Jump to content

Грантове:Начало/Описание

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Grants:Start/About and the translation is 70% complete.
Wikimedia Foundation Grants

Supporting mission-aligned people and organizations around the world to increase the quantity, quality, diversity and reach of free knowledge.

Please see Grants Strategy Relaunch 2020-2021

Нашият подход

Екипът на Community Resources на Уикимедия, допринасящите към Уикимедия и сдруженията на Уикимедия работят заедно.
Ние намираме и финансираме иновативни и важни проекти и за оценяването и споделянето на резултатите от свършената работа. В допълнение към финансирането предоставяме на получателите на грантове инструменти, наставничество и възможност да разкажат своите впечатления и да споделят знанието си.

'Процедурите в грантовата ни програма се основават на уики ценностите.'
Целите на екипа на "Ресурси на Общността" се формулират в сътрудничество с обслужваните от нас доброволчески общности. Решенията за това кои заявка да бъдат финансирани се вземат на публични уикита в сътрудничество с доброволците и сдруженията на Уикимедия.

Подкрепяме проекти, насочени към максимално въздействие.
Фондация Уикимедия като организация с идеална цел се поддържа предимно от индивидуални донори — читатели и редактори, които вярват в нашата мисия и разчитат на нашето висококачествено свободно съдържание. Ролята на екипа на Community Resources е да ре-инвестира съществена част от този бюджет обратно в движението като набира и поддържа проекти и инициативи, които способстват за изпълнението на нашата мисия. Развиваме солидни методики за оценка и ефективни стратегии по отношение на грантовете и партньорите ни за грантове, за да оползотворим постигнати успехи и да се учим от допуснати грешки. Изучаваме и измерваме резултатите от грантовите проекти качествено и количествено. Нашият екип за обучение и оценка спомага движението ни като цяло да разбере по-добре как да реализира амбициозните си цели във всеки отделно взет проект и как да създаде по-широка култура на самооценка, критично мислене и споделяне на знанието вътре в движението Уикимедия.

Our goals

Ние насърчаваме проекти, които дават възможност да се постигне целта на уикимедианското движение чрез разпространение на участието в свободната култура отвъд границите на език, пол и география. Ние търсим възможности за растеж в по-слабо представени демографски общности, в по-малки и по-нови проекти на Уикимедия, и в нововъзникващи общности. Ние се фокусираме върху предоставянето на отделни лица от тези общности на информация и инструменти, които да им помогнат да постигнат успех.

Ние вярваме, че многообразието от гледни точки има решаващо значение за повишаване на качеството на ресурсите за свободно познание, които предоставя нашето движение. Грантовете могат да бъдат мощен инструмент за насърчаване на развитието на нови проекти, подпомагане на участието на нови уикимедианци от повече страни и култури, както и за увеличаване на разнообразието на приносите в рамките на вече развити проекти и в географски райони с установени общности от сътрудници. Нашата цел е да разработим и приложим иновативна стратегия за отпускане на безвъзмездни средства, която да подпомогне растежа сред недостиганите и развиващите се региони, езици и общности в нашето движение. Подкрепяме стратегии за намаляване на различията между половете както по съдържание, така и по отношение на участниците.

Уикипедия и движението Уикимедия показаха на света какво могат да постигнат отделните хора. Програмата за финансиране на фондация Уикимедия следва парадигмата на всички наши проекти за свободна култура, като окуражава отделни личности да работят в сътрудничество, за да постигнат позитивни промени в собствените си общности. Ние имаме доверие в получателите на нашите грантове, които замислят и ръководят собствени проекти, като им осигуряваме ресурса, необходим за техния успех.

Кои сме ние?

Програмата за финансиране на Уикимедия представлява сътрудничество между получателите на грантове, персонала на фондация Уикимедия, доброволческите комитети и уикимедианците от цял свят. Ние свързваме хора от множество проекти на Уикимедия и географски области чрез нашето световно движение за свободна култура.

Получателите на грантове са основната движеща сила на грантовата програма на Уикимедия. Те идентифицират нови възможности и незадоволени потребности в рамките на своите местни общности и уикипроекти, предлагат иновативни проекти и ги извеждат до благополучен край. Получателите работят със служителите на ФУ, членовете на комитета, както и други доброволци от общността, при оформянето и планирането на проектите си, при реализирането на идеите си, измерването на въздействието, и при споделянето на наученото.

The Wikimedia Foundation's Community Resources team supports six grantmaking streams and Wikimania scholarships—Conference and Travel Support, Project and Rapid Grants, and Simple and FDC Annual Plan Grants. There are six grants program officers, a grants administrator, a conference organizer, and a community organizer. Community Resources staff work closely with WMF's Learning & Evaluation, Education, Wikipedia Library, Community Liaison, Community Advocacy, Analytics, Legal, Finance, and Executive teams.Grantmaking committee members are the primary advisors and decision-makers within our grants programs. Our five committees are made up of contributors from different language Wikipedia and sister projects, and include volunteer participants from around the world. Committee members provide guidance and feedback to grant applicants, supporting prospective grantees throughout the proposal and review process. Grantmaking committees work with WMF staff to disburse over $8 million in annual funding.

Strong community participation is critical to our success. The broader Wikimedia community participates in grantmaking processes in important ways. Community members endorse and comment on grant proposals, brainstorm bold new initiatives in the IdeaLab, and share knowledge through Learning Patterns. They often participate with specific projects by offering their expertise, such as evaluation support or design help. Multilingual Wikimedians take the lead on translating and localizing grantmaking portals, instructional documentation, project reports, and blog posts, making the process and the outcomes of WMF grantmaking more accessible and engaging to non-English speakers.Share knowledge

Ние ценим смелите идеи и иновациите в областта на работата с данни. Ефективното предоставяне на грантове изисква участието на общността във всеки етап от процеса. Нашите портали на общността осигуряват споделеното работно пространство за предлагане и уточняване на нови идеи, задаване на въпроси и споделяне на ценни уроци.