tot evitant els conflictes d'interessos dels viquipedistes i membres d'Amical (afinitat política, econòmica, empresarial, etc.)?[edit]

14. Com fomentem la creació d’esferes de comunitat a partir de l’entrada via acadèmica, projectes científics, àrees pedagògiques o espais socials? Com fem que reverteixin positivament als projectes Wikimedia d’una manera autosuficient i prolongada? Quin suport hi donem?[edit]