Varumärke/Märken

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Brand/Marks and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.

Två viktiga saker innan du börjar:

  1. Läs varumärkespolicyn för att se vilka som kan använda Wikimediamärkerna, och hur.
  2. Granska visuell identitetsriktlinjerna för mer information över att använda märkerna.

Logotyp & varumärke

Relationen mellan logotyp och varumärke

Hur folk tänker på Wikimedia Foundation och jobbet vi gör är vårt varumärke. Vår logotyp är utlösaren, eller symbolen för känslor om vårt varumärke. Vår logotyp är signifieraren. Nivåerna, projekten och folket som associerar med symbolen är de signifierade. Till exempel, när jag känner lukten av kycklingsoppa (signifieraren) tänker jag på min mormor (signifierad). Hon gjorde riktigt god kycklingsoppa, men den lukten får mig att tänka på allt annat underbart hon gjorde. Hennes varumärke är stort. Därför är kanske mormor det starkaste varumärket i världen.

Folk ser våran logotyp och tänker på allt bra Wikimedia gör. Vi samlar all världens kunskap! Vi slåss för öppna standarder! Vi tycker att folk ska få berätta sina berättelser!

Vilken form dessa tankar tar har mer att göra med våran organisations åtgärder än märket självt. Samma logotyp kan komma att signifiera bra eller dåliga saker beroende på hur den representerade organisationen beter sig. Och om en organisations varumärke är ruttet kan ingen mängd fina logotyper rädda det. Men om en organisations varumärke är bra, om organisationen gör bra i världen, och på ett positivt sätt, då kommer logotypen alltid ses på ett positivt sätt.

Låt oss hålla Wikimedias varumärke på en bra nivå. Än så länge är det bra.

Detta är Wikimedia Foundations logotyp

Det är en fin logotyp. Den har en fredlig, icke-binär vag människoskepnad på den. Människan ser ut att resa sina armar för att fira. Den är konsistent med Wikimediarörelsens glädje. Det är bra saker. Det visar glädjen folk känner när de använder Wikimedias projekt för att ge folk runt om i världen en hand att skriva sin egen berättelse med deras egna röst.

Wikimedias namn skrivs ut på ett bra, brett, enkelt att läsa och översätta-typsnitt. Och för första gången är det ett öppen källkod-typsnitt! Det är trevligt.

Låt oss hålla det flexibelt och tillgängligt

Vi designade detta för att vara öppet för konstant utveckling. För att det är vad vårt varumärke handlar om.

Vi har några förslag vi uppmuntrar folk att följa för att hålla varumärket och logotypen konsistent. Om vi är mer konsistenta blir det enklare för alla att förstå vad vårt varumärke handlar om. Konsistens handlar om att behålla kända koncept. Att återanvända vanliga mönster och koncept låter folk från hela världen ha nytta av de goda känslorna från vårt varumärke.

  • Håll relationen av formen och texten samma.
  • Låt typsnittet vara Montserrat. (det är ett typsnitt licensierat under en fri och öppen licens!)
  • Ändra inte formen.

Är detta den enda versionen?

Nej. Vi gjorde en staplad också:

Det finns olika situationer när en ser bättre ut än en annan. (Till exempel: den staplade ser bättre ut på affischer och brevpapper.)

Färg

Låt oss prata om färger. Vi reducerade logotypen till endast en färg. Det gör den mer flexibel och mycket enklare att använda i olika situationer. Till exempel, här är den på svart:

Vi kan lägga den logotypen på vilken bakgrund som helst, även på en rörig bakgrund som ett foto, och det funkar ganska bra. Formerna är tydliga och texten är bred. Kontrasten är hög. Du måste bara välja vilken färg att använda. Vill du ha den röd? Vi kan inte stoppa dig. Så sätt igång. Vill du ha den slipsfärgad? Jag antar att vi inte kan stoppa dig från att göra det heller.

Vi har däremot ett system för att använda den förra färgpaletten för att visa specifika kategorier.

#339966
R51, G153, B102
C67, M0, Y33, K40
PMS 347U

#0063BF
R0, G99, B191
C89, M63, Y0, K0
PMS 2388U

#990000
R153, G0, B0
C24, M100, Y100, K25
PMS 2350U

Skapa din egen

Wikimedia är en öppen plattform. Så vår logotyp måste vara en öppen plattform också. Att ändra typsnittet till Montserrat är ett steg åt det hållet. Vi vill också göra det enkelt för alla att skapa sin egen Wikimedialogotyp när du behöver. (Men först, kolla om det redan finns en i förvaret, och lägg gärna till din egen efter du skapat den.)

För att alla Wikimedialogotyper ska dela ett gemensamt DNA har vi några förslag.

  • Relationen mellan märket och ordet WIKIMEDIA ska inte ändras.
  • Mellanrummet mellan märket och ordet WIKIMEDIA är samma som mellanrummet mellan varje rad text.

  • Landet eller organisationsnamnet under WIKIMEDIA ska inte gå förbi bredden på det ordet. Till exempel kan bokstäverna i ISLAND ha utdragna mellanrum, men längre ord som LUXEMBURG ska inte ha det.

  • I den horisontella logotypen ska den andra raden vara justerade till benet på W, inte den vänstra sidan, för att W är konstiga och det ser konstigt ut på andra sättet.

  • Om en tredje linje läggs till den horisontella logotypen hamnar den ovanför ordet WIKIMEDIA och linjerar med den tredje linjen, inte den andra.

  • Gillar du cirklar? BOOM. Märket har samma höjd som texten i en logotyp med tre rader.

Exempel

Detta känns som väldigt slappa logotypriktlinjer

Du har rätt. Om de var strikta skulle inte vi orka med dem.

De flesta utseendeguider bestämmer alla möjliga saker. Färger. Vad du får och inte får. Det brukar finnas en sida med saker du inte borde göra. Som här:

Vi kan inte få någon att inte göra någon av de här sakerna! Vi tycker hellre att de inte borde göra det, för att det förstör varumärket. Men att säga till folk vad de får och inte får göra är inte vilka vi är. Vi har byggt våran framgång genom att lita på de som bygger, redigerar och läser våra projekt. Och det har fungerat. Så vi bygger våra utseendeguider på samma sätt. (men på riktigt, gör inte sakerna ovanför.)