Movement Strategy/Events/Documentation/27 June/Summary/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Events/Documentation/27 June/Summary and the translation is 100% complete.

Obrint el camí per a una Carta del Moviment Wikimedia

Presentacions de l'esdeveniment

Tot i que el Moviment Wikimedia ha crescut fins a incloure més de tres-cents projectes lingüístics i uns dos-cents afiliats, encara no hi ha cap document únic que defineixi les funcions i les responsabilitats de totes aquestes comunitats i entitats. Aquesta és la bretxa que les recomanacions de l'Estratègia del Moviment aspiren a omplir amb la Carta del Moviment, una declaració que ajudaria a "establir un marc comú per a la presa de decisions". També és el tema sobre el qual es van reunir un centenar de wikimedistes per parlar el 27 de juny, aspirant a posar-se d'acord en una conversa oberta.

La creació d'una Carta del Moviment requereix un grup redactor amb expertesa i diversitat. La pregunta és: Com podem aconseguir-ho millor? Hi va haver un model proposat per distribuir els membres per igual entre vuit regions. Hi havia més entusiasme per assignar els membres en funció de l'afiliació: a "comunitats en línia", afiliats o a la Fundació Wikimedia. Tot i que l'assignació d'alguns membres segons les regions o grups pot ajudar, la majoria dels participants van acordar que no tots els membres s'haurien de fixar ni distribuir de manera uniforme. És important ser flexible afegint més membres o "completant" per tal de respondre a la complexitat del moviment, que no es pot representar simplement elegint representants.

Exemple dels resultats d'una enquesta compartida amb els participants
Ronda 1: Definir un nombre fix de membres per a projectes, afiliats i WMF
Ronda 1: Complir els requisits de diversitat i expertesa sense membres fixos per a projectes, filials i WMF

Abans de la conversa, la Fundació Wikimedia va compartir una proposta per seleccionar membres del grup redactor de la Carta. La proposta va rebre diversos avals. També hi va haver un suport significatiu per a la selecció aleatòria, inspirada en les assemblees ciutadanes, que poden evitar biaixos i centrar-se en la representació del moviment en lloc de les comunitats individuals. Independentment del mètode, hauria d'haver-hi un únic procés de selecció a nivell mundial? Un procés de selecció global corre el risc de convertir-se en un "concurs de popularitat", però és difícil decidir en nom de quina "regió" o "grup" algú està nominat localment. Com que aquest debat té lloc des de fa temps, hi havia una pregunta sobre l'establiment d'un termini (provisionalment, el 21 de juliol), després del qual la Fundació Wikimedia prendria una decisió sobre el procés de selecció.

Abans que els wikimedistes puguin presentar-se al grup redactor de la Carta, haurien de poder saber quina feina se'ls demana. Hi ha un ampli acord que el compromís mitjà hauria de ser d'unes cinc hores setmanals, amb la possibilitat de comprometre'n més per a aquells que puguin. Una qüestió, però, era si es requereix que aquests membres dominin anglès amb fluïdesa. Tot i que el multilingüisme pot ser un repte, és un fet que la majoria dels wikimedistes no parlen anglès amb fluïdesa i serien exclosos d'una conversa monolingüe. Les mitigacions suggerides inclouen l'ús de: traducció automàtica, interpretació en directe a les reunions i/o diversos comitès en idiomes específics que treballin per incloure diverses perspectives.

Les converses en línia continuen després de l'esdeveniment del 27 de juny i l'equip d'Estratègia del Moviment s'esforça per crear una alineació sobre els punts finals de divergència. Amb aquest esperit, la proposta de la Fundació Wikimedia s'ha esmenat. A mesura que les converses continuïn i, amb sort, arribin a un acord, l’equip d'Estratègia del Moviment avançarà en la creació d'una convocatòria multilingüe per als candidats al Comitè Redactor de la Carta. Esperem poder iniciar el procés a finals de juliol amb bons nivells de suport comunitari. Per a futures actualitzacions, seguiu el butlletí regular de l'Estratègia del Moviment o el canal de Telegram.

Resultats de l'enquesta

Durant cadascuna de les tres sessions de l'esdeveniment, es van compartir dues enquestes amb els participants: la primera enquesta es va compartir abans de la discussió i la segona enquesta després. A continuació es mostren gràfics amb els resultats detallats de cadascuna d'aquestes enquestes.

Composició

(S)elecció

Compromís

Fonts