Jump to content

Movement Strategy/Recommendations/Manage Internal Knowledge/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Manage Internal Knowledge and the translation is 100% complete.
Het beheren van interne kennis

What

Een korte video over deze aanbeveling

Wij zullen ervoor zorgen dat de interne kennis van onze beweging gemakkelijk is vast te leggen, te ontdekken, te gebruiken en aan te passen door alle bijdragers voor het bevorderen van duurzaamheid en veerkracht, de ontwikkeling van individuele en organisatorische vaardigheden, en groei op een gelijkwaardige manier in alle gemeenschappen.

Alle interne kennis die in onze beweging wordt geproduceerd is het eigendom van de beweging. We zullen zorgen voor de vindbaarheid en bruikbaarheid van deze kennis door deelnemers om hun leren en groei te ondersteunen. We zullen een basis opzetten voor interne kennis (hetzij nieuw of voortbouwend op bestaande) met toegewijde medewerkers voor het beheren van inhoud (inclusief vindbaarheid en kwaliteitsborging) en gebruikersondersteuning, aangevuld met een dienst/database van vergelijkbare mensen om onderling te koppelen.

Changes and Actions

 • Stimuleren dat een cultuur van documentatie een integraal onderdeel wordt van het werk en de evaluatie van Wikimedia en ook als zelfstandig resultaat, door het beschikbaar stellen van middelen voor de creatie ervan in belangrijke gebieden zoals capaciteitsopbouw, belangenbehartiging, partnerschappen en technologie.
 • Een systeem voor een kennisbasis opzetten met toegang tot alle leermiddelen van de beweging. Dit vereist:
  • het ontwerpen van de kennisbasis zodat deze gebruiksvriendelijk, participatief, functioneel, meertalig en doorzoekbaar is om alle interne kennismiddelen van de beweging op te slaan, zodat bijdragers zich bewust kunnen zijn van wat er bestaat en waar ze het kunnen vinden;
  • het aanmaken van duidelijke documentatie met betrekking tot infrastructuurontwikkeling en schaalbaarheid om op een transparante manier meer belanghebbenden van de beweging te betrekken;
  • het stimuleren van de creatie van metagegevens voor elk onderdeel van interne kennis om de vindbaarheid ervan te ondersteunen via zoekinstrumenten.
 • De groei en het onderhoud van deze kennisbasis aanmoedigen op basis van de volgende praktijken:
  • Het aanmoedigen van sprints met een gericht bereik om kosten- en tijdsoverschrijdingen te voorkomen.
  • Het aanpassen van inhoud, training en leren aan de lokale contexten en het betrekken van diverse gemeenschappen om ervoor te zorgen dat kennis toegankelijk en beschikbaar is in meerdere vormen.
  • Het zorgen voor toegewijde medewerkers om te helpen bij het samenstellen van de inhoud, vindbaarheid, kwaliteitsborging en gebruikersondersteuning en het bevorderen van het met elkaar in contact komen van gelijken.
  • Ondersteuning voor het opstellen van rapporten om de voortgang van de beweging nauwkeurig te meten en te evalueren, waardoor er betere bewustwording ontstaat en geïnformeerde prioriteiten kunnen worden gesteld.

Rationale

Ondanks het succes van onze beweging in het creëren van een open en collaboratieve encyclopedie, zijn we niet erg succesvol geweest in het beheren van onze eigen interne kennis. Interne kennis kan worden gebruikt om de voortgang naar onze doelen te begrijpen en te meten, om nieuwe vaardigheden te verwerven, beste praktijken te delen of om meer verantwoording af te leggen tegenover elkaar. Beschikbare informatie is mogelijk verouderd, onvolledig of inconsistent. Dit leidt vaak tot een duplicatie van inspanningen en gemiste kansen om voort te bouwen op elkaars ervaringen, waardoor de groei van de beweging en het vrijwilligerswerk van sommige gemeenschappen wordt belemmerd. Het wordt ook een obstakel voor het verspreiden van de macht, omdat toegang tot kennis helpt om iemands werk beter te doen (operationeel, technologie, subsidies, instrumenten, contacten, enz.).

Het beheren en documenteren van kennis zijn activiteiten die tijd en de ontwikkeling van specifieke vaardigheden vereisen; het uitvoeren van deze taken is minder boeiend dan het werk dat vaak vrijwilligers aantrekt, zoals redigeren en organiseren. Als gevolg hiervan documenteren de leden van de beweging (met name vrijwilligers) hun activiteiten en kennis vaak te weinig of helemaal niet. Dit leidt tot een gebrek aan institutioneel geheugen, omdat hun ongedocumenteerde ervaringen, kennis en contacten verloren gaan als ze onze beweging verlaten. Een goed intern kennisbeheer is essentieel om nieuwe bijdragers in te werken en hen te helpen vaardigheden te ontwikkelen, om nieuwe leiders te laten ontstaan, voor kleine gemeenschappen die willen groeien, en voor grotere die veerkrachtiger en flexibeler willen worden.