Ask a question/Submitted questions/Editing/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ask a question/Submitted questions/Editing and the translation is 100% complete.

Cum ajut la construirea Wikipedia?

Vă mulțumim pentru interesul de a ajuta la îmbunătățirea Wikipedia. Wikipedia se bazează pe voluntari care generează și întrețin tot conținutul, precum și creează politici și linii directoare pentru a guverna site-ul. Este un proiect de colaborare, cu oameni din întreaga lume care își aduc abilitățile și interesele pentru a se alătura la compilarea și diseminarea cunoștințelor către toată lumea, pretutindeni, gratuit. Celelalte proiecte pe care le menținem sunt, de asemenea, proiecte colaborative, care se bazează pe voluntari.

Există mai multe moduri în care vă puteți alătura.

  • Îți place să cercetezi sau să scrii? Știați că puteți contribui direct la articolele Wikipedia? Wikipedia în fiecare limbă conține informații despre contribuția la care se află în linkurile din lateral, uneori sub un titlu derulant, cum ar fi „Interacțiuni”. Tutorialul Wikipedia în limba engleză este en:Wikipedia:Tutorial.
  • Îți place să faci fotografii? Deseneaza imagini? Proiectați diagrame, hărți sau asamblați fișiere audio? Există un loc și pentru tine! Fișierele media pe care le-ați creat și care au valoare enciclopedică și pe care sunteți dispus să le donați pot fi încărcate pe Wikimedia Commons, unde pot fi folosite pe Wikipedia și alte proiecte ale Fundației Wikimedia, precum și în alte părți! Vedeți Cum să vă creați un cont (scurtă introducere de Maggie Dennis).
  • Ești programator sau dezvoltator web sau ești interesat să devii unul? Știați că până și software-ul pe care îl folosește Wikipedia este dezvoltat în mare parte de voluntari? Dacă sunteți interesat să prezentați acolo, vă rugăm să vedeți Cum să deveniți un hacker MediaWiki.

Deoarece Fundația Wikimedia este un furnizor de servicii online, nu un editor, de fapt nu luăm o mână activă în guvernarea comunităților. Majoritatea politicilor și practicilor sale sunt create de voluntari, care vă pot ajuta cel mai bine dacă aveți întrebări despre experiența de voluntariat. Dacă doriți mai multe informații, poate doriți să vizitați forumurile de „ajutor” legate în partea stângă a fiecărei pagini de pe site-ul nostru web pentru a afla unde întrebările pot fi adresate comunității sau poate doriți să scrieți info@wikimedia.org.

Se face ceva greșit într-un proiect Wikimedia, cum îl repar?

Wikipedia este o enciclopedie colaborativă (după cum este explicat la Wikipedia:Introduction), și de aceea oricine poate edita articolele acesteia. Are politici care guvernează dezvoltarea articolelor, care au fost, de asemenea, create prin colaborarea comunității. Pe scurt, informațiile din articole trebuie să fie verificabile din surse de încredere, așa cum sunt definite de comunitate și trebuie să fie scrise dintr-un punct de vedere neutru, reprezentând toate punctele de vedere majoritare și semnificativ-minoritate în mod corect și fără părtinire. (Vezi Wikipedia:Politici fondatoare.)

Nu există nicio autoritate centrală asupra Wikipedia. Mișcarea Wikimedia se bazează în parte pe premisa că articolele bune pot fi obținute prin controalele și echilibrele pe care editorii le oferă unul altuia. Atunci când editorii nu sunt de acord cu privire la modul de atingere a acestor obiective, ei trebuie să rezolve disputele prin consens, apelând la comunitatea mai largă acolo unde este necesar. Puteți citi mai multe despre procesele de soluționare a litigiilor la WP:DR. O listă a modalităților prin care oamenii pot solicita soluționarea disputelor poate fi găsită la Wikipedia:Solicitări de soluționare a disputelor. Veți observa citind acele pagini că procesul de soluționare a disputelor există și pentru a rezolva disputele comportamentale - dacă editorii consideră că alții împiedică dezvoltarea corespunzătoare a Wikipedia, comunitatea este calea de apel și pentru asta.

Dacă credeți că conținutul articolului este dezvoltat într-o manieră neconformă cu politicile discutate mai sus sau că editorii împiedică dezvoltarea corectă a Wikipedia, v-aș încuraja să vă alăturați comunității pentru a rezolva problemele din cadrul procesului de soluționare a disputelor. Nici măcar nu trebuie să vă autentificați pentru a edita, deși crearea unui cont vă oferă mai multe opțiuni și vă ajută să țineți evidența contribuțiilor. Vă puteți crea un cont la ro:Special:UserLogin/signup. Ajutor:Bun venit și Wikipedia:Tutorial sunt citiri utile pentru nou-veniți. V-aș încuraja să vă referiți la cei cinci piloni (politici fondatoare), menționați mai sus, și în special la a patra secțiune în angajamentul dvs. cu ceilalți, deoarece respectarea acestor principii este în general foarte utilă pentru o colaborare de succes.