Jump to content

Movement Strategy/Recommendations/Manage Internal Knowledge/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Manage Internal Knowledge and the translation is 100% complete.
Gestionar el coneixement intern

Què

Un breu vídeo sobre aquesta recomanació (en anglès).

Nosaltres farem que el coneixement intern del nostre Moviment sigui fàcil de capturar, descobrir, consumir i adaptar per part de tots els contribuïdors per facilitar la sostenibilitat i la resiliència, el desenvolupament d'habilitats individuals i organitzatives i el creixement de forma equitativa en totes les comunitats.

Tot el coneixement intern produït en el nostre Moviment ens pertany. Garantirem la seva localització i la usabilitat per part de qualsevol participant per facilitar l'aprenentatge i el creixement. Establirem una base per al coneixement intern (ja sigui nou o basat en l'existent), personal dedicat a la conservació dels continguts (incloent-hi la capacitat de descobriment i la garantia de qualitat), i el suport als usuaris, complementat amb un servei/base de dades de parells per a la recerca de coincidències.

Canvis i accions

 • Facilitar una cultura de la documentació perquè es converteixi en part integrant de la tasca i l'avaluació de Wikimedia i com un resultat en si mateix, tot dotant de recursos a la seva creació en àrees clau, com la construcció de capacitats, la promoció, les associacions i la tecnologia.
 • Establir un sistema de base de dades del coneixement amb accés a tots els recursos d'aprenentatge del Moviment.
  • Dissenyar la base de coneixements de manera que sigui fàcil d'utilitzar, participativa, funcional, multilingüe i amb capacitat de cerca per emmagatzemar tots els recursos de coneixements interns del Moviment, de manera que els contribuents puguin saber el que hi ha i on trobar-lo.
  • Crear una documentació clara sobre el desenvolupament i l'escalabilitat de la infraestructura per fer participar de manera transparent a més parts interessades del Moviment.
  • Fomentar la creació de metadades per a cada peça de coneixement intern per recolzar la seva capacitat de recerca a través d'eines de cerca.
 • Fomentar el creixement i el manteniment d'aquesta base de coneixements seguint aquestes pràctiques:
  • Fomentar projectes amb un abast concret per evitar els sobrecostos i l'excés de temps.
  • Adaptar el contingut, la capacitació i l'aprenentatge als contextos locals i involucrar a comunitats diverses per assegurar que el coneixement sigui accessible i estigui disponible en múltiples formes.
  • Proporcionar personal dedicat a ajudar a la conservació del contingut, la capacitat de descobriment, el control de qualitat, el suport als usuaris i facilitar les coincidències entre parells.
  • Donar suport a la creació d'informes per mesurar i avaluar amb precisió els progressos del Moviment, creant així una major consciència i establint prioritats amb coneixement de causa.

Justificació

Tot i l'èxit del nostre Moviment en la creació d'una enciclopèdia oberta i col·laborativa, no hem tingut molt èxit en la gestió del nostre propi coneixement intern. El coneixement intern serveix per entendre i mesurar el progrés cap als nostres objectius, per adquirir noves habilitats, compartir les millors pràctiques, o per ser més responsables entre ells. La informació disponible pot ser obsoleta, incompleta o inconsistent. Això sovint dona lloc a la duplicació d'esforços i a la pèrdua d'oportunitats d'aprofitar les experiències dels altres, el que obstaculitza el creixement del Moviment i posa en desavantatge a algunes comunitats. També es converteix en un obstacle per a la distribució de poder, ja que l'accés als coneixements ajuda a fer millor la feina de cada un (operacional, tecnologia, subvencions, eines, contactes, etc.).

La gestió i la documentació dels coneixements són activitats que requereixen temps i el desenvolupament d'aptituds específiques; realitzar-les és menys atractiu que el treball que sovint atrau els voluntaris, com l'edició i l'organització. Per tant, els membres del Moviment (especialment els voluntaris) solen documentar les seves activitats i coneixements de manera insuficient o no ho fan en absolut. Això condueix a una manca de memòria institucional, ja que les seves experiències, coneixements i contactes no documentats es perden si abandonen el nostre Moviment. És essencial comptar amb una bona gestió interna del coneixement per incorporar als nous col·laboradors i ajudar-los a desenvolupar les seves aptituds, per permetre que sorgeixin nous dirigents, perquè les petites comunitats s'esforcin per créixer i perquè les grans es tornin més resistents i flexibles.