Jump to content

Nemzetközi roma szerkesztőmaraton 2022

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page International Roma Day Edit-a-thon 2022 and the translation is 80% complete.
Main pageParticipantsArticle listsResults


Nemzetközi roma szerkesztőmaraton
2022. április 1-8.

Az április 8-ai Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Wikimédia Szerbia globális szerkesztőmaratont szervez, mely során a Wikipédia önkéntesei a világ minden tájáról a roma kisebbségekről, identitásról, történelemről és kultúráról szóló cikkeket írnak és javítanak. Célunk, hogy ezen tudás terjesztésével küzdjünk az előítéletek és diszkrimináció ellen, melyekkel a roma emberek a mai napig túl gyakran kénytelenek szembenézni a munkavállaláskor, az oktatás, az egészségügyi ellátás, köz- és szociális szolgáltatások igénybevétele során, akárcsak az élet számos más területén. A romák Európa legnagyobb kisebbsége, gazdag történelemmel rendelkeznek, és igen jelentősen járultak hozzá társadalmunkhoz. Művészeti és kulturális örökségüket túl gyakran hagyják figyelmem kívül, éppen ezért abban bízunk, hogy ezzel a kampánnyal egy lépéssel közelebb kerülhetünk az igazságtalanság felszámolásához.
The International Roma Day is a day to celebrate Roma culture and raise awareness of the issues Roma people face daily. We invite you to get in touch with Roma institutions and members of the Roma population in your countries and to introduce them to Wikipedia and other Wikimedia projects. Last year, the edit-a-thon reached 71 participants from 21 language editions of Wikipedia. In total, 237 articles were written and improved and 20 Wikidata items were created. We hope to have even more participants and articles written this year.