Jump to content

Community/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community and the translation is 100% complete.
(Nederlands) Dit is een essay. Het geeft de meningen en ideeën van enkele gebruikers op Meta-Wiki weer, maar wordt waarschijnlijk niet door iedereen gesteund. Dit is ook geen officieel beleid of richtlijn op Meta-Wiki, maar dat kan het wel zijn op andere Wikimedia-projecten. Voel u vrij om deze pagina als nodig bij te werken, of om de overlegpagina te gebruiken om grote wijzigingen voor te stellen.
Translate

Deze pagina gaat over de community, over interacties tussen gebruikers via wikiprojecten. Voorheen opende deze pagina met de vraag "Is Wikipedia echt een gemeenschap?" Nu is de situatie veel breder.

Dit verouderde diagram toont niet-Wikipedia-projecten als onderdeel van de Wikipedia-gemeenschap. Het is achterhaald omdat dergelijke projecten gebruikers aantrekken die niet van Wikipedia zijn, en gebruikers die veel meer bijdragen aan die projecten dan aan Wikipedia.
Dit is een poging om een Wikimedia-gemeenschap te laten zien die verdeeld is in verschillende projecten, waarbij misschien wordt genegeerd dat sommige gebruikers bijdragen aan meerdere projecten.
Gebruikers uit enwiki, dewiki en frwiki zijn daadwerkelijk eigenaar van de 2004 Verkiezing van het bestuur. Klik op de afbeelding om in te zoomen.

Risico

Een vroege bewering was dat Wikipedia geen gemeenschap is omdat het geen risico loopt. De pseudoniemen en IP-adressen komen niet overeen met echte mensen; Het is onwaarschijnlijk dat een gemeenschap kan worden gebouwd op virtuele mensen. Omdat de niet-Wikipedia-projecten ook pseudoniemen en IP-adressen toestaan, hebben ze dezelfde situatie.

Een idee voor Wikipedia is om samen een vrije encyclopedie te bouwen door middel van het gemeenschappelijke doel om een vrije encyclopedie te bouwen. Een gemeenschap gaat echter verder dan het simpelweg delen van een vereenvoudigde visie en omvat gemeenschappelijke gemeenschapswaarden. Anno 2012 lijkt de Engelstalige Wikipedia ook gemeenschappelijke waarden te hebben: ga uit van goede trouw, geen persoonlijke aanvallen, NPOV-geschillen, en sjablonen voor gebruikersoverleg. Wikinieuws heeft deze vier attributen ook, maar niet op dezelfde manier. In niet-Wikipedia, niet-Wikinieuws-projecten lijken NPOV-geschillen en overlegsjablonen van gebruikers veel minder belangrijk te zijn.

Misschien lijken Wikipedia en Wikinieuws meer op families dan op gemeenschappen. Men kiest geen familie, maar behoort ertoe. Echter, een familie is een cultureel idee dat wereldwijd varieert, dus deze paragraaf kan voor sommige volkeren onbegrijpelijk zijn.

Sommige gebruikers blijven zich storen aan het idee dat Wikimedianen geen gemeenschap kunnen vormen omdat ze geen risico's delen. Als we alleen kijken naar die Wikimedianen die mensen zijn, maken we allemaal deel uit van ten minste één gemeenschap: de menselijke gemeenschap. Op dit moment delen we allemaal de risico's om gewond of gedood te worden, door oorlog, ziekte of door slechte atmosferische kwaliteit. In biologische termen is een gemeenschap een groep van één soort die samenleeft en sterk met elkaar verbonden is. Gemeenschappen veroorzaken een mix van voor- en nadelen; Gemeenschappen zijn stabiel wanneer na verloop van tijd zowel de hele gemeenschap als de individuen die er deel van uitmaken hiervan profiteren. Diversiteit en gemeenschappelijkheid spelen beide een rol in de gemeenschap.

Wikibooks en partitie

Wikibooks is een geval apart. Het project verdeelt zich in meerdere, autonome boekprojecten. Engelse Wikibooks mist een mechanisme om nieuwe boekprojecten af te weren die buiten het bereik van Wikibooks vallen, gegeven door een officieel afgedwongen beleid.

Wikisource houdt van uniformiteit: één standaard Header sjabloon op de Engelse Wikisource introduceert de meeste teksten.

Kan de Wikipedia-gemeenschap een Wikimedia-gemeenschap worden?

Het is al zo. We hebben bijvoorbeeld IRC-kanaalmantels voor verschillende Wikimedia-projecten, en we hebben ook "wikimedia/" mantels. Op Freenode kunnen we tenminste een Wikimedia-gemeenschap hebben.

Zie ook