Jump to content

Ask a question/Submitted questions/Editing/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ask a question/Submitted questions/Editing and the translation is 100% complete.

Hoe help ik mee Wikipedia verder op te bouwen?

Bedankt voor uw interesse om Wikipedia te helpen verbeteren. Wikipedia vertrouwt op vrijwilligers die alle inhoud genereren en onderhouden en die beleid en richtlijnen opstellen om de site te besturen. Het is een samenwerkingsproject, waarbij mensen van over de hele wereld hun vaardigheden en interesses inbrengen om vrijwillig deel te nemen aan het verzamelen en verspreiden van kennis naar iedereen, overal. De andere projecten die we onderhouden zijn ook collaboratieve, crowd-sourced projecten die afhankelijk zijn van vrijwilligers.

Er zijn verschillende manieren waarop u mee kunt doen.

  • Vind u het leuk om onderzoek te doen of te schrijven? Wist u dat u rechtstreeks kunt bijdragen aan de artikelen van Wikipedia? Elke taal-Wikipedia heeft informatie over bijdragen aan de links aan de zijkant, soms onder een pull-down titel zoals "Interacties". handleiding van de Engelstalige Wikipedia is Handleiding van de Engelstalige Wikipedia.
  • Vind u het leuk om foto's te maken? Tekeningen maken? Grafieken, kaarten ontwerpen of audiobestanden samenstellen? Er is ook een plek voor u! Mediabestanden die u heeft gemaakt en die encyclopedische waarde hebben en die u bereid bent te doneren, kunnen worden geüpload naar Wikimedia Commons, waar ze kunnen worden gebruikt op Wikipedia en andere projecten van de Wikimedia Foundation, maar ook elders! Zie How to create an account (korte intro door Maggie Dennis).
  • Bent u een programmeur of webontwikkelaar of geïnteresseerd om er een te worden? Wist u dat zelfs de software die Wikipedia gebruikt grotendeels door vrijwilligers wordt ontwikkeld? Als u geïnteresseerd bent om daar te helpen, kijk dan op deze pagina.

Aangezien de Wikimedia Foundation een online dienstverlener is, geen uitgever, nemen we eigenlijk geen actieve rol in het besturen van de gemeenschappen. Het meeste van haar beleid en praktijken zijn gemaakt door vrijwilligers, die u het beste kunnen helpen als u vragen heeft over de vrijwilligerservaring. Als u meer informatie wilt, kunt u de "help"-forums bezoeken die aan de linkerkant van elke pagina op onze website zijn gelinkt om te leren waar vragen aan de gemeenschap kunnen worden gesteld, of u kunt info@wikimedia.org schrijven.

Er gaat iets mis met een Wikimedia-project, hoe moet ik het oplossen?

Wikipedia is een collaboratieve encyclopedie (zoals uitgelegd in de Inleiding), en dus mag iedereen de artikelen bewerken. Het heeft wel beleid voor de ontwikkeling van artikelen, dat ook tot stand is gekomen door samenwerking met de gemeenschap. In een notendop, informatie in artikelen moet verifieerbaar zijn voor betrouwbare bronnen, zoals gedefinieerd door de gemeenschap, en moet worden geschreven vanuit een neutraal standpunt, waarbij alle meerderheid- en significante minderheidsstandpunten eerlijk en zonder vooringenomenheid worden weergegeven. (Zie Wikipedia Vijf zuilen.)

Er is geen centrale autoriteit over Wikipedia. De Wikimedia-beweging is gedeeltelijk gebaseerd op de premisse dat goede artikelen haalbaar zijn door de 'checks and balances' die editors voor elkaar bieden. Wanneer redacteuren het niet eens zijn over de manier waarop deze doelen moeten worden bereikt, moeten ze geschillen oplossen door middel van consensus, waar nodig met behulp van de bredere gemeenschap. U kunt meer lezen over de geschillenbeslechtingsprocessen op WP:DR. Een lijst met manieren waarop mensen geschillenbeslechting kunnen zoeken, is te vinden op deze pagina. U zult bij het lezen van die pagina's opmerken dat er ook geschillenbeslechtingsprocedures bestaan om gedragsgeschillen op te lossen - als redacteuren van mening zijn dat anderen de goede ontwikkeling van Wikipedia belemmeren, is de gemeenschap daar ook de weg naar overeenstemming.

Als u van mening bent dat de inhoud van artikelen wordt ontwikkeld op een manier die niet in overeenstemming is met het hierboven besproken beleid, of dat redacteuren de goede ontwikkeling van Wikipedia belemmeren, zou ik u willen aanmoedigen om samen met de gemeenschap de problemen binnen het geschillenbeslechtingsproces op te lossen. U hoeft niet eens in te loggen om te bewerken, hoewel het aanmaken van een account u meer opties geeft en u helpt uw bijdragen bij te houden. U kunt een account aanmaken op Registereren. Inleiding en Snelcursus zijn nuttige lectuur voor nieuwkomers. Ik zou u willen aanmoedigen om terug te verwijzen naar de vijf pijlers, die hierboven zijn gelinkt, en vooral naar het vierde deel in uw betrokkenheid bij anderen, aangezien het volgen van deze principes over het algemeen zeer nuttig is voor een succesvolle samenwerking.