Amical Wikimedia/Pla estratègic 2019-2024/Lectures

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Lectures

Per saber-ne més: anterior Pla Estratègic 2014-2018 · Sondeig d'usuaris de la Viquipèdia de 2018


 • Gran percentatge de lectors que els hi agradaria col·laborar, amb edicions menors o editant articles nous (el 80% de lectors ha intentat editar alguna vegada segons la darrera enquesta).
 • Quantitat considerable d’edicions anònimes de lectors que corregeixen faltes d’ortografia o gramàtica.
 • Increment molt important del coneixement de les campanyes de recaptació i de la relació Amical Wikimedia - Viquipèdia pels lectors generals.
 • Els lectors ja reconeixen la Viquipèdia com a eina de consulta i d’informació, però hi ha un desconeixement greu del funcionament i llicències -tendeixen a utilitzar i llegir les altres versions per la percepció de ser més grans o completes. Desconeixen els avantatges de reutilització i ús de continguts.
 • Més del 50% dels lectors (segons l’enquesta del 2018) són universitaris, per la qual cosa augmenta la confiança en aquest sentit.
 • Distribució prou proporcional dels temes més consultats: ciències humanes i socials (50%) seguit per altres temàtiques humanístiques, ciències bàsiques i geografia de proximitat (30%).
 • En general, el nombre de lectors és un fracàs. Molts menys dels que podríem aspirar de manera realista (3% a Espanya, menys del 0,2% a França i 0,5% a Andorra a la Viquipèdia). La configuració dels navegadors i ordinadors juga en la nostra contra. La feina amb institucions no ha estat suficient.
 • Els projectes germans tenen lectures negligibles malgrat el seu potencial. Cap d’ells és referent de lectura en cap dels camps que cobreixen.
 • El 76% de lectures dins el territori catalanoparlant són a Catalunya i per part d’homes, per la qual cosa segueix sent un cul de sac per assolir més diversitat d’edició.
 • La proporció de lectures en nivells d’educació primària, secundària i de batxillerat són molt baixes (20% aproximadament).

1. Quina mena de campanyes podem fer perquè la gent navegui en català? Des d’Amical hem de començar a cercar partners per exercir com a agents de pressió en aquest sentit?[edit]

 • Sí. Cal treball en grup i campanyes. Per a que tinguen èxit, cal que estiguen adaptades a les variants corresponents dels diferents territoris.--TaronjaSatsuma (talk) 11:52, 11 February 2019 (UTC)
 • És necessari que fem pressió per a que la gent navegui en català, no tant per millorar les xifres de lectura sinó per coherència amb les línies d'actuació de l'entitat. Potser caldria considerar-ho com una línia d'actuació i no com un "a més a més" i teixir aliances i estratpegies amb entitats que fa molt temps que apreten en aquest sentit per motivar un canvi real en l'administració i els usuaris. --ESM (talk) 11:11, 16 February 2019 (UTC)

2. A quin perfil d’usuaris no estem arribant lingüísticament? Per què només tenim impacte de lectures raonables a Catalunya?[edit]

3. Com podem fomentar la conversió de lector a editor de tota aquella gent que se serveix de la Viquipèdia i els seus projectes germans però no hi participa?[edit]

 • Crec que campanyes de l'estil #1lib1ref tenen la seva efectivitat (però parlo a nivell intuïtiu) en convertir lectors en editors, però ja es tracta de gent predisposada a participar. No sé si seria viable fer coses semblants als prompts que apareixen quan s'arrenca l'editor visual per primer cop (apareixen bafarades amb indicacions i punts de color per captar la teva atenció cap a les eines), però adaptats al lector no registrat que està consultant un article tot animant-lo a fer petites millores. Estic pensant en casos com articles que tenen marcades algunes mancances concretes, que disparessin una bafarada on, amb un clic, el lector pogués resoldre aquella mancança. Un cas on això es podria aplicar seria a Commons, amb els fitxers sense categoritzar: ara per ara hi ha l'avís, però les maniobres a fer poden tirar enrere un editor potencial que passi per allà. Crec que seria una cosa relativament senzilla de gamificar i potser "pesquem" algú. --ESM (talk) 11:22, 16 February 2019 (UTC)

4. Com podem estimular el trànsit entrant a Viquipèdia de pàgines web de lectura massiva (premsa digital i mèdia en català en general), tenint en compte que les pàgines més vistes de Viquipèdia corresponen a temes relacionats amb l’actualitat i del context cultural català?[edit]

5. Com treballem amb partners pels enllaços directes des d’entorns educatius (Moodle, icones directes a l’escriptori, etc.), o GLAM (codis QR a museus, patrimoni, catàlegs) per afavorir la cerca d’informació als projectes Wikimedia respecte d’altres?[edit]

6. Com mapegem de manera visible els articles de la Viquipèdia i de la resta de projectes Wikimedia, de manera que els lectors identifiquin les diferències i apreciïn la lectura en català?[edit]

7. Com afavorim la quantificació i les estratègies que afavoreixin usos dels projectes Wikimedia però no siguin lectures? Per exemple usos de dades de Wikidata, Viccionari i Commons per part de tercers (citacions de fotos, intel·ligències artificials, etc).[edit]